Masa monetară din SUA, măsurată prin agregatul M2, a crescut cu 9,5 procente în 2008, potrivit datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate joi de Rezerva federală americană, informează AFP, citat de Agerpres.
La sfârşitul lunii decembrie 2008, M2 se ridica la 8.154,1 miliarde de dolari, adică cu 9,9 procente mai mult decât la sfârşitul lui 2007, conform unei prime estimări a Fed. Potrivit economistului Ian Shepherdson, de la firma de consultanţă HFE, este cea mai puternică creştere anuală înregistrată de masa monetară după luna decembrie 2001. La acea dată, subliniază Shepherdson, sistemul monetar deţinea încă lichidităţile injectate de Banca centrală americană după atentatele de la 11 septembrie. "Exceptând acea perioadă, trebuie să mergem până în 1987 pentru a regăsi o creştere la fel de puternică a masei monetare ca cea înregistrată anul trecut", apreciază Ian Shepherdson.
Cea mai mare parte a creşterii a avut loc în trimestrul patru 2008, fiind o consecinţă directă a politicii de creştere masivă a lichidităţilor injectate de banca centrală pentru a asigura o funcţionare nomrală a sistemului financiar, în condiţiile intensificării crizei bancare. Ian Shepherdson vede în această creştere dorinţa Fed, prezidată de Ben Bernanke, un specialist în Marea Criză, să evite o deflaţie cu efecte dezastruoase precum cea din anii 1930, însă apreciază că această politică de "relaxare cantitativă" nu a stimulat încă economia americană. Agregantul M2 reprezintă masa monetară în sens larg, cuprinzând pe lângă numerarul în circulaţie şi depozitele la vedere şi depunerile la casele de economii precum şi depozitele pe termen aflate în gestiunea băncilor.
Citește pe Antena3.ro