x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Topul evenimentelor care au marcat anul 2008

Topul evenimentelor care au marcat anul 2008

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Ian 2009   •   00:00

Evenimentele care au marcat anul 2008 au fost contabilizate şi puse pe hârtie de de colegii de la cotidianul rus Strana. Topul celor mai importante zece momente ale acestui an vi-l, citate de Agerpres, prezentam mai jos.



Criza economică şi financiară mondială se află pe primul loc în clasamentul celor 10 cele mai importante evenimente ale anului 2008. Pe locul doi este plasată victoria afro-americanului Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA. În ceea ce priveşte următoarele 8 locuri, Strana se află în faţa unor alegeri ceva mai dificile, ajungând în final la un clasament pe care îl recunoaşte ca fiind subiectiv. Faptul că pentru prima dată în istorie Jocurile Olimpice s-au desfăşurat, în 2008, în China merită, în opinia Strana, locul 3.

Cu două luni înainte de JO, în aceeaşi Chină, în provincia Sichuan a avut loc un cutremur devastator, care a dus la moartea a peste 70.000 de oameni, alte 5 milioane de persoane rămânând fără un acoperiş deasupra capului. Companiile de asigurări au evaluat pagubele provocate de această catastrofă la circa 20 de miliarde de dolari. Acest trist eveniment este plasat de Strana pe locul 4 în clasamentul celor 10 evenimente care au marcat anul 2008.

Locul 5 îi revine unui eveniment care a avut loc în Europa, în Elveţia, unde a fost pus în funcţiune cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), menit să pună capăt divergenţelor în ceea ce priveşte formarea Universului. Acţiunea a stârnit reacţii neunitare în lumea ştiinţifică: s-au găsit cercetători care să afirme că funcţionarea acceleratorului pune sub semnul ameninţării existenţa omenirii.

Independenţa provinciei sârbe Kosovo este plasată de cotidianul rus Strana pe locul 6. Primul care a recunoscut independenţa Kosovo a fost Afganistanul, urmat de Albania, SUA, Australia şi o serie de alte ţări. În vara lui 2008 a fost adoptată Constituţia Kosovo, iar autorităţile provinciei au început eliberarea de paşapoarte proprii.

La data de 22 iulie, în Serbia a fost arestat fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, eveniment care ar merita, în opinia cotidianului rus, locul al 7-lea în clasament. Karadzic fusese căutat timp de 11 ani, pentru fiecare informaţie care ar fi dus la prinderea lui oferindu-se 5 milioane de dolari. Astăzi, Karadzic este judecat de Curtea Penală Internaţională, pe marginea a 11 capete de acuzare.

Din peninsula balcanică, Strana se mută în peninsula indiană, unde în seara lui 26 noiembrie 2008 un grup de terorişti a atacat capitala financiară a Indiei - Mumbai. În urma acestor atacuri au murit 147 de oameni şi peste 200 de persoane au fost rănite. La ora actuală s-a stabilit că teroriştii proveneau din Pakistan, unde fuseseră instruiţi în taberele grupării teroriste Lashkar. Evenimentele din Mumbai, denumite deja '11 septembrie indian', au demonstrat neputinţa autorităţilor indiene în faţa atacurilor teroriste şi dotarea dezastruoasă a poliţiei din India.

La sfârşitul lui noiembrie, reprezentanţii opoziţiei din Thailanda au blocat două aeroporturi din Bangkok, cerând demisia guvernului condus de Somchai Wongsawat. În urma acestei confruntări politice, ai cărei ostatici au devenit mii de turişti străini, opozanţii şi-au atins scopul, însă industria turistică a ţării a suferit prejudicii enorme, subliniază Strana.

Cotidianul rus îşi încheie clasamentul cu situaţia din Cuba, unde în 2008 s-a încheiat o întreagă epocă politică. Fidel Castro a cedat frâiele conducerii fratelui său, Raul. Înfocatul revoluţionar care doborâse regimul lui Batista, a condus Cuba timp de aproape 50 de ani spre victoria comunismului, însă fără succes.

×
Subiecte în articol: lumea