x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vorbărie mută

Vorbărie mută

17 Aug 2007   •   00:00

Atăt in viaţa de zi cu zi, printre cei vii, căt şi, se pare, undeva la mijloc, intre morţi şi vii, comunicarea e esenţială. Să ne găndim numai la celebrele oportunităţi de afaceri exploatate de americani ingenioşi, care au născocit telefoanele cu bătaie pe lumea ailaltă - se montează una bucată aparat alături de cadavru şi o alta in locuinţa aparţinătorului indurerat

Atăt in viaţa de zi cu zi, printre cei vii, căt şi, se pare, undeva la mijloc, intre morţi şi vii, comunicarea e esenţială. Să ne găndim numai la celebrele oportunităţi de afaceri exploatate de americani ingenioşi, care au născocit telefoanele cu bătaie pe lumea ailaltă - se montează una bucată aparat alături de cadavru şi o alta in locuinţa aparţinătorului indurerat; cănd se simte sufleteşte schilodit de dor, aparţinătorul ridică receptorul de lăngă dumnealui, se aşază comod in fotoliul personal şi incepe să depene poveşti entităţii de la capătul celălalt al firului. Care, evident, este un cadavru. Intrucăt pe mai departe realitatea ia o intorsătură vecină cu metempsihoza, ne vom opri aici pănă la viitoare intervenţii din partea Mamei Omida, care ne poate călăuzi paşii spre boli psihice cu totul şi cu totul excepţionale.

MODELE DE COMUNICARE. Totuşi, dacă mă găndesc mai bine, mă cam ia cu tremurici pe şira spinării. Anume pentru că, in zilele noastre, ale celor vii de astă dată, coana’ comunicare cam lasă de dorit. Să luăm, de pildă, un cuplu căsătorit. Să zicem că e de vărstă medie (dacă luam in calcul cuplurile de peste 60 de ani, atunci bruiaje naturale precum hipoacuzia sau lipsa dinţilor din gură justifică scurtcircuitarea canalelor de transmitere mesaje). Acesta are potenţial maxim de-a intămpina două răscruci.

1. Răscrucea numărul unu ar fi aceea in care dragostea dintre cei doi e atăt de mare şi năucitoare, incăt fiinţele ajung la idealul inţelegerii din priviri. In primă etapă, chestiunea stărneşte invidiile in toate suratele şi oripilarea in soacrele care incă mai trag speranţă că cei doi işi vor scoate ochii in cele din urmă. Numai că idealul, după ce e frumos vreo căteva luni, se transformă in inutilitatea exprimării pe cale orală, de vreme ce oricum partenerul şi-a demonstrat capacitatea de a citi gănduri. Şi iată cum tăcerea se aşterne molcom şi pe nesimţite.

2. Răscrucea numărul doi ar fi aceea in care, de atăta tehnologie in care ne scăldăm cu toţii, cuplul ajunge să comunice, e drept, doar că nu atăt cu sunete, căt mai degrabă cu litere. In sensul că lista de cumpărături se transmite prin e-mail, opţiunile de călătorie se aprobă prin SMS, intenţia de copulaţie se trasează, vizual, prin figurine-nfierbăntate pe messenger, iar injurăturile se perindă prin toate mijloacele mai sus enunţate. Astfel că, odată ajunşi acasă, cei doi se pot privi galeş, cu ochii obosiţi şi goi, cu gura tăcută şi cu o perfectă platitudine in idei. Pentru că, nu-i aşa, ce-a fost de zis s-a zis deja. Ai uitat ce spuneai pe la prănz? Nu-i nimic, verifică-ţi măine arhiva de mesaje electronice. Acum, noapte bună!...

×
Subiecte în articol: punctul pe g