Dacă Spania a fost, până în urmă cu doi ani, “pământul făgăduinţei” pentru români, în prezent aceştia revin în ţară după ani de muncă, fără bani, fără slujbă şi, majoritatea, fără intenţia de a se mai întoarce. În unele zone ale Spaniei, oamenii se roagă sa le treacă imigranţii pragul. De exemplu, autorităţile din Castelnou, un sat din estul ţării, oferă celor care vor să se stabilescă acolo pământ, case la preţuri mici, scutire de la plata taxelor sau bonă pentru copii.
Castelnou, un sat situat în estul Spaniei, în regiunea Aragon, a rămas cu 109 locuitori, după ce în urmă cu o jumătate de secol avea de şase ori mai mult, scrie The Guardian, citat de incont.ro.
Peste o treime dintre cei rămaşi au peste 65 de ani, iar media de vârstă este 53 de ani. Şcoala a fost închisă în urmă cu zece ani, iar din ianuarie şi biserica a pus lacătul pe uşă.
"Probabil că vom muri aici", spune Victor Lopez, de 76 de ani. "Proprii noştri copii au emigrat şi am mai rămas doar o mână de oameni. Generaţia mea a cultivat de toate, de la bumbac la porumb, dar acum nimeni nu mai vrea să muncească pământul", explică acesta.
În tentativa de a repopula satul, autorităţile din Csstelnou oferă case la preţuri mici, scutire de la plata taxelor municipale şi chiar şi bonă pentru familiile care vin cu copiii, pentru a da satului un viitor.
"Scopul nostru este să aducem atât oameni tineri, cât şi afaceri", explică primarul comunităţii, Jose Miguel Esteruelas, care spune că are deja planuri pentru o fabrică de case modulare şi pentru un mic atelier de produse textile.
Familiile care vin cu copiii şi care au şi un plan de afaceri vor fi avantajate. Primarul spune că 500 de familii şi-au manifestat deja dorinţa de a se muta în sat. "Vrem să aducem suficienţi copii pentru a deschide şcoala din nou", explică primarul.
Citește pe Antena3.ro