x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Câinii îşi usucă blana folosind legile fizicii

Câinii îşi usucă blana folosind legile fizicii

25 Noi 2010   •   16:58
Câinii îşi usucă blana folosind legile fizicii

139300-24-27tv-47.jpgAsemenea reprezentanţilor altor rase de animale, câinii îşi usucă blana atunci când este udă cu ajutorul unor mişcări preci­se, executate potrivit legilor fizicii. La cea de-a 63-a Reuniune anuală a membrilor Secţiei de Dinamica Fluidelor din cadrul So­cietăţii Fizicienilor Americani, participan­ţii au dezbătut procesele fizice care au loc atunci când animalele îşi usucă blana.

Concluziile pot contribui la îmbunătăţirea cali­tă­ţii unor produse precum uscătoarele de păr, apa­ra­tele de vopsit, maşinile de spălat etc. Potri­vit cercetătorului David Hu, paradoxal, oa­menii de ştiinţă nu cunosc încă suficient me­canismele care stau la baza funcţionării maşinilor de spălat. Ecuaţiile ce guvernează mişcarea fluidelor în interiorul dispozitivelor menţionate sunt prea complicate pentru a fi rezolvate. Încercând să descifreze mecanismul spă­lă­rii şi uscării rufelor în interiorul maşinilor de spălat, oamenii de ştiinţă au apelat la în­re­­­gistrări video derulate la mare viteză, pre­­cum şi la imagini obţinute cu ajutorul ra­zelor X. Specialiştii vor să descopere procesele fizice care se desfăşoară atunci când ani­malele îşi usucă blana.

 

„Lovituri de bici”

 Cercetătorii au con­statat că, în cazul câinilor, mişcările de scuturare a blănii încep în regiunea capului, care reprezintă un bun punct de plecare pen­­tru unda de energie care ulterior se pro­pa­­gă pe întregul corp. Capul se poate roti mai mult decât trupul, mişcările respective pu­tând da naştere unor unde energeti­ce de ma­re amplitudine. Odată procesul ini­ţiat, ca­pul, corpul şi blana animalului încep să vi­bre­ze pentru a se scutura. Corpul, deşi se miş­că cu aceeaşi frecvenţă ca şi blana, nu poa­te efectua mişcări de rotaţie la fel de am­ple. Pielea se roteşte efectiv în jurul corpului, deoarece se mişcă mai repede decât acesta şi decât capul. Când animalele vor să-şi scuture pielea, la schimbarea direc­ţiei, bla­na acestora efectuează mişcări ase­mă­nă­toare celor ale unui bici, o dată cu mă­rirea acc­eleraţiei. Mişcarea este asemă­nă­toare cu cele executate de o persoană care foloseşte un bici.

 

Blana perfectă

 Cercetătorii sunt de părere că blana alcătuită din fire drepte, cu capătul ascuţit, este cea mai bună pentru o îndepărtare rapidă şi eficientă a apei. Blana, pielea şi mişcările de uscare sunt foarte importante pentru animalele ce trăiesc în sălbăticie, reprezentând deseori elemente vitale pentru supravieţuirea acestora. Menţinerea unui corp uscat în cazul mamiferelor constituie un factor important pentru asigurarea unui ritm cardiac optim. Oamenii de ştiinţă cred că abilitatea de a îndepărta apa de pe blana lor este o proprie­tate specifică a mamiferelor, iar faptul că mişcările respective se produc pe baza unor legi ale fizicii le fac mult mai interesante.

Modelul fizic avut în vedere presupune existenţa unui raport constant între forţa centripetă, care încearcă să deplaseze picăturile de apă spre exterior, şi tensiunea suprafeţei pielii.

×
Subiecte în articol: stiinta