Până acum se credea că mantaua Pământului este un strat situat între nucleul și scoarța terestră, ce se întinde până la adîncimea de 2.890 km. Este alcătuită predominant din roci pe bază de silicați, avînd un conținut de fier și magneziu mai ridicat decât al scoarței.
Datorită temperaturilor mari din acest strat al Pământului, rocile formează o „topitură” foarte vâscoasă, dar gradul de viscozitate diferă: stratul superior al mantalei este mai rigid și, împreună cu crusta de deasupra, formează litosfera, împărțită în 7 sau 8 plăci tectonice majore, care plutesc pe stratul inferior al mantalei, mai puțin vâscos, în care există o mișcare de curgere plastică
Însă, cel mai recent studiu făcut de oamenii de ştiinţă şi publicat în revista Nature arată că “Un diamant care a supraviețuit unei călătorii în “iad” confirmă o teorie mai veche: mantaua Pământului deține un ocean de apă, scrie antena 3.
“Este de fapt confirmarea că există o cantitate foarte mare de apă, care este prinsă într-un strat distinct din adâncul Pământului”, a declarat Graham Pearson, autorul principal al studiului, geochimist de la Universitatea din Alberta, Canada.
Rezultatele au fost publicate pe data de 12 martie 2014, în revista “Nature”, scrie Livescience.com.
Diamantul găsit cuprinde o bucată mică dintr-un mineral denumit “ringwoodite”, fiind pentru prima dată când el a fost descoperit pe suprafața Pământului, şi nu în meteoriți. Acest mineral se formează printr-o presiune extremă, eveniment care are loc la 515 km adâncime în mantaua Pământului”.