Astronomii germani au descifrat misterul unei supernove care a fost văzută pentru prima dată în 1572 şi care a schimbat radical teoriile astronomice din antichitate, se arată într-un studiu publicat în revista Nature şi preluat de Mediafax.
La începutul lunii noiembrie a anului 1572, astronomul danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o nouă stea strălucitoare în constelaţia Cassiopeea şi a notat cu precizie poziţia exactă a acesteia. Măsurătorile efectuate de Brahe au demonstrat că această "nouă stea" se află la o distanţă mult mai mare decât cea dintre Pământ şi Lună, contrazicând astfel teoria lui Aristotel, care spunea că poziţia acestor stele nu se schimbă niciodată. În 2008, germanii de la Institutul Max Planck au folosit telescoapele din Hawaii şi Spania pentru a capta razele luminoase ale exploziei originale a supernovei, reflectate de praful interstelar. Datorită "amprentelor fotoluminoase", studiul a rezolvat misterul acestui eveniment astronomic care i-a captivat pe astronomii din lumea întreagă. "Supernova din 1572 este un punct de referinţă în istoria ştiinţei. Ea a condus la abandonarea teoriei despre imutabilitatea planetelor şi stelelor", a declarat profesorul Oliver Krause. Cercetătorii au determinat că supernova denumită SN 1572 este de tipul I, adică a apărut atunci când o stea de mici dimensiuni suferă o explozie termonucleară de proporţii gigantice.
EXOPLANETĂ STUDENŢEASCĂ
Trei studenţi olandezi au descoperit o planetă din afara sistemului solar, informează Space.com. Planetele extrasolare au devenit deja o descoperire obişnuită, însă aceasta are câteva caracteristici neaşteptate. "S-a dovedit a fi prima planetă descoperită orbitând în jurul unei stele care se roteşte foarte repede, iar steaua-mamă este cea mai fierbinte stea cu planetă", a declarat Meta de Hoon, student la Universitatea Leiden, din Olanda. Exoplaneta, OGLE2-TR-L9b, este de cinci ori mai mare decât Jupiter şi realizează o rotaţie completă în jurul stelei în două zile jumătate.
PUNCTE NEGRE PE VENUS
Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar au descoperit cauza petelor negre de pe Venus, anunţă Space.com. Misiunile care s-au desfăşurat până acum pe orbita lui Venus au oferit indicii asupra norilor care acoperă planeta, însă astronomii nu-şi puteau explica punctele negre care apăreau atunci când norii erau priviţi în lumină ultravioletă. Fenomenul este produs de anumite chimicale din compoziţia norilor, care absorb lumina UV. Noi imagini indică faptul că norii joşi şi cei de la altitudini mari se amestecă în anumite zone, ceea ce explică diferenţele de luminozitate, însă oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să identifice substanţa chimică misterioasă.
SPECTACOLUL DE LEONIDE
Predicţiile astronomice spun că în noiembrie 2009 curentul meteoric Leonide va oferi un nou spectacol. Leonidele sunt produse de trecerea Pământului printr-o dâră de rămăşiţe ale cometei 55P/Tumpel-Tuttle. Anul acesta am trecut prin dâra lăsată de cometă în 1466 şi, deşi astronomii nu se aşteptau la un spectacol, în Europa şi Asia au fost observate aproximativ 100 de stele căzătoare pe oră. În 2009, planeta noastră va trece din nou prin aceeaşi urmă, însă mai aproape de centrul său, aşa că se aşteaptă mai multe impacturi cu atmosfera. Punctul culminant al fenomenului astronomic va fi înregistrat în noaptea de 17 noiembrie 2009, când vor putea fi observate circa 500 de stele căzătoare pe oră.
COLABORARE SPAŢIALĂ
China va colabora cu Rusia într-o viitoare misiune pe Marte, anunţă Reuters, citată de Yahoo News. O rachetă rusească va duce pe orbita marţiană un satelit rusesc şi unul chinez care, timp de un an, vor face fotografii planetei Marte şi lunii Phoebe. Sateliţii vor fi alimentaţi cu energie solară, iar cercetătorii nu au stabilit încă modul în care vor proceda în cele şapte perioade de umbră, care însumează 8,8 ore, şi în timpul cărora temperaturile scad sub -200 de grade Celsius. O posibilitate ar fi aceea de a se închide pentru a conserva energie, însă specialiştii sunt de părere că există riscul ca sateliţii să îngheţe şi să nu mai poată fi reporniţi. Oficialii chinezi şi ruşi speră că aceste probleme vor fi rezolvate până în octombrie anul viitor, când este programată lansarea.
VREME FRUMOASĂ
Descoperirile făcute în ultimii ani pe Marte ne dezvăluie faptul că în trecut mediul natural era foarte violent. Au fost găsite urme de inundaţii catastrofice, erupţii vulcanice semnificative şi cratere rezultate în urma impactului cu meteoriţii. Noi imagini tridimensionale, captate de Orbitalul Mars Reconnaissance, înfăţişează formaţiuni de roci asemănătoare cu treptele unei scări, informează publicaţia online Universe Today. Straturile de rocă sedimentară din craterul Bercquerel sunt egale în grosime şi au fost formate de un climat ciclic din trecutul planetei. "Am descoperit că straturile sunt foarte ritmice. Asta ne spune că nu este un proces întâmplător sau un cataclism, este ceva produs de ciclul climatic", a explicat Kevin Lewis, de la Institutul de Tehnologie din California.
Citește pe Antena3.ro