RCW 108 este o regiune activă a Căii Lactee la aproximativ 4.000 de ani lumină distanţă de Pământ. Aceasta este o zonă complicată cu grupuri tinere de stele, inclusiv unul învăluit într-un nor de hidrogen molecular.
RCW 108 este o regiune activă a Căii Lactee la aproximativ 4.000 de ani lumină distanţă de Pământ. Aceasta este o zonă complicată cu grupuri tinere de stele, inclusiv unul învăluit într-un nor de hidrogen molecular. Cu ajutorul datelor obţinute de la diverse telescoape, astronomii au descoperit că naşterea stelelor noi este influenţată de stele tinere masive din apropiere, anunţă site-ul oficial al NASA. Imaginea alăturată este o combinaţie a informaţiilor de la Observatorul cu raze X Chandra (părţile albastre) şi a celor primite de la Spitzer (părţile roşii şi portocalii). Aceasta indică faptul că există mai multe stele masive în această zonă decât se credea până acum. RCW 108 trece prin diferite perioade locale de formare în care stelele se aprind la fel de violent ca în regiunea Orion. Cercetătorii sunt de părere că naşterea de stele este declanşată de efectele radiaţiilor de la stele masive şi foarte luminoase. Aceste radiaţii pot cauza compresarea gazului din interiorul RCW 108, ceea ce duce la prăbuşirea gravitaţională şi formarea stelelor.
AGLOMERAŢIE DE GALAXII STRĂLUCITOARE
Galaxiile pitice nou-venite eclipsează strălucirea celor deja existente în spaţiul în care s-au format, scrie NewScientist. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Centrul de Astrofizică Harvard Smithsonian din Cambridge, Marea Britanie, acest fenomen poate explica de ce sunt observate atât de puţine galaxii pitice în apropierea Caii Lactee. Una dintre explicaţiile date de cercetători acestui fenomen este cea potrivit căreia galaxiile pitice existente nu au suficient gaz care să le susţină formarea din cauza aglomerării din Calea Lactee.
ASTRONAUŢI BRITANICI ÎN SPAŢIU
Marea Britanie ar trebui să trimită pe Lună şi pe Marte un astronaut, a declarat, la începutul săptămânii, noul ministru al Ştiinţei de la Londra. Ambiţiile pentru cucerirea spaţiului sunt mari şi la Londra, scrie, într-un articol detaliat, ediţia online a cotidianului Daily Times. Marea Britanie are nevoie de participări în cadrul unor misiuni spaţiale pentru a inspira noua generaţie de astronomi şi pentru a-i încuraja pe tineri să-şi dezvolte interes pentru ştiinţă şi pentru inginerie, a declarat lordul Drayson.
PRIVIRE ÎN TRECUT
Astronomii americani şi englezi au conceput o nouă metodă de observare a trecutului galaxiilor îndepărtatate din Univers, scrie publicaţia britanică Telegraph. Utilizând un telescop care înregistrează în prim-plan gravitaţia unei galaxii asemănător unei lupe, oamenii de ştiinţă au reuşit să observe o galaxie în formare, aflată la 11 miliarde de ani lumină distanţă de Pământ, aşa cum arăta la doar două miliarde de ani de la momentul Big-Bangului. Această descoperire aduce noi informaţii despre cum poate să evolueze o galaxie în sistem de spirală, aşa cum este Calea Lactee.
CALCULE ASTRONOMICE
Timp de multe generaţii, astronomii s-au contrazis în privinţa formării planetelor sistemului solar. Majoritatea teoriilor susţin că planetele s-au format într-o nebuloasă de gaz şi praf condensată în jurul a ceea ce a devenit Soarele, însă teoria nu poate fi valabilă şi pentru giganţii gazoşi ca Jupiter. De aceea, s-a stabilit o misiune spaţială pentru 2016, în care o navetă spaţială va orbita în jurul lui Jupiter şi va oferi indicii despre formarea acestei planete, informează Space.com. Naveta, denumită Juno, va avea la bord mai multe instrumente menite să determine structura atmosferei jupiteriene. Această determinare, alături de o hartă fidelă a câmpului gravitaţional al lui Jupiter, alcătuită după observarea schimbărilor de orbită ale lui Juno, vor putea stabili cu exactitate dacă planeta-gigant are un miez solid şi care este mărimea sa. Două dintre cele mai cunoscute teorii despre formarea planetelor susţin că Jupiter are un miez solid de câteva ori masa Terrei.
Citește pe Antena3.ro