x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mistere ale naturii

Mistere ale naturii

de Anca Aldea    |    08 Noi 2008   •   00:00

Muzeul Naţional de Geologie ne-a pregătit, pentru acest sfârşit de an, o impresionantă expoziţie de fosile, realizată prin grija a doi oameni de ştiinţă germani de la Universitatea din Tubingen.

Sunt opere de artă, construite cu rigurozitate şi migală pentru a respecta întocmai “tiparele” originale ale animalelor şi contextelor care au existat pe Pământ în urmă cu sute de milioane de ani. Plăcile mari, aranjate estetic astfel încât să-i lase privitorului ocazia de a observa în amănunt mulajele aplicate pe ele, te trimit în trecut şi te pot menţine acolo ore în şir. Întregul complex de panouri denotă perfecţionism şi furnizează un excepţional bagaj de informaţii. Vorbim aici de o expoziţie unicat în lumea întreagă. Cei doi cercetători germani au reuşit imposibilul – şi anume să realizeze mulaje în situri paleontologice din diferite colţuri ale lumii, să le copieze şi să le aplice pe panouri înalte de cel puţin doi metri.

Pentru că de la arta ştiinţifică plăsmuită de mâna omului până la cea “născută” de natura însăşi nu este decât un pas (cel puţin în acest caz), vă invit să descoperiţi materialul de fond al suplimentului ZOOM: “Bijuteriile întunericului”. Nu vă lăsaţi induşi în eroare! Materialul acesta încearcă să desluşească enigmele formării florilor de mină şi să dezvăluie adevăruri despre aceste frumuseţi găsite şi/sau aflate pe teritoriul României. Descrierea geodelor (grupuri de minerale formate prin depunere în cavităţile rocilor) sau a druzelor (grupuri de cristale formate pe pereţii cavităţilor rocilor şi ai zăcămintelor sub formă de plăci) îmbogăţesc cu detalii picante materialul de presă. Naşterea florilor de mină nu este un procedeu simplu. Este nevoie de zeci, de sute de milioane de ani pentru ca aceste formaţiuni să capete rigoarea geometrică pe care o au ele astăzi. Au avut răbdare “de fier” să crească şi să se dezvolte în măruntaiele întunecate ale munţilor milenii de-a rândul. Au aşteptat în linişte să fie descoperite de om şi, în cazul unora dintre ele, să fie expuse în muzee de specialitate ale lumii. Florile de mină au transformat România în zona pe care oamenii de ştiinţă de pe mapamond o consideră unicat. Pentru că aici, în România, a fost făcută o descoperire senzaţională, despre care veţi afla singuri, citind articolul mai-sus propus.

×
Subiecte în articol: editorial