x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O insectă banală poate salva Pământul de încălzirea globală

O insectă banală poate salva Pământul de încălzirea globală

06 Aug 2014   •   18:13

Un nou studiu din seria celor pentru contracararea încălzirii globale a scos la iveală o metodă pe cât de uluitoare, pe atât de banală. Este vorba despre puterea unor insecte de a ne scăpa de pericolul încălzirii planetei.

O cunoaştem din natură, o cunoaştem de mici, din cărţile cu poveşti, iar din şcoală, din manualele de Biologie. Acum, furnica, pentru că despre ea este vorba, a ajuns în atenţia cercetătorilor americani.  Specialiştii de la Universitatea Arizona din Tempe au aflat că banala insectă este în stare să răcească solul şi chiar planeta. Cu o condiţie însă, aceea ca numărul furnicilor pentru o astfel de “misiune” să crească cu timpul.

Furnicile meteo

“Furnicile sunt pe cale de a schimba mediul”, a afirmat autorul şi coordonatorul principal al studiului, Ronald Don. Unele specii de furnici, cum sunt  aşa-numitele furnici “meteo” despre care se spune că ar putea detecta diferite minerale, sunt în stare să preia o anumită cantitate de dioxid de carbon din atmosferă, în scopul de a secreta carbonat de calciu sau calcar, cum mai este cunoscut acesta.

Prin acest proces natural, ele preiau o parte din dioxidul de carbon din atmosferă, a mai explicat specialistul american. El a comparat fenomenul cu o versiune la scară redusă a unui proces masiv, la nivel planetar, care se petrece în oceane, supranumit şi “sechestrarea (captarea) carbonului”, potrivit Live Science.

Don a mai constatat că furnicile pot descompune mineralele de 50 până la 300 de ori mai repede decât nisipul de la sol. Furnicile caută calciul şi magneziul din aceste minerale şi folosesc aceste elemente pentru a face calcarul. În acest proces, furnicile preiau gazele cu efect de seră. Această transformare se petrece atunci când furnicile “ling” granulele de nisip şi le “lipesc” de pereţii cuiburilor lor. Dorn afirmă că acest proces este încă un mister ştiinţific. Studiul său a fost publicat în revista “Geology”. (S. Stancu)

×