Doi cosmonauti rusi, membri ai echipajului de pe Statia Spatiala Internationala, au reusit dupa o a doua tentativa sa lanseze pe orbita un microsatelit, a anuntat, astazi, agentia spatiala rusa Roskosmos.
Aceasta misiune, care a avut o durata de 6 ore si 22 de minute, a fost "indeplinita cu succes", iar microsatelitul, care va efectua diverse experimente stiintifice si va difuza semnale in 10 limbi pentru a celebra zborul istoric in spatiu reusit de Iuri Gagarin pe 12 aprilie 1961, a fost plasat pe orbita.
In timpul acestei iesiri pe orbita, cosmonautii au facut si cateva fotografii in spatiu, portretul lui Gagarin si cel al lui Serghei Korolev, considerat "parintele" programelor spatiale sovietice, fiind fotografiate avand Terra ca fundal, informeaza AFP, citata de Mediafax.
Serghei Volkov si Alexandre Samokoutiaev au deschis, miercuri, usile modulului PIRS de pe ISS la ora 14.50 GMT, cu 20 de minute intarziere fata de orarul prevazut.
Ei au avut o prima tentativa de a lansa microsatelitul, insa doar una dintre cele doua antene ale acestuia s-a deschis, determinandu-i pe responsabilii industriei spatiale care urmareau operatiunea in direct pe un ecran urias amplasat in Centrul rus de control al zborurilor spatiale (TSOUP), in apropiere de Moscova, au decis sa intrerupa manevra.
Dupa ce s-au consultat cu inginerul-sef al proiectului, s-a aflat ca a doua antena - mai mica si mai fina decat cealalta - nu era vizibila, deoarece se afla in interiorul microsatelitului din motive de securitate in timpul transportului acestuia.
"Cosmonautii vor incerca sa o scoata cu degetele", a declarat la un moment dat inginerul Serghei Samburov, citat de agentia RIA Novosti.
Insa intr-un alt comunicat facut public joi, Roskosmos a indicat faptul ca una din cele doua antene a fost avariata, adaugand ca acest lucru nu influenteaza functionarea microsatelitului.
"In timpul iesirii cosmonautilor in spatiu, una din cele doua antene ale satelitului, avand o lungime de sapte centimetri, a fost avariata. In ciuda acestui fapt, capacitatea de functionare a aparatului cosmic a fost conservata si s-a decis efectuarea lansarii", se afirma in acest comunicat.
"Pana acum, am primit deja 19 semnale de pe orbita, ceea ce inseamna ca microsatelitul functioneaza normal", au adaugat specialistii rusi.