x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aventura OLPC

Aventura OLPC

04 Aug 2007   •   00:00

După o serie de prefaceri tehnologice, laptopul X0 se pregăteşte de producţia de masă, la preţul de 176 dolari. Are proiectul vreo şansă in Romănia?

După o serie de prefaceri tehnologice, laptopul X0 se pregăteşte de producţia de masă, la preţul de 176 dolari. Are proiectul vreo şansă in Romănia?

Pentru a-şi populariza unealta educaţională, iniţiatorul proiectului One Laptop Per Child, Nicholas Negroponte a poposit şi in Romănia, in luna martie. Laptopul său a fost respins de ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, şi de preşedintele Comisiei de IT&C de la Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian. Nu aceeaşi atitudine a avut-o premierul Tăriceanu, care a "decis constituirea unei echipe la nivelul Guvernului care să demareze analizele pentru a putea finaliza acest proiect". Totuşi, laptopul X0 exista in Romănia de mai mult timp. Este meritul eminentului profesor Adrian Petrescu, de la Institutul Politehnic din Bucureşti. De altfel, domnia sa a realizat impreună cu deputatul Ioan Ghise, in mai 2006, un proiect de lege - "Un laptop pentru fiecare elev şi pentru fiecare cadru didactic din Romănia". Profesorul Petrescu a prezentat primul in Romănia potenţialele beneficii ale acestui laptop in sistemul educaţional. Din păcate, modul in care a fost găndit acest proiect atunci nu a fost unul favorabil pentru X0. "Număr de beneficiari direcţi ai proiectului = 5 milioane de elevi şi cadre didactice din invăţămăntul preuniversitar de stat. Cost total proiect (inclusiv infrastructură), 700 milioane dolari." Aceste cifre au fost folosite de cei care au respins de la inceput acest proiect: "Prea scump şi prea slab pentru şcoala de azi". Statul romăn chiar a trimis, in aprilie 2007, doi specialişti in SUA pentru a analiza laptopul X0. Ce noţite şi concluzii au tras cei doi specialişti (unul fiind un vechi gazetar), numai domniile lor ştiu.

X0 vs Classmate PC

La fel ca şi concurentul său, Classmate PC (produs de Intel), laptopul X0 s-ar potrivi cel mai bine elevilor din clasele primare. Nu intămplător, proiectul pilot Intel cu Classmate PC se face in clasele a II-a si a IV-a de la şcoala din satul Horia (Ialomiţa). Laptopul X0 ar fi putut fi o soluţie atăt in proiectul Economia bazată pe Cunoaştere, desfăşurat de Ministerul Comunicaţiilor, căt şi in satele in care ANRCTI instalează telecentre. Un alt element-cheie in destinul romănesc al acestui proiect este faptul că Romănia are două memorandumuri cu Intel şi Microsoft, iar X0 are la bază procesor AMD si sistem de operare Fedora Linux. Intre timp, Intel s-a alăturat proiectului OLPC, dar acest lucru pare să insemne acum doar "renunţarea la lovituri sub centură", avănd in vedere că Negroponte a acuzat la un moment dat Intel de practici incorecte, vănzănd Classmate la 250 dolari (sub costul de producţie).

Dezvoltatorii open-source

Iată că o ochipă de dezvoltatori open-source a preluat iniţiativa OLPC in Romănia. S-a format şi un ONG, "Asociaţia pentru un soft liber". Aşa cum Intel a primit aprobarea de a de-mara proiectul-pilot intr-o şcoală, la fel işi propune şi noua Asociaţia, care numără in prezent 7 membri. Intre ei sunt 6 programatori care dezvoltă o serie de aplicaţii pentru X0. Se poate spune că OLPCÂ a stat pe loc, in Romănia, mai mult de un an de zile. "Experimentarea" lui s-a mişcat doar intre cabinete ministeriale şi Politehnică. Un ONG care să atragă o comunitate open-source trebuia realizat de anul trecut. Poate că pănă pe 15 septembrie maşinăria B4 va ajuge şi acolo unde trebuie, adică pe banca unui elev.


Btest-3 vS. Btest-4

De la versiunea Btest-3 procesorul a fost adus de la 366 Mhz la 433 Mhz, iar memoria RAM a fost upgradată de la 128 la 256 Mb, viteza de bootare a fost imbunatăţită substanţial, iar upgrade-ul, de la 512 MB spaţiu de stocare la 1 Gb, creează mai mult loc pentru materiale educaţionale şi soft.

Imbunătăţirile aduse de Btest-4 sunt minore faţă de cele aduse de versiunea anterioară Btest-3, acest release fiind mai mult axat pe imbunătăţirea şi optimizarea sistemului de operare, implementănd suport total pentru gestionarea consumului de curent a laptop-ului. Laptop-ul intră in modul Stand-By cănd este apăsat butonul Power şi reduce luminozitatea ecranului cănd laptop-ul nu este conectat direct la priză.

Din punct de vedere estetic, Btest-4 a suferit o transformare a mănerului, acesta avănd o textură care ii permite o priză mai bună, iar antenele wireless se fixează in lăcaşul lor cănd sunt coborăte.

×
Subiecte în articol: romania telecom