2012 ar putea fi anul in care mouse-ul va deveni demodat, iar accentul va cadea pe tehnologia touch screen, in care vor cartile de credit vor incepe sa fie inlocuite tot mai mult cu telefoanele mobile si in care vom asista la inceputul sfarsitului pentru telecomenzi, acestea urmand sa fie inlocuite de comenzile vocale. De asemenea, ar putea fi si anul in care Amazon va lua fata Apple in vanzarea de iPad-uri.
Pete Cashmore, un cunoscut specialist in noile tehnologii si consultant al CNN, a analizat trendurile din 2011 si a facut urmatoarele previziuni pentru 2012.
Tehnologia touch screen va deveni modalitatea dominanta prin care oamenii vor interactiona cu computerele, pe masura ce tabletele vor inceta sa mai fie doar niste alternative la laptop-uri si desktop-uri si vor deveni inlocuitoarele lor. Deja sistemele de operare Windows 8 si Mac OS X Lion au imprumutat multe trasaturi ale sistemelor mobile. Desi tranzitia nu se va termina in 2012, calea pare sa fie deja batuta, iar 2012 va marca acest inceput.
Tot in 2012 vom observa si o schimbare a felului in care arata retelele sociale. Aplicatiile de tip Spotify sau Social Reader de pe Facebook se vor inmulti, ceea ce inseamna ca utilizatorul nu va mai apasa niciun buton pentru a impartasi prietenilor sai ceea ce citeste, asculta, vede in timp ce este logat la reteaua sociala, ci aceste lucruri vor fi postate automat pe profilul sau. Strategia este agreata deja de proprietarii retelelor, unde ritmul celor noi inscrisi este in scadere, iar notorietatea (care aduce profit) este masurata acum in numarul de interactiuni ale utiliuatorilor deja inscrisi in retea. Ramane de vazut daca si utilizatorii vor fi de acord ca tot ceea fac sa fie vizibil pe profilul lor.
2012 ar putea fi si anul in care plata la casa de marcat prin telefonul mobil ar putea lua avant. Tehnologia deja exista (Near Field Communication, in traducere aproximativa - comunicatii ale campurilor apropiate) si permite comunicarea de date intre smartphone-uri sau alte aparate doar prin apropierea aparatelor unul de altul (astfel incat campurile radio sa interactioneze). Astfel, in locul cartii de credit, plata la casa de marcat s-ar putea face doar apropiind telefonul mobil de cititorul de carduri, suma fiind dedusa automat din contul bancar al proprietarului. Se estimeaza ca pana in 2013, unul din cinci telefoane mobile vor avea aceasta aplicatie.
Succesul tehnologiei touch screen a facut ca iPad-ul sa devina gadgetul preferat al impatimitilor de noi tehnologii. Totusi, Apple are un concurent serios - Kindle de la Amazon si este posibil ca iPad-ul sa fie detronat. Motivul nu tine de hardware, ci de accesul la continut. Amazon dispune deja de filme, cantece, carti in format electronic si alt continut media care poate veni la pachet cu aparatul. iPad-ul, desi poate mai performant, este inca deficitar la acest capitol.
Ce rol va mai avea televiziunea intr-o lume in care toti par sa se reorienteze catre internet pentru distractie si informare? Se pare ca televiziunea nu va disparea, ci se va adapta curentului. Marile companii de cablu din SUA si, odata cu ele, si din alte parti ale lumii au deja strategiile puse la punct. Transmisiile live sau programele preferate ale utilizatorilor vor putea fi urmarite si pe tablete sau alte dispozitive mobile, insa doar daca utilizatorul isi va plati in continuare abonamentul la cablu.
O alta tehnologie care ar putea lua avant in 2012 este comanda vocala. Succesul pe care il are aplicatia Siri, la iPhone 4S (poti trimite mesaje, face notari in agenda, naviga pe internet doar prin comenzi vocale) ar putea fi inceputul unei noi metode de a controla aparatele pe care le folosim zilnic. Desigur, sistemele de acest gen inca mai trebuie sa fie puse la punct, insa 2012 ar putea fi anul in care tehnologia ar putea fi substantial imbunatatita. Mai ales ca se pare ca si Apple intentioneaza sa foloseasca un sistem de control prin comenzi vocale in loc de telecomanda, odata ce va scoate un televizor pe piata.
In 2012 este asteptata si dezvoltarea tehnologiei care permite interactionarea prin gesturi cu diferite aparate. Platformele de tip Kinect sunt pe val, iar de anul viitor am putea fi martorii unor aplicatii din ce in ce mai variate in acest sens. (D.R.)