x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Chinezi exploataţi în fabrici IT&C

Chinezi exploataţi în fabrici IT&C

de Alexandru Radescu    |    28 Apr 2010   •   00:00

Cum-necum, un cuvânt precum "icon" s-a lipit şi de gadget-uri, fie că e vorba de un player muzical, un telefon mobil, o consolă de jocuri. Se vede pe faţa noastră când posedăm (sau invers!) astfel de eletronice. Ne trădează faţa şi producătorii speculează slăbiciunile cu preţuri pe măsură. Iar grija noastră faţă de gadget-ul cu brand supralicitat depăşeşte cu mult normalul.

Dar oare la fel ar fi dacă nişte camere video ne-ar proiecta în timp real imagini cu "roboţeii" din ţara-fabrică, China? La fel de "cool" ne-am simţi dacă am vedea-o pe adolescenta ţinută 11-15 ore/zi, şapte zile pe săptămână, la linia de producţie fără măcar o pauză de WC, cazată prin barăci securizate, fără posibilitatea de a primi vizita vreunei rude?

Cum producţia mondială "de orice" vrea profit maxim şi costuri de producţie minime, nu mai surprinde pe nimeni descoperirea periodică a unui "lagăr" în care adolescenţi cu contracte măsluite sunt exploataţi până la epuizare pe câţiva dolari. Câţiva dolari cu care se vor întoarce acasă, într-o regiune a Chinei, acolo unde vor întreţine o familie care încă mai trăieşte de pe urma unor plantaţii de orez.

Este un cerc vicios în care se regăsesc corupţie locală, capitalism sălbatic al fabricilor (deţinute de partenerii giganţilor IT), dar şi sărăcia celor care ajung să-şi "vândă" copiii. Şi se pare că în domeniul IT&C încă e "lux", achete locale dezvăluind cum copii de 12-13 ani care muncesc prin imense ferme sunt fabrici din alte domenii sunt abuzaţi sexual şi împinşi la consum de droguri.

Scandalurile legate de exploatarea copiilor în fabricile care lucrează pentru giganţii IT au fost readuse în prim-plan o dată cu publicarea de un ONG din New York a unei investigaţii care afectează imaginea Microsoft. Potrivit raportului realizat de National Labor Committee (instituţie care monitorizează condiţiile de muncă ale muncitorilor străini din companiile americane), alte două fabrici din China au încălcat legislaţia muncii prin obligarea angajaţilor la ore peste program şi prin ilegalităţi în contractele "muncitorilor" cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

Mai mult, angajaţilor nu le era permisă nici utilizarea WC-ului în timpul orelor de program, pentru maximă eficienţă! Fabricile în cauză (Dongguan, S-E Chinei) sunt deţinute de firma taiwaneză KYE Systems şi produc pentru Microsoft camere web, mouse-uri şi controller-e de Xbox.

În luna februarie, un raport Apple, publicat de Daily Mail, arăta că în 2009 în fabricile partenere (majoritatea în China) au fost folosiţi cel puţin 11 copii cu vârste de 15 ani. Tot Daily Mail arăta în iunie 2006 cum în fabrici deţinute de taiwanezii de la Foxconn, lângă Shanghai, femei plătite cu 50 de dolari pe lună munceau 15 ore/zi pentru a produce iPod-uri. De fiecare dată, reprezentanţii Apple promiteau că vor lua măsuri şi vor spori controalele.

În toamna anului trecut, o complexă investigaţie publicată de Global Post arăta cum compania Wintek încălca drepturile tinerilor angajaţi care trudeau pentru Apple, Nokia sau Motorola, pe liniile de producţie din China şi Taiwan.

×