x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Civilizaţii virtuale

Civilizaţii virtuale

de Mihai Manole    |    19 Apr 2008   •   00:00
Civilizaţii virtuale

Daca ne-am săturat de peisajele cotidiene, tehnologia ne poate trimite “la o plimbare” prin oraşele antice.

 

Poate că mai sînt încă destule persoane care s-au îndrăgostit de Antichitate prin intermediul cărţilor, al miturilor şi al figurilor istorice ale acelor timpuri. Şi nostalgia lor, după un decor pe care nu l-au văzut practic niciodată, ci doar şi l-au imaginat, punînd cap la cap indicii din diferite surse, îşi poate găsi alinare printr-o soluţie, culmea, high-tech. CyberCarpet este o lucrare a unei echipe de cercetători europeni, care au pus la punct o platformă cu ajutorul căreia utilizatorilor li se oferă experienţa unei plimbări printr-un oraş antic. Pentru a face acest lucru posibil, cercetătorii au trebuit să pună la punct o suprafaţă uşor de controlat pe care să se poată merge, să dezvolte un sistem de vizualizare de înaltă definiţie şi să asigure percepţia mediului virtual de om. CyberCarpet este un dispozitiv format din 25 de mici platforme interconectate care, împreună, se mişcă precum benzile rulante folosite în activităţile de fitness, dar fiecare platformă se poate mişca pe o direcţie perpendiculară pe cea a ansamblului. Imaginaţi-vă aparatul de fitness cu banda rulantă mişcîndu-se nu numai din faţă în spate ci şi de la dreapta la stînga. Se formează astfel o suprafaţă de 6 metri pe 6 metri, platforma avînd o greutate de 11 tone. Mişcările ei “au grijă” ca utilizatorul să fie retrimis în centru în cazul în care se apropie periculos de mult de margine.

Potrivit cercetătorilor implicaţi în acest proiect, CyberCarpet ar trebui să aibă o latură de 100 de metri pentru ca “vizitatorul” să nu mai perceapă această reorientare către centru.

 

COLABORARE. Cercetătorii Institutului pentru Cibernetică Biologică Max Plank au combinat această platformă cu un sistem de căşti speciali pentru contactul cu lumea virtuală şi un sistem de detectare a mişcărilor utilizatorilor care determină şi viteza de deplasare a platformei, dar şi interacţiunile din lumea virtuală. Software-ul conceput special pentru recrearea unor medii virtuale la scară largă reprezentînd oraşe, CityEngine, aparţine Institutului Federal Elveţian pentru Tehnologie. În cele mai recente testări ale platformei, acest program a recreat oraşul Pompei, dar şi Roma Antică. 

 

Variante

E drept, mă îndoiesc de faptul că această soluţie va fi accesibilă într-un viitor foarte apropiat celor pasionaţi de lumea veche. Aşa că, pentru moment, ceea ce este la îndemîna oricui este o incursiune mai puţin palpitantă pe internet în lumea vechilor civilizaţii. Găsiţi în acest sens mai multe site-uri care vă permit să analizaţi modele tridimensionale reprezentînd arhitectura din acele timpuri, un exemplu fiind http://www.3dancientwonders.com/, unde vă puteţi familiariza cu tot felul de stiluri arhitectonice antice, de la cel egiptean la cel aztec, sau, mai aproape, cu cel grecesc.

 

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT