x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Criptografia cuantică, metoda aproape perfectă

Criptografia cuantică, metoda aproape perfectă

de Mihai Manole    |    06 Mai 2008   •   00:00
Criptografia cuantică, metoda aproape perfectă
Sursa foto: stockexpertcom /

O metodă de criptare care se bazează pe principiile mecanicii cuantice ar putea să facă din “meseria” hackerilor o misiune im­po­sibilă, oferind un grad de securitate a comunicării electronice de aproape 100%.

O metodă de criptare care se bazează pe principiile mecanicii cuantice ar putea să facă din “meseria” hackerilor o misiune im­po­sibilă, oferind un grad de securitate a comunicării electronice de aproape 100%.

 
În prezent, internetul îşi tră­ieşte încă vîrsta copilăriei şi potenţialul său îi permite să ajungă la un moment dat un instrument de gestionare a pla­netei, este de părere inventatorul web-ului, Tim Berners-Lee, citat de BBC. Web-ul viitorului va pune toate informaţiile din lume la îndemîna utilizatorului, afirmă Berners-Lee, la 15 ani de cînd CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) a făcut public codul World Wide Web.

O preocupare firească în acest context în care internetul este me­diul de vehiculare a informaţiilor de tot felul, este asigurarea unui grad ridicat de securizare a comunicării, existînd în acest domeniu o cursă strînsă între programatorii din domeniul protocoalelor de comunicare şi hackerii pregătiţi să exploateze vulnerabilităţile acestora.

 
SOLUŢII. În prezent, cea mai evoluată metodă de criptare clasică poate fi neutralizată cu ajutorul unor resurse mari de calcul. Pe măsură ce puterea de procesare creşte, criptarea clasică se va dovedi tot mai vulnerabilă. Metoda considerată de majoritatea specialiş­tilor în domeniu ca fiind o soluţie la această problemă o reprezintă criptografia cuantică (QKD). Un proiect european de cercetare, SECOQC, are ca scop dezvoltarea unei reţele internaţionale de comunicaţii si­gure bazate pe această metodă. QKD oferă, teoretic, un cod imposibil de spart, principiile mecanicii cuantice care stau la baza conceperii sale făcînd posibil ca, în ca­zul în care se încearcă intercep­tarea unui mesaj, emi­ţătorul şi destinatarul să fie înş­tiinţaţi de aceas­tă tentativă. În acest caz, cele două părţi pot abandona cheia de crip­tare şi pot opta pentru alta. Cheia de criptare este practic o secvenţă de biţi (1 sau 0) folosită la codarea şi decodarea mesajului.

Utilizarea QKD în lumea reală a debutat cu ocazia alegerilor din Elveţia, de anul trecut, metoda fiind implementată pentru sistemul electronic de vot, potrivit ICT Results, serviciul de informare al Comisiei Europene. Acel test, trecut cu succes, a presupus comunicarea între două entităţi. Fo­lo­sirea criptării cuantice pe scară lar­gă, în reţele informatice cu o ar­hitectură mai complexă şi pe distanţe foarte mari, este încă o perspectivă destul de îndepărtată.

 

Vulnerabilitate

O echipă de cercetători suedezi de la Universitatea Linkoping a găsit o vulnerabilitate în metoda cuantică de criptare, contrazicînd teza potrivit căreia aceasta ar garanta 100% siguranţa comunicării electronice. Suedezii au demonstrat că există, teoretic, o posibilitate ca o persoană neauto­rizată să extragă cheia de criptare fără să fie detectată. Îngrijorarea cercetătorilor vizează procesul de autentificare, cel care are grijă să verifice că mesajul primit este acelaşi cu cel transmis iniţial. În această etapă, cercetătorii au descoperit că sistemul nu funcţionează aşa cum ar trebui şi că “securitatea actualei tehnologii nu este suficientă”. Soluţia propusă presupune un schimb suplimentar de informaţii între emiţător şi destinatar, schimb realizat pe canalul clasic de comunicare.

 

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT