x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget e-Licitatie.ro, ca o nesperată frână

e-Licitatie.ro, ca o nesperată frână

de Alexandru Radescu    |    28 Mai 2010   •   00:00

Aproximativ 14.000 de licitaţii, dintr-un total de 20.000, au fost anulate pe www.e-Licitatie.ro în ultimele şase luni, a anunţat ieri ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Potrivit lui Sandu, de vină ar fi contestaţiile depuse de firme "specializate în astfel de demersuri".



"În loc să urmărim finalitatea licitaţiilor, ne interesează câte suluri de hârtie sau alte mărunţişuri sunt cumpărate. Ratăm accesarea de fonduri europene nerambursabile de sute de milioane de euro pentru că aproape orice licitaţie este contestată. Practic, din cele 20.000 de proceduri iniţiate pe SEAP în ultimele şase luni, circa 14.000 au fost anulate. Oamenilor din ministere le este frică să semneze contracte de achiziţii, pentru că fiecare semnătură poate însemna drumul spre DNA", a spus Sandu, prezent la evenimentul "Ziua Comunicaţiilor".

Ministrul Sandu a omis însă să precizeze că printre instituţiile care au anulat licitaţii se numără şi ministerul pe care îl conduce. În unele cazuri, ministerul a motivat decizia prin faptul că "documentaţia de atribuire necesită modificări majore de conţinut fără de care procedura de atribuire ar fi afectată".

Proiectul a cărui licitaţie a fost anulată şi apoi reluată a vizat achiziţionarea unui sistem IT destinat creşterii performanţei activităţilor specifice funcţionarilor publici ("eAcademie pentru funcţionari publici"). De asemenea, Ministerul Comunicaţiilor a anulat şi reluat licitaţii din cadrul proiectului eRomania, care necesită fonduri de jumătate de miliard de euro. Astfel, eRomania2 a fost anulată la o zi după publicarea anunţului, ulterior fiind reluată şi atribuită, iar licitaţia, e Romania3 ar fi trebuit reluată în luna martie a acestui an, conform declaraţiilor unor reprezentanţi ai MCSI.

Cu acelaşi prilej, ministrul Sandu a anunţat că Radiocom (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii) va fi vândută după ce operatorul "va fi pus pe picioare", proces care ar putea avea loc peste trei ani. Recent, Guvernul a aprobat programul de reorganizare şi restructurare a SNR: realocarea a 700-800 de salariaţi, din cei 2.000 existenţi, reducerea primelor, sporurilor şi altor cheltuieli de personal şi operaţionale. Sandu a afirmat că MCSI are aceeaşi poziţie şi în cazul Companiei Naţionale Poşta Română.

×
Subiecte în articol: IT