x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Enciclopediile online, deschise

Enciclopediile online, deschise

de Mihai Manole    |    11 Sep 2008   •   00:00
Enciclopediile online, deschise

INTERNET ● Au ieşit de sub cupola mediului academic
Cea mai rapidă metodă de documentare, atunci cînd ai la îndemînă un computer conectat la internet, este enciclopedia online "deschisă". Nu ştie chiar tot, dar fiecare poate contribui la zestrea dicţionarelor.



INTERNET ● Au ieşit de sub cupola mediului academic
Cea mai rapidă metodă de documentare, atunci cînd ai la îndemînă un computer conectat la internet, este enciclopedia online "deschisă". Nu ştie chiar tot, dar fiecare poate contribui la zestrea dicţionarelor.

Cuvînt de origine hawaiană, "wiki" înseamnă rapid şi defineşte o modalitate facilă de editare a paginilor web, permiţînd tuturor utilizatorilor să contribuie în acest sens. Succesul acestei tehnologii, care constă practic într-un software, a fost demonstrat de popularitatea enciclopediei online Wikipedia, care a ajuns pe locul 8 în toul celor mai vizitate site-uri de pe internet.

Succesul acestui nou instrument a determinat adoptarea lui şi în mediul de afaceri, realizîndu-se astfel de platforme specializate de colaborare pentru companii. Una dintre cele mai importante gazde ale wiki-urilor business sau educaţionale este www.pbwiki.com, cu peste jumătate de milion de wiki-uri găzduite.

CE ŞTIE? Acest instrument din sfera web 2.0 a ajuns un punct de referinţă în rîndul surselor de informaţii, din domenii din cele mai diverse. De la celebra Wikipedia, o enciclopedie online, s-a ajuns la utilizarea wiki-urilor în specialităţi de nişă, cum este cazul Proteopedia, care oferă biologilor şi biochimiştilor acces la imagini tridimensionale interactive ale structurilor moleculare. Mai nou, un psiholog american a inventat un nou tip de wiki, www.wikigenes.org, prin care fiecare cuvînt este legat de cel care l-a scris, potrivit theregister.co.uk. Aceasta ar putea însemna sfîrşitul caracterului anonim al contribuţiilor utilizatorilor la un wiki.
Acest aspect va contribui considerabil şi la creşterea încrederii în valabilitatea informaţiilor prezente într-un wiki, putînd fi verificate sursele din care provin.

CUM FACI? Există 100 de site-uri de găzduire gratuită a wiki-urilor, aşa numitele ferme de wiki-uri, potrivit wikipedia. Wikia, cu peste 6.000 de comunităţi găzduite, în circa 70 de limbi, Wetpaint, platforma prin intermediul căreia au fost create peste 1 milion de website-uri, sau Pbwiki sînt cîteva exemple de punct de pornire dacă vreţi să vă faceţi propriul wiki. Nu este nevoie să aveţi abilităţi informatice, tot ce trebuie să stăpîniţi este... utilizarea browser-ului de internet. În general, primul pas este crearea unui cont pe site-ul gazdă, găsirea unui nume disponibil pentru wiki, iar apoi manipularea utilităţilor puse la dispoziţie de site. Wiki-urile care se adresează în special companiilor, precum SocialText sau CentralDesktop, integrează facilităţi mai avansate de editare şi de management al conţinutului.

×
Subiecte în articol: IT