x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget General Electric va lansa un disc holografic de 500GB

General Electric va lansa un disc holografic de 500GB

28 Apr 2009   •   00:00

Reprezentanţii companiei americane General Electric, au anunţat o nouă metodă de stocare, care va permite salvarea a 500 GB de informaţie pe un singur DVD.

Discurile vor folosi o tehnologie nouă, numită "micro-holographic storage" (stocare micro-holografică) şi va permite extinderea spaţiului considerat până acum standard. Capacitatea discurilor va echivala ca volum cu 100 de DVD-uri clasice şi 20 de discuri Blu-ray obişnuite.

Potrivit reprezentanţilor companiei, unicitatea acestei soluţii de stocare este abilitatea de a se folosi de întregul volum al materialului, nu doar de suprafaţa acestuia, utilizând unele tipare are tehnologiei 3D.

Tiparele tridimensionale reprezentând informaţia vor fi apoi scrise pe tot discul. "Ziua în care veţi putea stoca întreaga colecţie de filme HD pe un singur disc este mult mai aproape decât se credea", a declarat Brian Lawrence, şeful programului. Compania a lucrat la stocarea holograhică mai mult de şase ani şi speră să producă până la urma şi discuri de 1 TB, făcând tehnologia adaptabilă la mediile existente în prezent.

Invenţie românească

La sfârşitul anilor ‘90, un român, doctorul în fizica materiei condensate Eugen Pavel, a inventat un CD cu o capacitate de stocare echivalentă cu cea a 10.000 de CD-uri obişnuite. A obţinut nenumărate premii, printre care medalia de aur la Eureka - 1999, Premiul Organizaţiei Mondiale a Presei Periodice, Kent Premium Lights Annual Awards for Innovation şi medalia de aur la Salonul de invenţii de la Geneva 2004.

Capacitatea noului CD (Hiper CD-ROM), creat de fizicianul român, depăşeste cu mult evoluţia previzibilă până în momentul de faţă a tehnologiei de profil pe plan mondial. Tehnologia de stocare optică tridimensională, se bazează pe un material nou, obţinut din sticlă fluorescentă fotosensibilă, cu o structură asemănătoare ARN-ului. Noul tip de sticlă, combinată cu materiale fluorescente fotosensibile, permite inscripţionarea cu ajutorul laserului şi citirea cu un driver special, care funcţionează alături de un soft compatibil cu orice fel de computer.

Testele au dovedit rezistenţa noului CD la temperaturi de până la 1.200 de grade Celsius. De asemenea, este rezistent la radiaţii, iar durata sa de viaţă este estimată la aproximativ 5.000 de ani. Invenţia este protejată prin copyright în 21 de ţări, printre care SUA, Canada şi Japonia, numărul total al patentelor înregistrate fiind de aproximativ 40.

×
Subiecte în articol: IT