x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Inovaţii în spam

Inovaţii în spam

de Alexandru Radescu    |    12 Mar 2008   •   00:00
Inovaţii în spam

La nivel global, 75% din totalul mail-urilor expediate zilnic sunt mesaje comerciale nesolicitate. Noutăţile ne arată adware “agăţat” de spam. La noi au început primele procese provocate de spam. • Reactia Urban si Asociaţii • Reacţie ANRCTI

 

La nivel global, 75% din totalul mail-urilor expediate zilnic sunt mesaje comerciale nesolicitate. Noutăţile ne arată adware “agăţat” de spam. La noi au început primele procese provocate de spam.

Deşi pare greu de crezut, ANRCTI a înregistrat prima plângere pentru spam în noiembrie 2007. Exasperat de mesajele comerciale nesolicitate, juristul Bogdan Manolea depune plângeri împotriva expeditorilor în cauză: Rentrop&Straton şi Urban şi Asociaţii. În urma cercetărilor, Autoritatea de Reglementare a decis să-i amendeze pe cei de la Urban cu suma de 1.000 de lei, instituindu-se astfel o (tardivă) premieră românească. Firma amendată reacţionează prompt şi spune că dă în judecată ANRCTI pentru că “nu face absolut nimic în combaterea valului de mesaje publicitare nesolicitate care bântuie ethernet-ul românesc”. În ceea ce-i priveşte pe cei de la R&S, “dosarul” lor este încă sub lupa Autorităţii.

 

ADWARE. Potrivit spe­cialiştilor BitDefender, cel mai pe­riculos val de spam-uri al momentului este cel care aduce cu sine şi adware. În preajma Valentine’s, de exemplu, apăruseră mail-uri care pretindeau că vor deschide o pagină specializată în trimiterea de feli­citări electronice, dar în realitate utilizatorul este trimis către un “smiley center” (o pagină de emoticon-uri). Dacă utilizatorul descarcă vreun emoticon gratuit, primeşte cadou şi un adware (soft instalat pe calculator fără permisiunea sau cunoştinţa proprietarului). El adună diverse informaţii (paginile de web vizitate, ce a fost descărcat de pe internet etc.), pe care le tran­smite apoi către cei care l-au creat.

Experţii de la Axigen au constatat că în România există mai multe servere care nu sunt secu­rizate împotriva trimiterii de spam decât în alte ţări: 10% dintre servere sunt deschise spammerilor, în timp ce la nivel internaţional doar 7%.

 

Citiţi şi

Reactia Urban si Asociaţii 

 

Reacţie ANRCTI

×
Subiecte în articol: IT