x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IT, asul din maneca in afaceri

IT, asul din maneca in afaceri

24 Aug 2006   •   00:00
EVENIMENT > BANI ELECTRONICI
Indiferent de industrie sau activitate, atat organizatiile private cat si cele guvernamentale se confrunta de cele mai multe ori cu probleme, cand vine vorba de coordonarea propriului departament IT. Tehnologia Informatiei este, probabil, atuul cel mai putin folosit in afaceri. Acesta este motoul pe care trebuie sa il repeti in fiecare zi, daca te afli la conducerea unei companii care deruleaza proiecte IT de milioane de euro.

In Statele Unite ale Americii, un proiect IT de talie medie depaseste bugetul alocat cu aproximativ 43%. 53% din proiecte nu isi respecta termenul de predare. 18% dintre proiectele IT esueaza complet. In Romania, situatia e inrautatita de lipsa strategiei, a viziunii, a planurilor de afaceri si a inteligentei in procesul afacerilor.

Sunt mii de programatori, tehnicieni de retea si specialisti hardware in Bucuresti, dar poate doar cateva zeci de tineri tehnicieni (persoane cu mai putin de 10 ani experienta in domeniul IT si mai putin de 6 ani experienta ca manager de proiect sau ca strateg IT).

Acei cativa norocosi care au pregatirea necesara pentru a fi manageri de proiect, lideri sau, chiar mai important, au un MBA, nu vor fi niciodata de gasit in institutiile guvernamentale. Ei stiu mai bine decat oricine ca firmele private vor plati averi pentru cunostintele lor. Si totusi, dintre cei care au pregatirea si educatia necesara, in Bucuresti sunt doar unul sau doi care au cei zece ani de experienta la nivel de intreprindere cu renume.

Companiile straine de cele mai multe ori isi aduc propriile talente din alte tari. Si, bineinteles, cei care aspira sa devina tehnicieni dobandesc pregatirea, educatia si experienta dorita.

Intre timp, Guvernul, companiile de talie medie si marile companii, vor trebui sa invete sa aiba incredere, sa aprecieze si sa construiasca relatii cu companiile de consultanta IT respectabile. Unii ar putea crede ca asa ceva nu se va intampla niciodata. Daca aceasta nu se va intampla inseamna ca liderii acelor organizatii sunt incompetenti si nu au intuitie in afaceri. Problema astazi nu este parerea publicului, cum ca guvernantii si oamenii de afaceri sunt oportunisti lipsiti de atentie.

Adevarata problema este ca acestor lideri le lipsesc sfaturile, bunii sfatuitori si o piata a ofertantilor de servicii si consultanta care le pot oferi prudenta, intelepciune si talent.

PROBLEME
Din punctul meu de vedere, cele mai des intalnite cauze ale problemelor IT cu care se confrunta organizatiile guvernamentale si private in Romania, sunt:
  • 1. Managerii par sa nu inteleaga inovatiile pe care tehnologia informatiei le poate oferi.
  • 2. Organizatiile private si guvernamentale de cele mai multe ori nu au o echipa manageriala IT experimentata.
  • 3. Reticenta in stabilirea legaturilor cu companii IT cu expertiza in domeniu, care au preturi ridicate.
  • Monitorizat pe internet

    Epson a lansat pe piata romaneasca EMP-6100, un proiector 3LCD business cu zoom optic de 1,6 ce permite afisarea unei imagini cu adiagonala de 60 de inch de la o distanta de numai 1,8 metri. Luminozitate este de 3.500 ANSI lumeni, iar contrastul de 500:1. Modelul este dotat cu un sistem preventiv de intretinere, Epson Easy MP. Poate fi accesat printr-un computer din retea pentru a afla care sunt operatiunile de intretinere necesare. La fel de bine, poate fi accesat si printr-un browser web ori prin setarea serviciului de alerta prin mail. Printre altele, va va spune situatia temperaturii si momentul la care va fi nevoie sa schimbati filtrul de aer sau lampa. De asemenea, modelul necesita un cod pin la pornire. In acest fel va fi folosit numai de persoanele autorizate. Noul model de filtru electric elimina particulele de praf sau fum, pastrand imaginile luminoase si vii in cele mai solicitante medii.

    Noi statii de lucru Precision

    Dell a extins gama desktop Precision prin lansarea modelului Precision 390, ce incorporeaza cel mai recent motor grafic OpenGL, pentru lucrul cu imagini de rezolutie mare. Sistemele sunt dotate cu procesoare dual-core Core 2 Duo sau Core 2 Extreme de la Intel. Datorita unei microarhitecturi noi, mai eficiente, Precision 390 poate oferi cresteri de performanta de pana la 63% in ceea ce priveste rezultatele generale ale sistemului si de 88% in cazul editarii video.
    ×