LG Optimus 7 face parte din primul "detaşament" de smartphone în care Microsoft şi-a plasat, poate, ultima şansă pentru a recupera pe piaţa telefoniei mobile: noul sistem de operare Windows Phone 7.
Fără să necesite o întrebuinţare îndelungată, observi că Optimus 7 este cel mai important pas în lumea smartphone, pentru LG, după modelul Arena. Pe de-o parte, performanţa hardware şi înzestrarea software, pe de altă parte, parteneriatul cu Microsoft pentru noul SO. Şi este nou din toate punctele de vedere, după cum ne-au asigurat oficialii gigantului american. Cu alte cuvinte, am scăpat până şi de aglomeratele, plictisitoarele, încurcatele funcţii şi meniuri din versiunile anterioare de Windows Mobile sau... Windows Phone. De altfel, nu este posibil un up-grade de la Windows Phone 6.5 la Windows Phone 7. Asta e versiunea "oficială" şi până în momentul de faţă nu am descoperit proba contrarie, din partea unor "băieţi deştepţi".Facebook phone? În nici un caz! Chiar dacă integrarea cu platforma Facebook este un punct-cheie pentru ecosistemul din jurul WP7, am remarcat lipsuri uriaşe: nu poţi vedea mesajele private, invitaţii la evenimente; nu poţi şterge un text de pe Facebook; nu ai acces în contul tău pentru a răsfoi printre albumele foto; nu am găsit modalitatea de a descoperi înştiinţări privind comentariile etc. Pe de altă parte, inteligentă aranjarea like/post, iar odată activat contul de Facebook, toate informaţiile de la contacte se pot lipi de agenda din FB (aici părerile sunt împărţite, având în vedere diverse date personale). Totuşi, există salvare pentru împătimiţii acestei reţele de socializare: poţi intra în Windows Market (echivalentul mai sărac pentru Android Market sau AppStore) şi poţi descărca o versiune aproape clasică de Facebook mobil. Apropo de Windows Market: dacă ecosistemul Android ţi se deschide prin accesarea contului de Gmail, la WP7 ai nevoie de cont Windows Live. Dar alături de Market, platforma WP7 asigură acces şi la Xbox Live, precum şi la serviciul muzical online Zune. Din păcate, nu se pot face plăţi, cu cardul, din România.
Dacă un smartphone pe Android ne poate demonstra cum poţi să rulezi şi mai mult de cinci "home-screens" (pentru a-ţi încărca terminalul cu shortcut-uri, widget-uri etc.), pe Optimus 7 ai doar două ecrane, toate pictogramele se înşiră în jos. De fapt, la WP7 vorbim despre "Live Tiles" şi "Hub"-uri, noile modalităţi de interacţiune multimedia, prin interfaţa tactilă. Prin Live Tiles se oferă acces la informaţii, servicii de pe internet, aplicaţiile importante, iar prin cele şase hub-uri ai acces la secţiuni precum People, Imagini, Office etc.
Dar nu putem încheia scurtul tur al aplicaţiilor fără "Scan Search". Ai nevoie de informaţii meteo? Nu mai trebuie să accesezi un anumit serviciu, să aduci un shortcut. E suficient să întrebţi telefonul spre cer şi apare prognoza meteo. Mai mult: ai nevoie de restaurante, transport în comun, sediu de bancă sau alte puncte de interes? Fixezi terminalul pe direcţia unei străzi, a unui bulevard şi se deschide evantaiul informaţiilor căutate (pe o distanţă de maximum 5 km). Problema e că "harta" nu e suficient de dotată pentru ţara noastră.
În ceea ce priveşte posibilităţile foto/video, Optimus 7 are o cameră de 5MP, una dintre funcţiile foarte utile fiind "modul panoramic". Apeşi pe declanşator o singură dată şi apoi e suficient să roteşti camera după săgeţile de pe ecran, captura declanşându-se automat.
Şi totuşi cineva trădează! Inginerii nu au rezolvat durata de viaţă a acumulatorilor pentru aceste terminale care au nevoie de tot mai multă energie.
Caseta tehnică:
Reţea: GSM/HSDPA
Ecran multi-touch: 3.8 inci (480x800 inci)
Stocare internă: 16GB
Card de memorie: Nu
Conectivitate: 7.2Mbps/Wi-Fi, Bluetooth 2.1
CPU: Qualcomm 1GHz
RAM: 512MB
Cameră foto: 5MP (video 720p/24fps)
Platformă A-GPS: Da
Citește pe Antena3.ro