Programatorii români au prins gustul aplicaţiilor pentru smartphone.
Apetenţa românilor pentru telefonie mobilă nu se mai măsoară doar în minute petrecute cu telefonul la ureche, în numărul de SMS-uri trimise şi nici măcar în periodicitatea cu care îşi schimbă terminalul. Toate marile platforme de aplicaţii mobile şi-au deschis porţile şi către programatorii din România, atât în cadrul unor competiţii internaţionale, cât şi prin concursuri naţionale. Vorbim deja de o piaţă globală de peste 7 miliarde de euro, în creştere galopantă, cu perspectiva conectării la internet a majorităţii gadget-urilor. Nevoia de aplicaţii mobile este uriaşă, mai ales că utilizatorul este extrem de "mofturos".
În acest context, 2010 a fost anul în care dezvoltatorii de aplicaţii mobile din România au avut la dispoziţie mai multe competiţii în care să-şi înscrie softurile. În luna februarie, Ericsson a oferit şi studenţilor din România posibilitatea de a participa la un concurs internaţional de dezvoltare aplicaţii, cu o valoare globală a premiilor de 45.000 de euro. În martie, Nokia a anunţat Calling All Inovators, valoarea premiilor pentru programatorii români fiind de 10.000 de euro. A urmat Romanian Android Challenge, organizat de HTC. În august, Orange România a lansat concursul de aplicaţii pentru iPhone, iPad, iPod Touch, fie că sunt deja înscrise în App Store sau se află în fază de proiect. Mâine este ultima zi de concurs şi au fost înscrise 103 aplicaţii, cea mai ridicată participare pentru acest tip de competiţii.
În aceste concursuri s-au înscris atât firme software, cât şi programatori care se ambiţionează să muncească şi în timpul liber.
Cu aplicaţia "Romanian weather", Marius Mailat a obţinut locul al II-lea la Android Chalenge. O aplicaţie destinată telefoanelor ce rulează pe platforma open source dezvoltată de Google, oferind posibilitatea de a actualiza şi afişa direct pe telefon vremea actuală şi prognoza meteo pe următoarele cinci zile pentru 41 de localităţi din România. Există pe deoparte posibilitatea de a vinde o aplicaţie în Android Market, model care ar urma să fie implementat şi pentru România. Alternativ, aplicaţia poate să fie gratuită, dar să aibă înglobate reclame, explică Marius, cel care a înfiinţat în România prima comunitate Android.
Cu aplicaţia "QsWallet", Grigoroiu Răzvan a câştigat unul dintre premiile Calling All Inovators România. Este o aplicaţie are te ajută să-ţi gestionezi situaţia financiară, contorizând toate cheltuielile, fiind deja disponibilă în Nokia Ovi Store spre descărcare. Pentru a-ţi înscrie aplicaţia în "universul" Ovi trebuie să plăteşti o taxă de 50 de euro, dar, graţie competiţiei, "QsWallet" a fost inclusă gratuit în magazinul virtual al firmei finlandeze. Ca recompensă în concurs, Răzvan a primit un premiu de 1.000 de euro, dar speră să obţină o "rentă" lunară din descărcarea aplicaţiei de pe platforma Ovi. În principiu, "schema" nu este foarte complicată. Mai întâi trebuie să se constituie un plafon de 100 de euro, după care încep să vină bani de la fiecare download, sumă care se împarte cu Nokia.
VIITORUL E MOBIL
Peste 700 de participanţi şi 123 de echipe din 28 de ţări s-au înscris în competiţia Ericsson Application Awards. Printre cele 14 semifinaliste s-a numărat şi o echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Studenţii români au participat cu o aplicaţie de divertisment, denumită UrbanQuest. Aceasta a constat practic într-un joc interactiv de tip quest, la care se poate participa în timp real şi din puncte reale.vPremiul cel mare, în valoare de 20.000 de euro, a fost câştigat de o echipă din Irlanda. Ediţia globală din acest an a competiţiei Nokia Calling All Innovators a strâns 1.500 de dezvoltatori, din România participând 17 dezvoltatori. Aplicaţiile câştigătoare sunt SpeedTraps (Arobs, 6.000 de euro), Car Black Box (Adrian Stezar, 3.000 de euro), QsWallet.
Citește pe Antena3.ro