Anularea facilităţii acordate programatorilor va conduce la scăderea competitivităţii şi reducerea exporturilor de valoare adăugată mare, un nou exod al specialiştilor IT comparabil cu cel din anii 1990, consideră prof. Vasile Baltac, preşedintele Asociaţiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România.
Personalitate a industriei IT din România, implicat în "naşterea" industriei de calculatoare româneşti, prof. Baltac consideră că "anularea facilităţii reprezintă în fapt o creştere cu 16% a impozitului pe salariu al programatorilor calificaţi". Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE, să elimine şi scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.Radu Enache, preşedintele HP România, consideră că eliminarea acestor scutiri va genera două tipuri de efecte. "Pe de o parte, ţara noastră va deveni mai puţin atractivă din punct de vedere fiscal pentru companiile care investesc sau vor să investească în acest domeniu în România. Pe de altă parte, specialiştii în software se vor confrunta cu o scădere considerabilă a veniturilor proprii, astfel încât ne putem aştepta la o migrare nedorită a celor mai valoroşi dintre aceştia către ţări cu un sistem fiscal mai avantajos", ne-a declarat oficialul HP.
Liviu Drăgan, directorul general al TotalSoft, consideră că "dacă va fi eliminată facilitatea, producătorii români de aplicaţii informatice vor căuta o soluţie, iar cei străini vor pleca din România". Varujan Pambuccian, fost preşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, ne-a precizat, pe aceeaşi temă, că "domeniul IT&C va deveni tot mai puţin atractiv pentru cei care îşi propun să investească în aşa ceva".
Piaţa IT&C s-a prăbuşit
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut în primul trimestru cu 24,9% comparativ cu acelaşi trimestru din 2009, la 271 milioane euro, vânzările din sectoul IT&C înregistrând cele mai mari reduceri, de 38,2%, respectiv 34,7%. Potrivit unui studiu al firmei de cercetare GfK pentru piaţa din România, cifra de afaceri în domeniul telecom a scăzut până la 42 milioane de euro, în timp ce segmentul IT a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 80 milioane euro, piaţa de PC-uri fiind profund influenţată de criza economică.