x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Trei studenţi români se vor întâlni cu Bill Gates. Ei au inventat o aplicaţie numiă “Smilestone”

Trei studenţi români se vor întâlni cu Bill Gates. Ei au inventat o aplicaţie numiă “Smilestone”

11 Iun 2014   •   20:43
Trei studenţi români se vor întâlni cu Bill Gates. Ei au inventat o aplicaţie numiă “Smilestone”
Sursa foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Mediafax Foto

O echipă a Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj a inventat o aplicaţie numită “Smilestone”, cu ajutorul căreia persoanele care au suferit un atac cerebral sau leziuni la nivel cranian pot reînvăţa mai repede să vorbească. Cu această aplicaţie, ei vor participa la Seattle, în vara aceasta, la finala mondială a Imagine Cup, unde vor avea ocazia să îl întâlnească pe Bill Gates, fondatorul Microsoft.

Recuperare de unul singur
Practic, aplicaţia descifrează mişcările feţei şi ale limbii, percepute cu ajutorul unui dispozitiv cunoscut pe piaţă sub numele de Kinect, care se foloseşte la consolele de jocuri Microsoft şi care poate asocia unui zâmbet sau unei alte mişcări a muşchilor feţei o comandă pe calculator, scrie Agerpres.

“Ne-am folosit de un dispozitiv din acela care se găseşte de obicei la consolele pentru jocuri şi care detectează mişcările corpului. Noi însă l-am folosit pentru a detecta mişcările faciale şi ale limbii pentru a crea o aplicaţie care să vină în ajutorul acelor persoane care au suferit un atac cerebral, în urma căruia au rămas paralizate sau cu o semiparalizie. De obicei, cam 25 la sută dintre aceste persoane trebuie să reînveţe să vorbească şi acest lucru este extrem de anevoios, le poate lua luni întregi şi chiar ani”, a explicat Dan Suciu, care este mentorul echipei şi lector la Facultatea de Matematică şi Informatică.

El a explicat că pacienţii fac de obicei o oră de exerciţii pe zi în prezenţa unui medic, dar că aplicaţia inventată de echipa sa le-ar putea permite să exerseze şi singuri, fără doctor, fapt care ar contribui la scurtarea perioadei de însănătoşire.

“Noi a inventat o serie de jocuri prin care, cu o mişcare a feţei, să spunem un zâmbet, poţi face un punct sau un personaj se se deplaseze, să zicem, în stânga. La fel, prin scoaterea limbii, se poate produce o altă mişcare în joc. Această aplicaţie îl poate stimula pe pacient să execute o mişcare facială, antrenându-se astfel singur şi obţinând şi un rezultat. Mai rămâne să stabilim cu mai multă precizie, împreună cu un medic, ce fel de mişcări să stabilim pentru pacienţi, ca ele să fie cele pe care aceştia trebuie să le execute ca să-şi recapete cât mai mult din funcţia vorbirii”, a mai spus Dan Suciu.

Astfel, cu ajutorul “Smilestone”, medicul implicat în procesul de recuperare a pacienţilor va avea posibilitatea să lucreze cu mai mulţi pacienţi şi va avea la dispoziţie rapoarte statistice care vor releva cu mai multă acurateţe evoluţia recuperării, corectitudinea efectuării mişcărilor, precum şi tipul de exerciţii pe care trebuie insistat mai mult.
Cei trei studenţi – Bogdan Pop, Rareş Urdea şi Bogdan Mursa – şi-au numit echipa Smile Technology. Cu această aplicaţie ei s-au calificat în finala mondială Microsoft Imagine Cup 2014, cea mai importantă competiţie de software dedicată studenţilor şi elevilor.

Cei trei tineri de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB vor participa astfel la Seattle, în vara aceasta, la finala mondială a Imagine Cup, unde vor avea ocazia să îi întâlnească pe Bill Gates, co-fondator Microsoft, şi pe Satya Nadella, noul CEO al Microsoft, acesta din urmă făcând parte şi din juriul de evaluare a proiectelor aflate în competiţie.


×