x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un "utilitar": virusul antimanele

Un "utilitar": virusul antimanele

de Alexandru Radescu    |    11 Apr 2010   •   00:00

Priviţi de regulă ca “băieţi răi” sau chiar hăituţi de poliţie, creatorii de programe virus au şi momente de... simţ civic. Cel mai elocvent exemplu, pentru poluata Românie, este seria de viruşi antimanele. O nouă versiune a unui astfel de virus s-aîntins până în India şi SUA, dar cele mai multe sisteme infectate sunt în Europa.



Viermele "Delf"  (Win32.Worm.Delf.NFW) vânează fişiere multimedia ce conţin cuvinte cheie legate de manele, dar modifică şi fişierul „hosts" pentru a interzice utilizatorului infectat accesul la diverse site-uri cu conţinut piratat sau pornografic. Potrivit experţilor BitDefender, „Delf" este localizat (cu specific românesc), mail-urile prin care se trimite sunt scriseîn limba română. Cele mai multe sisteme infectate, după statisticile pe primele trei luni ale anului, suntîn România (32,8%), urmând apoi Bulgaria (2,4%), Spania (1,8%) şi Germania (1,4%). Totuşi, nu se poate vorbi de o „epidemie" aşa cum s-a întâmplat cu alte versiuni ale acestor tipuri de malware.

"Antiman"
Povestea viruşilor antimanele a început în aprilie 2005, viermele ( Win32.Antiman.A@mm) reuşind să infecteze peste 300 de calculatoare în Romania, după primele 5 ore de la apariţie. Creatorul virusului "Antiman" a folosit tehnici destul de ingenioase de inginerie socială, promiţând poze cu femei dezbrăcate şi folosindu-se de subiecte actuale la acea dată precum criza ostaticilor români din Irak si moartea papei Ioan Paul al II-lea. Malware-ul se instala în computer atunci când utilizatorul încerca să deschidă fişierul ataşat unui mesaj infectat. Apoi ştergea toate fişierele multimedia care conţineau numele unor cântareţi de manele sau titlurile unor manele foarte răspândite. Erau vizaţi Nicolae Guţă, Adrian Minune, Adi de la Vâlcea, Florin Salam, Sorinel Puştiu etc. Viermele se ascundeaîn mesaje care conţineau unul din subiectele: "Antivirus", "Sex în cămin", "Faza cu camila", "De ce mor mai repede curioşii... ", "Antimanele", "Votaţi astăzi!", "Cu sau fără Manele?", "Pentru Ionel", "Cum a murit Papa?". Viermele Antiman a revenit puternicîn august 2005, ocupând locul al doilea în topul celor mai agresive ameninţări de pe Internet.

Atacul din 2008
Conform rapoartelor de securitate informatice, prezentate periodic, în topul celor mai răspîndite ameninţări informatice din vara lui 2008 s-a regăsit şi virusul care căuta şi distrugea fişierele multimedia cu nume specifice manelelor. De asemenea, virusul bloca accesul celor care foloseau calculatorul infectat la site-uri româneşti care conţineau acest tip de muzică. Astfel, un fişier care conţinea de exemplu şirul de caractere "adiminune" era şters din calculator.

×
Subiecte în articol: redactie