x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viziunea "Dincolo de 3G"

Viziunea "Dincolo de 3G"

de Mihai Manole    |    17 Iul 2008   •   00:00
Viziunea "Dincolo de 3G"

EVOLUŢIE  ●  Proiect european
După ce am văzut de ce succes se bucură iPhone-ul 3G, e firesc să ne întrebăm care e pasul următor în domeniul telefoanelor mobile. Un răspuns ar putea fi... Dincolo de 3G".



EVOLUŢIE  ●  Proiect european
După ce am văzut de ce succes se bucură iPhone-ul 3G, e firesc să ne întrebăm care e pasul următor în domeniul telefoanelor mobile. Un răspuns ar putea fi... Dincolo de 3G".

Valul de publicitate creat în jurul iPhone-ului, cu fani aşteptînd zile în şir la cozi lansarea terminalului, cu vînzări peste aşteptări raportate de producător, a dat naştere unor întrebări de tipul "Ce urmează în domeniul telefoanelor mobile?". Exemple de răspunsuri la aceste curiozităţi ar putea viza fie potenţialul neexploatat încă al celularului pe post de portofel electronic, ca instrument de intermediere a serviciilor financiare. De asemenea, nu peste mult timp va apărea şi mult comentata platformă Android, a celor de la Google, care va permite, spun specialiştii, o efervescenţă a aplicaţiilor pentru telefoane mobile.

VIZIUNE. Exemplul unei viziuni asupra viitorului telefonului mobil este dat de un proiect european de cercetare, SPICE. În cadrul acestuia este pusă la punct o soluţie software, care va duce serviciile de telecomunicaţii wireless dincolo de stadiul tehnologiei 3G, cea care asigură în prezent funcţionarea principalelor puncte atractive ale telefoniei mobile, prin transferul rapid de date. La SPICE lucrează 24 de parteneri, printre care Orange, Alcatel-Lucent sau Nokia Siemens Networks şi proiectul presupune conceperea unei arhitecturi care poate fi utilizată pe orice terminal şi în orice reţea, pe baza căreia să poată fi dezvoltate servicii reunite sub titlul "Dincolo de 3G".

EXEMPLE. Folosirea celularului ca metodă de autentificare pentru folosirea unor servicii pe internet, în loc de parola care poate fi înlocuită cu simplul cod PIN al telefonului  mobil sau implementarea unor servicii de notificare a utilizatorului în funcţie de locaţia în care se află sînt doar cîteva demonstraţii ale aplicaţiilor construite pe baza arhitecturii SPICE. Cercetătorii lucrează la unificarea mai multor astfel de servicii, urmînd ca în septembrie să aibă loc o demonstraţie completă a funcţionării platformei. Serviciile dezvoltate pe baza acestei noi arhitecturi nu trebuie confundate cu tehnologia 4G, în dezvoltare, ci trebuie văzute ca o evoluţie a tehnologiilor existente deja pe piaţă.

×
Subiecte în articol: IT