x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 180 de milioane de euro pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicina familiei

180 de milioane de euro pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicina familiei

de Monica Cosac    |    27 Mai 2022   •   07:20
180 de milioane de euro pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicina familiei

Peste 3.000 de cabinete de medicina familiei, majoritatea din mediul rural și din zonele defavorizate, vor putea fi renovate şi dotate cu echipamente de diagnostic şi tratament, până la finalul lunii iunie 2023, prin finanțarea de peste 180 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

 

Ministerul Sănătății a pus în consultare publică Ghidul beneficiarului, în care sunt detaliate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească medicii pentru a primi fondurile nerambursabile, cheltuielile eligibile, precum și termenul de depunere a cererilor de finanțare. 

În România, persoanele care locuiesc în mediul rural sau în orașele mici, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală.

Astfel că prima investiție prin PNRR Sănătate este destinată dezvoltării infrastructurii medicale prespitalicești, măsura vizând reducerea diferențelor privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri.

Ce echipamente pot fi cumpărate

Conform Ghidului beneficiarului și documentelor postate pe site-ul Ministerului Sănătății, investiția are un buget total de 888.301.215 lei (echivalent a 180.450.000 de euro), iar obiectivul acesteia este reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de cabinete ale medicilor de familie (sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară) „cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural și din urbanul mic, inclusiv din zone marginalizate/defavorizate”.

Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip „point of care” și echipamente medicale precum: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical, instrumentar medical, trusă de resuscitare cu defibrilator, aparat de sterilizare a aerului, spirometru digital, concentrator oxigen 5 L sau frigider pentru vaccinuri. Pe lista de echipamente ce pot fi cumpărate cu banii din PNRR sunt trecute și echipamente IT (desktop și imprimantă laser), mobilier pentru cabinet (birou, scaune pentru medic și pacienți), container pentru deșeuri medicale și pubele ecologice reciclare. 

De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice. Important de menționat aici este că, la acest capitol, vor fi acceptate „doar lucrările de renovare care nu implică obținerea unei autorizații de construcție”. 

Circa 60.000 de euro/cabinet medical

„«Componenta echipamente» presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a pozițiilor care prezintă interes și pentru care medicul de familie deține competențe (dacă e cazul, ex. Atestate de studii complementare /adeverință care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie) cu o valoare estimată de 222.260 lei - echivalentul a 45.150 euro; «Componenta renovare» sub forma unui grant financiar la dispoziția beneficiarului în valoare de maxim 73.840 lei - echivalentul a 15.000 de euro”, se arată în Ghid. 

„Primul venit, primul servit”, pentru 750 de cabinete

Trei sferturi (75%) din bugetul total – ceea ce înseamnă peste 135 de milioane de euro – va ajunge la „o listă preselectată de cabinete obținută prin aplicarea unei matrice de scor pe baza de date a medicilor de familie Casei de Asigurări de Sănătate pentru finanțarea a 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie din regiuni sau localități marginalizate”.

După aplicarea matricei respective, medicii de familie vor fi ierarhizați în funcție de scorul obținut. În cazul unui scor egal, criteriile de departajare sunt: distanța cea mai mare față de cea mai apropiată unitate sanitară și un număr mai mare de pacienți înscriși pe listă. 

O alocare de peste 45 de milioane de euro (25% din total) este destinată unui apel necompetitiv de proiecte, care se va derula pe baza principiului „primul venit, primul servit”, pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie.

Potrivit documentului, rata de finanțare este de 100%, nefiind necesară o contribuție proprie din partea aplicantului.




 

IDEE

Pe lista cheltuielilor neeligibile sunt enumerate: cheltuielile cu amortizarea; cheltuielile aferente obținerii terenurilor sau alte active corporale; cheltuieli cu închirierea; cheltuieli generale de administrație; cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe. 

IDEE2

Data lansării apelului pentru această investiție este 1 iulie 2022, iar perioada de implementare a proiectelor începe de la data semnării contractelor de finanțare. Termenul-limită până la care se pot implementa proiectele este 15 iunie 2023.

2.250 de cabinete vor fi selectate din regiuni sau zone marginalizate

Ce se poate renova

Lucrările de renovare eligibile sunt cele pentru care nu este necesară eliberarea unei autorizații de construcție: 

- Amenajări interioare (tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, pardoseli interioare); 

- Instalații și sanitare (reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare de apă, electricitate, termice, canalizare și sanitare); 

- Amenajări exterioare (reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, finisaje); 

- Eficiență energetică (lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice în interior și înlocuirea tâmplăriei exterioare); 

- Reparații la acoperișuri, lucrări de hidroizolație; 

- Energie Regenerabilă (montarea sistemelor de încălzire și de preparare a apei calde menajere, respectiv de producere a energiei electrice din surse regenerabile/eficiente energetic). 

×