x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 19 iunie - Radiojurnalul zilei

19 iunie - Radiojurnalul zilei

19 Iun 2010   •   00:00

La 19 iunie 1990, cele două camere ale Parlamentului au ales o Comisie care urma să ancheteze evenimentele din 13-15 iunie. În cadrul aceloraşi lucrări, Adunarea Deputaţilor şi-a ales Comisia de conducere, iar Senatul a desemnat preşedintele, vice-preşedinţii, secretarii şi chestorii. Atitudinea Guvernului privind demonstraţiile violente din stradă a fost dezbătută de ziarişti români şi străini în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Hotelul Intercontinental din Bucureşti. Francois Mitterand a vorbit Agenţiei France Presse despre cum este judecată România de Franţa. (A.C.T.)


ÎNTRUNIRI LA NIVEL ÎNALT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Ieri-dimineaţă au început în Capitală lucrările celor două Camere ale Parlamentului, Senatul şi Adunarea Deputaţilor. Şedinţa Senatului, desfăşurată în sala "Omnia", a fost condusă la început de preşedintele de vârstă, domnul Cezar Buda, asistat de cei patru secretari, cei mai tineri senatori.
La lucrări au participat 111 senatori, din totalul de 119. După prezentarea raportului corespunzător au fost validate mandatele senatorilor.

Apoi a fost ales preşedintele Senatului, în persoana domnului Alexandru Bârlădeanu. În continuare, Senatul a desemnat prin vot secret vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii.
A fost instituită o comisie de redactare a proiectului de regulament al Senatului, după care membrii acestei Camere a Parlamentului român au adoptat textul jurământului Preşedintelui României, precum şi o moţiune către populaţia ţării, referitoare la evenimentele care au avut loc în Capitală, în zilele de 13, 14 şi 15 iunie.Tot în şedinţa de ieri a fost aleasă o comisie parlamentară de anchetare formată din opt senatori.
Senatul, al cărui preşedinte este domnul academician Alexandru Bârlădeanu, a adoptat în sesiunea de ieri o moţiune de condamnare energică a actelor de violenţă şi a manifestărilor de vandalism din ziua de 13 iunie, precum şi excesele care s-au produs pe 14 şi 15 iunie în procesul de restabilire a ordinii publice.

La încheierea şedinţei, preşedintele Senatului, domnul Alexandru Bârlădeanu a anunţat că mâine, la ora 11.00, va avea loc la Ateneul Român şedinţa solemnă a celor două camere consacrată învestirii preşedintelui ales al României, domnul Ion Iliescu.
Următoarea şedinţă separată a Senatului a fost programată pentru joi, 21 iunie, la ora 10:00 în sala "Omnia", când va fi dezbătut regulamentul Senatului.


ADUNAREA DEPUTAŢILOR ŞI-A ALES COMISIA DE CONDUCERE
Tot ieri s-a întrunit şi Adunarea Deputaţilor. Şedinţa acestei Camere s-a desfăşurat în Palatul din Dealul Mitropoliei, unde după ce a fost aprobat raportul comisiei de validare a mandatelor de deputaţi a fost ales preşedintele Adunării, în persoana domnului Dan Marţian. Ceilalţi membri ai Biroului Permanent vor fi aleşi în şedinţa de astăzi, care va începe la ora 9:00.
Adunarea Deputaţilor a adoptat, de asemenea, o hotărâre privind instituirea unei comisii de anchetă a celor două Camere ale Parlamentului, pentru analizarea evenimentelor din zilele de 13, 14 şi 15 iunie anul curent.

Ca urmare a raportului prezentat de ministrul de Interne, domnul Doru Viorel Ursu, în legătură cu manifestaţiile neautorizate, care perturbă grav desfăşurarea normală a vieţii Capitalei, Adunarea Deputaţilor a adoptat o moţiune prin care consideră întru totul necesară şi legitimă intervenţia forţelor de ordine publică, în conformitate cu prevederile legii, pentru înlăturarea stărilor de fapt menţionate.

Azi, în cadrul reuniunii desfăşurate la Palatul Parlamentului a avut loc constituirea Biroului Permanent al Adunării Deputaţilor. După numărarea voturilor asupra candidaturii propuse pentru cele trei categorii de funcţii în compunerea Biroului de grupurile parlamentare au fost aleşi ca vicepreşedinţi deputaţii: Enache Marian (FSN) cu 343 de voturi pentru, Roman Ionel (FSN) cu 335 de voturi, Mircea Ionescu Quintus (PNL) cu 299 de foturi şi Cevdarie Victor (Grupa Ecologistă şi Social Democrată) cu 201 voturi.

Ca secretari au fost aleşi: Pătraşcu Bogdan - 342 de voturi; Ionescu Cazimir - 319 voturi; Radu Nicolae - 329 voturi; toţi reprezentând Grupul Parlamentar al Frontului Salvării Naţionale, şi Lazăr Madaraş (UDMR) - 214 voturi.
Posturile de chestor au revenit lui Stoica Emil (FSN) - 320 voturi şi Paul Ciobanu (Gruparea de Uniune Naţională) ­ 255 de voturi.
Prin aceasta a fost alcătuit biroul permanent al Adunării Deputaţilor, încetându-şi activitatea organele provizorii de conducere ale acestei Camere.

Adunarea Deputaţilor a ales, de asemenea, cu unanimitate de voturi, componenţa Comisiei de deputaţi care, împreună cu Comisia numită de Senat în şedinţa din 18 iunie, va ancheta evenimentele din 13-15 iunie a.c. Comisia este formată din deputaţii Nicolae S. Dumitru, Nicolae Radu, Sorin Teodor, Constantin Sorescu, Ioan Moldovan, Nicolae Olteanu, Iulian Stancov, Gabriel Marinescu - din partea Frontului Salvării Naţionale; Laszlo Szigmund - UDMR; Radu Ciuceanu - PNL; Sergiu Cunescu - Gruparea Ecologistă şi Social - Democrată; I. Lintmaer Anton - Gruparea Parlamentară a minorităţilor naţionale; Petru Burcă ­ Gruparea parlamentară Uniunea Naţională a Românilor, Valentin Gabrielescu - Partidul Naţional Ţărănesc - Creştin şi Democrat; Valeriu Pescaru - Gruparea parlamentară Democrat-Agrară.
Adunarea a adoptat, de asemenea, textul Jurământului preşedintelui României, text care a fost aprobat şi de Senat.
Lucrările Adunării Deputaţilor se vor relua mâine după-amiază.


PRESA DEZBATE ATITUDINEA GUVERNULUI
La Hotelul "Intercontinental" din Bucureşti a avut loc, ieri, o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi ai Guvernului Român, ziarişti din ţară şi de peste hotare.
Au fost abordate, în mod special, atitudinea Guvernului privind demonstraţiile violente din stradă, aspectele legate de acţiunile poliţiei şi armatei de cele ale minerilor asupra unor sedii ale partidelor şi asupra unor redacţii ale ziarelor.


MINERIADA VĂZUTĂ ÎN STATISTICI
Într-un comunicat al Ministerului de Interne şi al Inspectoratului General al Poliţiei privind evenimentele din 13 şi 14 iunie, se arată că, la operaţiunea de degajare a Pieţii Universităţii din dimineaţa zilei respective, au participat 1.480 de cadre, dintre care 80 din poliţia militară a Ministerului Apărării Naţionale.
În timpul acestei operaţiuni s-au înregistrat şase răniri uşoare, dintre care două din trupele de pază şi ordine. Ca urmare a acţiunii au fost ridicate din zonă pentru identificare şi eventuală cercetare 263 de persoane. Persoanele reşinute au fost eliberate la ordinul fostului ministru de Interne, după ora 17:00 a aceleiaşi zile.

În acţiunea grupurilor agresive extremiste asupra cordonului de poliţie, desfăşurată în jurul orei 16:30 s-au folosit cărămizi şi sticle incendiare, fiind rănite 64 cadre de poliţie, dintre care nouă sunt spitalizate şi în prezent.
Ulterior, la incitarea unor elemente din piaţă s-au incendiat mijloace auto şi s-au atacat clădirile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii, Televiziunii. Numai la Poliţia Capitalei s-au produs pagube în valoare de 20 de milioane de lei. Din parcul auto s-au distrus 60 de autovehicule şi s-au furat alte pagube însumând 15 milioane de lei.

În timpul atacului împotriva Inspectoratului Poliţiei Capitalei s-au sustras un pistol mitralieră, şase pistolete şi mai multe arme de vânătoare.
În seara zilei de 13 şi în dimineaţa celei de 14 iunie au fost identificate de poliţie în zona evenimentului 1.021 de persoane. În urma cercetării, 69 au fost arestate pentru comiterea de contravenţii, iar asupra a 83 dintre ele a început urmărirea penală fără a fi reţinute, 72 de mineri au fost încredinţaţi familiilor şi 31 internaţi în centrele de reeducare.
Acţiunea de triere continuă împreună cu organele procuraturii. În zilele de 15 şi 16 iunie au mai fost identificate cu ajutorul populaţiei, în urma vizionării la televiziune a imaginilor de la locul incidentelor, încă 42 de persoane.

S-au eliberat mandate şi au fost arestaţi: Dincă Dumitru, pentru ultraj şi insigare la comiterea de infracşiune; Nica Leon, pentru distrugerea de bunuri publice şi Marian Munteanu, pentru instigare la violenţă şi participare la distrugerea unor bunuri publice.

Totodată, Biroul de Presă al Ministerului de Interne face următoarea precizare:
În legislaţia noastră, ca de altfel în toate legislaţiile moderne, potrivit Codului de procedură penală şi a altor note normative, incidente din această materie, măsura arestării preventive şi a punerii în libertate a celor aflaţi în această situaţie este de competenţa exclusivă a organelor procuraturii pe timpul cât cauza se află în faza urmăririi penale ori a instanţei de judecată competente, în cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Procuratura Generală a anunţat că ieri se aflau în curs de cercetare 419 persoane, dintre care 157 sunt fără ocupaţie, 43 elevi, 7 studenţi, 8 intelectuali, 9 pensionari şi 195 cu diverse ocupaţii. Dintre cele 419 persoane, 277 sunt din Bucureşti, restul fiind din alte localităţi.

Din datele furnizate de Ministerul Sănătăţii aflăm că în urma evenimentelor din 13-15 iunie la unităţile spitaliceşti din Capitală s-au prezentat 555 de persoane, din care 123 au fost internate. S-au înregistrat, de asemenea, 6 decese.


CONVORBIRI OFICIALE LA MINISTERUL DE INTERNE
Luni, 18 iunie 1990, în jurul orei 20.00, la sediul Ministerului de Interne a fost reluat dialogul început în ziua de 14 iunie anul curent, între Doru Viorel Ursu, ministrul de Interne, şi reprezentanţi ai următoarelor organizaţii şi asociaţii: Uniunea Naţională pentru Independenţa Studenţească, Liga Studenţilor din Institutul Politehnic Bucureşti, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi, Asociaţia 21 decembrie, Grupul Independent pentru Democraţie, Sindicatul Liber Studenţesc, Sindicatul Studenţilor Constructori, Alianţa Poporului, Liga Română pentru Adevăr, Dreptate, Democraţie.
În jurul orei 21:00, dialogul s-a întrerupt din motive obiective, urmând să fie reluat la o dată ce va fi stabilită cu acordul ambelor părţi.


FRANŢA, PRECAUTĂ CU ROMÂNIA
Potrivit Agenţiei France Presse, Francois Mitterand a declarat într-un interviu acordat astăzi cotidianului Le Monde. "O suspendare a ajutorului României nu ar fi înţeleaptă în situaţia în care ar face şi mai dificile condiţiile dure de viaţă ale poporului român".
"Violenţa este întotdeauna condamnabilă, a adăugat preşedintele Franţei referindu-se la evenimentele ultimelor zile din capitala Bucureşti. Dar înainte de a lua decizii, evenimentele din România merită o informare completă a considerat domnul Mitterand, adăugând: "Ştim oare din ce cauză puterea legitimată de recentele alegeri este contestată în stradă? Ştim de ce a făcut guvernul apel la mineri mai curând decât la forţele însărcinate cu ordinea publică? Nu ar fi deci înţelept, a conchis preşedintele Mitterand să le facem românilor situaţia şi mai grea fără încă o examinare a evenimentelor."


ROMÂNIA - ARGENTINA, EGALITATE
Ieri, în Campionatul Mondial de Fotbal, care se desfăşoară în Italia, au avut loc ultimile două meciuri din grupa B.
Pe stadionul San Paulo din Napoli, reprezentativa României a terminat la egalitate, 1 la 1 cu Argentina, campioana mondială en-titre.
În urma acestui rezultat, fotbaliştii noştri ajung, pentru prima dată, în optimile de finală ale unui campionat mondial.
În cea de-a doua partidă, la Bari, echipele Uniunii Sovietice şi Camerunului au încheiat meciul cu 4 la 0, la pauză 2 la 0.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani