Declaratia doamnei Milea
"Eram pe fir cu sotul meu,
s-a auzit zgomotul unei lupte si apoi
o impuscatura la telefon."
Ora mortii generalului
Contradictii mari in declaratii privind ora la care s-a auzit impuscatura si a avut loc decesul.
Autopsia cadavrului
Exista suspiciunea ca raportul medico-legal este mult diferit fata de constatarile medicilor.
Investigatiile Jurnalului National pun in evidenta marile contradictii ale anchetei oficiale care a stabilit in 1990 drept sinucidere moartea generalului Vasile Milea. De aceea cerem redeschiderea acestui dosar, momentul mortii ministrului Apararii Nationale producand o cotitura radicala in atitudinea Armatei si in derularea evenimentelor care au urmat. Anchetati asasinarea lui Vasile Milea
Jurnalul National a cerut ieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa redeschida dosarul mortii generalului Vasile Milea. Ancheta realizata de redactorii ziarului a dezvaluit inadvertente si puncte slabe imposibil de trecut cu vederea. Miruna Pasa Daniela Dumitrescu
Cercetarile noastre au culminat cu declaratia dramatica a vaduvei generalului, care sustine ca a auzit la telefon cum sotul sau a fost omorat. Versiunea sotiei nu a fost niciodata contrazisa de organele de ancheta, care au decis ca Vasile Milea s-a sinucis. Toate acestea ar trebui sa faca obiectul unor investigatii suplimentare, menite sa aduca in sfarsit lumina asupra circumstantelor in care ministrul Apararii, Vasile Milea, si-a gasit sfarsitul in acea dimineata dramatica de 22 decembrie 1989. Consideram ca moartea generalului a fost unul din momentele-cheie din istoria recenta a poporului roman, istorie care ar trebui, in sfarsit lamurita, dincolo de orice dubiu.
Prezentam aspectele care ar trebui reanalizate de autoritati pentru elucidarea misterului mortii lui Vasile Milea. Poate ca astfel intrebarea âAsasinat sau sinucidere?" isi va gasi raspunsul.
Telefonul suspect
Nicoleta Milea, vaduva generalului, ne-a acordat un interviu in exclusivitate, dupa 14 ani de tacere, considerand ca ancheta care a analizat circumstantele mortii sotului sau nu a adus lumina in aceasta chestiune. Doamna Milea a declarat ca in dimineata zilei de 22 decembrie, in timp ce se afla la Predeal, a primit un telefon suspect. A auzit prin receptor âo lupta si un zgomot de lovituri". Apoi o impuscatura. Sustine ca este sigura ca la telefon era sotul ei, pentru ca l-a recunoscut dupa respiratia grea. Dupa un moment de tacere un individ, a carui voce nu a recunoscut-o, i-a spus: âDoamna, stati linistita, zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada".
âUn general va plati pentru asta"
O alta declaratie incendiara surprinsa in interviul nostru este cea in care doamna Milea afirma ca, dupa evenimentele din decembrie 1989, s-a intalnit cu unul dintre capitanii care s-a aflat in Comitetul Central la momentul impuscarii sotului sau. âMi-a spus ca nu poate sa-mi povesteasca ce s-a intamplat atunci, dar ca un general va plati pentru asta". Doamna Milea a refuzat sa faca public numele acestui general. Dupa ce a trait o viata langa sotul sau, ea considera ca generalul nu era genul de om care sa se sinucida. Prin redeschiderea dosarului, autoritatile ar putea afla cine este acest general si ce rol a avut el in moartea ministrului Apararii. De asemenea, ar putea sa fie identificat si cel care a sunat-o pe Nicoleta Milea in acea dimineata.
Declaratii suspecte
Ancheta privind moartea generalului Vasile Milea ridica alte semne de intrebare, care vin sa sustina ipoteza asasinarii. Ea a pornit in 1990 cu un handicap major, acela ca ultimele momente din viata generalului au fost lamurite exclusiv prin intermediul declaratiilor date de martorii evenimentului. Pana si aceste declaratii sunt contradictorii si nu putem sa nu ne intrebam daca ofiterilor de Armata si Securitate, prezenti in acea dimineata la etajul sase al Comitetului Central nu le-a fost mai usor sa descrie trunchiat evenimentele. Insasi amploarea dosarului si miza politica pe care o avea la vremea respectiva moartea generalului Milea ar fi putut sa-i determine pe martori sa pastreze tacerea asupra unor circumstante. Ei ar fi putut risca sa devina suspectii principali ai anchetei, daca ar fi spus tot ce stiau.
Cercetare facuta de martori
Prima contradictie flagranta care reiese din ansamblul declaratiilor este ora la care ministrul Apararii a urcat la etajul sase al CC. Intr-o astfel de ancheta orice marja de timp ar putea face diferenta dintre sinucidere si asasinat. Din declaratii rezulta ca ora la care s-a auzit impuscatura din cabinetul sefului Garzilor Patriotice, variaza intre 9:15 si 10:30. Cercetarea la fata locului, care ar fi putut lamuri toate aspectele faptice ale impuscarii lui Milea nu a fost facuta niciodata. Cei care au prezervat probele (pistolul, carnetelele, tubul de cartus) si care au descris locul faptei sunt chiar martorii din dosar.
Locul faptei, un mister
Ancheta nu a reusit sa elucideze aspecte esentiale ale obiectelor din incapere. Generalul Milea a fost gasit, potrivit declaratiilor pe canapeaua din birou, impuscat in inima. Expertizele au stabilit insa ca ministrul Apararii statea pe unul din scaune cand a fost strapuns de glont. Nu se stie cu exactitate nici macar pozitionarea scaunului in momentul impuscaturii. Mai mult, nu a fost lamurita nici pozitia armei pe masa. Ea ar fi stabilit daca Milea, dupa eventuala sinucidere, putea practic sa lase pistolul in pozitia in care a fost gasit. Potrivit schemei realizate in dosar arma se afla la o distanta destul de mare de scaunul pe care se presupune ca a stat generalul, in cealalta parte a mesei. Nici glontul care l-a ucis pe ministrul Apararii nu a fost gasit.
Sinucidere fara probe
De pe arma corp delict nu au fost luate niciodata amprente. In eventualitatea unei sinucideri urmele urmele degetelor lui Milea ar fi trebuit sa fie imprimate pe manerul pistolului. De ce nu a fost realizata aceasta expertizare, daca martorii sustin ca in timp ce strangeau probele, au manevrat arma cu foarte mare grija pentru pastrarea nealterata a amprentelor? Cu atat mai mult cu cat pe mainile generalului nu s-au gasit urme de tragere. De asemenea, nu s-a luat in calcul posibilitatea ca pe arma sa fi fost fixat un amortizor, desi urmele suplimentare lasate pe corp si pe haine sunt foarte putine.
Unde sunt carnetelele?
Se spune ca in birou exista o singura intrare, nimeni nu vorbeste insa despre alte posibilitati de patrundere in cabinet. Nu se stie daca geamurile erau deschise sau nu, ori daca cineva a cercetat in acele momente debaraua.
Carnetele generalului Milea cu insemnari nu se regasesc la dosar, iar continutul lor nu este redat. Ele ar putea sa contina chiar ultimele cuvinte scrise de ministrul Apararii inainte sa moara. Unde se afla acum aceste probe si de ce nu au fost ele vazute nici macar de procurul de caz?
Autopsia a fost facuta extrem de tarziu, dupa ce corpul generalului fusese tinut la frigider timp de patru zile. Cine si de ce a decis ca trupul lui Milea sa fie analizat atat de tarziu?
Anchetele Jurnalului National au dezvaluit motivele pentru care ipoteza asasinarii lui Vasile Milea devine tot mai credibila. Acestea ne-au determinat sa adresam ministrului Justitiei si procurorului general solicitarea de a fi reanalizata varianta uciderii ministrului Apararii.
O convorbire despre care nu vorbeste nimeni
Jurnalul National a dezvaluit acum trei zile ca generalul Milea a vorbit, in ultima sa noapte, pe âfirul scurt", cu ministrul Apararii ungar, Ferenc Karpatyi. Se pare ca dictatorul intrase in posesia inregistrarii convorbirii si acesta a fost motivul pentru care Milea a fost facut tradator. De ce nu s-a luat in calcul si acest motiv, suficient de puternic, pentru o eventuala asasinare comandata de Ceausescu?
Intrebari fara raspuns:
1. Cine a sunat-o in dimineata zilei de 22 decembrie pe sotia generalului Milea?
2. Cine este generalul despre care Nicoletei Milea i s-a spus ca va raspunde pentru moartea sotului ei?
3. Cine sunt persoanele care au cunostinta despre aceste lucruri? De ce nu au fost audiate in ancheta Parchetului?
4. De unde s-a dat acest telefon?
5. Unde este inregistrarea convorbirii purtate de Vasile Milea cu ministrul ungar al Apararii, Ferenc Karpatyi, in noaptea de 21 spre 22 decembrie ?
6. Unde se aflau fiecare dintre cei prezenti la etajul sase in momentul impuscaturii?
7. Unde sunt carnetelele generalului ridicate de la fata locului?
8. Care este continutul acestor carnetele?
9. De ce aceste insemnari nu au fost prezentate organelor de ancheta?
10. Unde este glontul care l-a omorat pe ministrul Apararii?
11. De ce de pe pistolul Carpati gasit la fata locului nu au fost ridicate amprente?
12. Cui a apartinut decizia ca autopsia sa fie facuta la patru zile de la deces?
13. Unde se afla raportul pe care ofiterul Marius Tufan l-a facut cu privire la modul in care i-a dat lui Milea arma sa cu cateva minute inainte de moarte?
14. Care era pozitia exacta a obiectelor esentiale in elucidarea circumstantelor mortii lui Milea ( scaunul si pistolul) ?
15. Putea un om impuscat in inima si intr-un plaman sa mai aiba forta de a se ridica de pe scaun si sa se intinda pe canapea? Daca nu, cine l-a ajutat sa faca acest lucru ?
16. Era posibil ca in debaraua existenta in camera 621 sa se fi ascuns adevaratul criminal, care a iesit apoi nestingherit in aglomeratia din birou?
Date care duc la ipoteza asasinatului
- declaratia sotiei lui Vasile Milea, care sustine ca in dimineata zilei de 22 decembrie a primit un telefon suspect in jurul orei 9:00. Nicoleta Milea a auzit zgomotele unei altercatii, respiratia sotului sau si o impuscatura. O voce necunoscuta i-a spus apoi ca zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada.
- declaratiile contradictorii ale martorilor asupra unor aspecte esentiale din desfasurarea evenimentului petrecut la etajul sase al Comitetului Central, ca de exemplu ora reala la care s-a auzit impuscatura.
- lipsa urmelor suplimentare de tragere de pe mana dreapta a generalului Vasile Milea, alaturi de absenta oricarei date care ar confirma faptul ca ministrul Apararii a tras.