x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 450 de copii confirmați cu hepatita misterioasă. Care este cauza evoluției galopante  

450 de copii confirmați cu hepatita misterioasă. Care este cauza evoluției galopante  

de Monica Cosac    |    17 Mai 2022   •   07:25
450 de copii confirmați cu hepatita misterioasă. Care este cauza evoluției galopante  

Peste 450 de copii au fost depistați cu misterioasa hepatită acută fulminantă, la nivel global, iar 12 dintre ei și-au pierdut viața, potrivit ultimelor date publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Însă acum, pentru prima dată de la declanșarea alertei medicale, oamenii de știință au „o ipoteză solidă” cu privire la cauza acestei afecțiuni galopante. Hepatita acută severă ar putea fi determinată de infecția cu adenovirus la copiii infectați anterior cu SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu. 

Cazurile inexplicabile de hepatită acută severă în rândul copiilor continuă să apară în întreaga lume, în timp ce oficialii din domeniul sănătății și oamenii de știință caută cu disperare o cauză a bolii misterioase.

Conform ultimului raport al Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), publicat pe 11 mai, numărul cazurilor de hepatită severă de etiologie necunoscută a ajuns la 450, mai mult decât dublul numărului pe care agenția europeană l-a raportat în urmă cu două săptămâni și semnificativ mai mare decât cele mai recente date transmise de Organizația Mondială a Sănătății (348).  

Această afecțiune care provoacă leziuni hepatice severe a fost raportată în 26 de țări, însă cele mai multe cazuri sunt în Marea Britanie și SUA.

Potrivit ECDC, Marea Britanie (UK) a identificat cel puțin 163 de copii, cu vârsta sub 16 ani, cu hepatită acută de etiologie necunoscută, iar 11 dintre ei au fost supuși deja unui transplant de ficat. Alte 13 cazuri au fost confirmate după ultima actualizare a ECDC, astfel că numărul total de cazuri din Regatul Unit a ajuns la 176.

În SUA sunt cel puțin 109 cazuri, iar dintre pacienții americani, peste 90% au fost spitalizați și 14% au avut nevoie de transplant de ficat.

Boala hepatică, raportată pentru prima dată în Marea Britanie, la începutul lunii aprilie, a ucis până acum 12 copii. Potrivit ultimului raport ECDC, decesele au fost raportate în Statele Unite (5), Indonezia (5) și Palestina (1), iar ultimul deces din această cauză a fost anunțat, ulterior, de Irlanda.

 

Interacțiune între adenovirus și Covid-19

Experții în sănătate nu sunt siguri, încă, ce se află în spatele acestor cazuri, deși au fost fost lansate mai multe ipoteze cu privire la cauza inflamației hepatice la copii foarte mici și sănătoși anterior. Pentru prima dată, însă, cercetătorii au „o ipoteză solidă” - după cum a fost catalogat de unii specialiști noul studiu, publicat zilele trecute în revista de specialitate The Lancet – care arată că hepatita acută severă ar putea fi cauzată de coinfecția cu adenovirus și SARS-CoV-2. 

Mai mult de jumătate din cazurile din SUA au fost testate pozitiv pentru adenovirus. La fel s-a întâmplat și cu 72% din cazurile depistate în Marea Britanie. De asemenea, circa 2 din 10 copii confirmați cu hepatită severă din UK au fost depistați cu SARS-CoV-2, însă cercetătorii spun că testele serologice pentru o infecție Covid-19 anterioară ar putea crește numărul acestora.  

Potrivit autorilor studiului amintit mai sus, virusul SARS-CoV-2 poate să ducă la formarea unui „rezervor viral” persistent în tractul gastrointestinal, care determină eliberarea de proteine virale la nivelul epiteliului intestinal și activarea unor mecanisme imune.

Anumite structuri din proteina spike a SARS-CoV-2 pot funcționa ca superantigeni (o clasă de antigeni care duc la activarea excesivă a sistemului imunitar), care determină activarea limfocitelor T și eliberarea masivă de citokine. Răspunsul imun generat de superantigeni poate conduce la sindromul inflamator multisistemic.

Testarea persistenței virusului în intestin

Hepatita acută a mai fost raportată la copiii cu sindrom inflamator multisistemic, însă, până acum, nu a fost evaluată coinfecția cu alte virusuri, precizează autorii studiului. 

Cazurile de hepatită acută severă la copii raportate recent „ar putea fi o consecință a infecției cu adenovirus cu trofism intestinal la copiii infectați anterior cu SARS-CoV-2 și purtători de rezervoare virale”, conchid cercetătorii. Potrivit acestora, copiii cu hepatită acută ar trebui „să fie investigați pentru persistența SARS-CoV-2 în scaun”, iar dacă se găsesc dovezi ale activării imune mediate de superantigen, „trebuie luate în considerare terapiile imunomodulatoare”.  

Studiul publicat în The Lance toate fi citit aici: Severe acute hepatitis in children: investigate SARS-CoV-2 superantigens (thelancet.com)

Omicron a băgat de 5 ori mai mulți sugari în spital 

Numărul mult mai mare de cazuri de afectare hepatică apărut în ultimele luni poate fi explicat, de altfel, de creșterea semnificativă a ratei de infectare cu SARS-CoV-2 la copii mici, în timpul „blândului” Omicron. 

Un raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, publicat în martie 2022, arată că numărul sugarilor internați după infectarea cu Omicron a fost de 5 ori mai mare decât în timpul variantei Delta: „În timpul predominanței variantei Omicron, începând cu sfârșitul lunii decembrie 2021, sugarii și copiii americani cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani au fost spitalizați de aproximativ cinci ori mai mult decât rata vârfului anterior în timpul predominanței variantei Delta”.

În mod similar, rata de internare a copiilor pe secțiile de Terapie Intensivă în timpul Omicron a fost de aproximativ 3,5 ori mai mare decât rata de vârf în timpul variantei Delta, au mai spus autorii cercetării, menționând că formele mai severe de Covid-19 vin la pachet cu o probabilitate mai mare de sechele pe termen lung, inclusiv sindromul inflamator multisistemic. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×