x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 7 ani la zdup pentru zoofilie și 3 ani pentru vânzarea puilor mai mici de 2 luni

7 ani la zdup pentru zoofilie și 3 ani pentru vânzarea puilor mai mici de 2 luni

de Monica Cosac    |    18 Mai 2022   •   07:35
7 ani la zdup pentru zoofilie și 3 ani pentru vânzarea puilor mai mici de 2 luni

Uiți frecvent să pui apă în bolul pisicii, nu îți duci la veterinar hamsterul bolnav sau îți abandonezi măgarul bătrân pe câmp?

 

Astfel de obiceiuri i-ar putea face pe români să scoată din buzunar între 600 și 2.400 de euro, începând de mâine, când intră în vigoare noile sancțiuni stipulate în legislația privind protecția animalelor. Pentru zoofilie, care de acum este considerată cruzime față de animale, la fel ca și pentru uciderea sau maltratarea animalelor, noua lege prevede pedepse cu închisoare între doi și șapte ani. 

Legislația privind protecția animalelor a suferit o serie de modificări ce vizează sancțiuni mai dure pentru persoanele care le maltratează. Noile sancțiuni vor intra în vigoare începând de mâine, iar pe lângă majorarea limitelor pedepselor și ale amenzilor prevăzute în actul normativ de bază, Legea 138/2022 include în categoria relelor tratamente aplicate animalelor și zoofilia. 

Hrana și apa insuficiente, un pericol

Animalele netratate, hrănite insuficient sau supuse zoofiliei pot fi luate de polițiști și încredințate unor organizații de protecția animalelor. „Polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”.

Pe lângă prevederile anterioare, conform noii legi, un animal este considerat în pericol nu doar dacă a fost rănit sau schingiuit, ci și dacă a fost supus zoofiliei. De asemenea, este considerat în pericol și dacă „nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, nu are un adăpost corespunzător sau nu primește tratamente medicale”.

Pedepsele cu închisoarea, triplate 

De asemenea, în noua lege au fost majorate pedepsele cu închisoarea. Astfel, cei care vor supune un animal unor intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului sau altor scopuri necurative - cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală a ghearelor, a dinților etc. - vor fi amendați sau pot ajunge după gratii pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 3 ani, în loc de 3 luni - un an, cât era până acum. 

Aceeași pedeapsă cu închisoare până la 3 ani este stipulată și pentru cei care despart puii de mama lor până la vârsta de opt săptămâni de viață în vederea comercializării (exceptând speciile care au o perioadă mai scurtă pentru înțărcare), ca și pentru persoanele care se folosesc de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Dacă aceste contravenții se repetă, stăpânii animalelor vor rămâne fără ele. Acestea vor fi cazate în adăposturile care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării.

Animalele sălbatice, interzise în spectacole

Pedeapsa cu închisoare între 1 și 5 ani sau amendă este introdusă pentru:

  • folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare;

  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

  • rănirea cu intenție a animalelor.

Mai mult, dacă o persoană este condamnată pentru oricare dintre faptele de mai sus, instanțele vor putea să-i interzică să mai dețină animale pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor, cu intenție, fără drept; schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; zoofilia”, se arată în document.

Amenzile, cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei

Și amenzile sunt mult mai mari. Dacă până acum acestea erau cuprinse între 1.000 și 3.000 lei, legea care va intra în vigoare pe 19 mai 2022 prevede amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 lei. 

Amenzile vor fi aplicate, spre exemplu, deținătorilor de animale care nu își respectă obligația de a le asigura acestora: 

a) un adăpost corespunzător;

b) hrană și apă suficiente;

c) posibilitatea de mișcare suficientă;

d) îngrijire și atenție;

e) asistență medicală.

Abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, doparea animalelor sau folosirea lor pentru expoziții, spectacole, publicitate, filme - dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri – sunt considerate contravenții care vor fi sancționate cu amenzi de până la 12.000 de lei. 

Noua lege introduce și o prevedere clară a ceea ce nu reprezintă infracțiune, și anume: sterilizarea animalelor sau rănirea/uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia.

Legea 138/2022, care modifică Legea 205/2004 privind protecția animalelor, a apărut luni, 16 mai, în Monitorul Oficial și se aplică la trei zile de la apariție.  

×