x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adio, polițiști tatuați pe mâini și pe gât!

Adio, polițiști tatuați pe mâini și pe gât!

de Monica Cosac    |    19 Mai 2022   •   07:25
Adio, polițiști tatuați pe mâini și pe gât!

Persoanele cu tatuaje, piercing-uri sau implanturi ornamentale pe față, gât sau pe mâini nu vor mai avea posibilitatea de a participa la concursurile sau examenele pentru ocuparea funcțiilor de polițist, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat.

 

 Elaborarea unui Ghid al carierei și creșterea perioadei în care un polițist se poate transfera de pe un post pe altul, de la doi la cinci ani, sunt alte măsuri prin care parlamentarii vor să pună capăt exodului personalului din MAI. 

Mai multe schimbări importante legate de activitatea polițiștilor au fost propuse de 46 de parlamentari PSD și PNL, într-un nou proiect legislativ prin care se modifică Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului. Potrivit sindicaliștilor SIDEPOL, proiectul de lege a fost elaborat de o parte dintre parlamentarii semnatari împreună cu reprezentanți ai sindicatului și ai Poliției Române și vine ca o reacție la modificările, intervențiile și declarările de neconstituționalitate asupra unor articole din Statutului Polițistului, acțiuni care s-au derulat și perpetuat ani la rând.  

„Scopul acestei inițiative legislative este să repare, clarifice și să consolideze anumite prevederi care în prezent creează multiple disfuncționalități cu privire la instituția împuternicirii pe funcțiile de conducere, stabilității pe post, modalității de recrutare, procesului de mutare și alte situații practice întâmpinate de-a lungul timpului”, spun reprezentanții SIDEPOL.

Printre modificările făcute în proiect se regăsește și clarificarea problemei legate de existența unor elemente ornamentale pe corpul celor care își doresc o carieră în Poliție sau MAI. 

Astfel că, la concursurile sau examenele pentru ocuparea funcțiilor de polițist, pe lângă condițiile din trecut, candidatul trebuie să nu aibă „tatuaje ori elemente ornamentale, permanente sau temporare, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, care să fie în zone precum: față, gât și mâini”. Actualul statut prevede la modul general că aceste elemente nu pot fi aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație atunci când persoana respectivă este îmbrăcată în ținuta de vară. 

Detașări și transferuri, doar după 5 ani

O altă propunere, care are menirea de a pune capăt exodului polițiștilor care migrează de pe un post pe altul și de pe o funcție pe alta la începutul carierei, se referă la creșterea perioadei în care cel care dobândește statutul de polițist își poate schimba postul. Practic, odată cu numirea în prima funcție, polițistului nu i se va mai putea modifica raportul de serviciu prin delegare, detașare, mutare sau transfer - pe o perioadă de cinci ani (față de doi ani, cum este prevăzut în prezent). Această măsură va viza nu doar reîncadrarea, încadrarea directă sau transferul, ci și pe cei care finalizarea cursurilor instituțiilor de învățământ din cadrul MAI. 

Lipsa stabilității pe post generează costuri de personal pentru MAI, care pregătește, spre exemplu, polițiști specializați în ordine publică, dar aceștia se mută pe un post cu o altă specialitate, după perioada de tutelă, funcția inițială devenind vacantă și un alt polițist trebuie școlarizat și numit pe acel post, explică inițiatorii în expunerea de motive, precizând că „situația a devenit repetitivă la nivelul funcțiilor de execuție”. 

Grade noi pentru angajații din sistem

O altă modificarea propusă vizează aducerea pe picior de egalitate a unor angajați existenți în sistem, care au limitări în primirea gradului profesional, cu specialiștii veniți din sursă externă, care primesc grade profesionale conform vechimii, putând ajunge direct la gradul de comisar de poliție.

Conform proiectului legislativ, polițiștilor care au absolvit studii superioare și doresc să acceadă pe o funcție de ofițer li se vor acorda, în funcție de vechimea în structurile MAI, două noi grade profesionale: subcomisar, pentru o vechime mai mare de 15 ani, și comisar - pentru o vechime mai mare de 20 ani. Conform reglementării actuale, există trei praguri de vechime: sub cinci ani se acordă gradul de subinspector de poliție, între cinci și 10 ani - gradul de inspector de poliție, iar pentru o vechime de peste 10 ani - gradul de inspector principal de poliție.

Cum vor fi împiedicați începătorii să ocupe funcții de conducere

Proiectul legislativ vine să repare și „o mare greșeală făcută în 2016 de decidenții politici” care au abrogat Ghidul carierei, spun sindicaliștii din Poliție. Astfel că, dacă noua lege va intra în vigoare, în termen de 180 de zile, un nou Ghid al carierei polițistului va fi aprobat prin ordin MAI. Pe lângă rolul de îndrumar, prin stabilirea clară a pașilor de urmat pentru a ajunge în funcții de execuție sau comandă superioară, scopul Ghidului este acela de a evita pe viitor anomaliile conform cărora în funcțiile de conducere ajungeau șefi care nu aveau minimumul de vechime sau experiență în specialitatea funcției.

„Spre exemplu, un ofițer de poliție în prezent poate ocupa o funcție de conducere de șef de serviciu doar dacă are minim 3 ani de vechime, fără a fi necesar ca acesta să fi parcurs anterior și alte etape evolutive în carieră. Practic, în prezent, fără un set de reguli clare și stricte, se pot sări trepte și etape profesionale importante din cariera unui polițist, aspect ce accentuează și mai mult deprofesionalizarea instituției”, se arată în nota de fundamentare. 

„Mutarea la cerere” este o altă activitate care este reglementată în noul statut, în contextul în care, în prezent, spun inițiatorii, bugetul MAI este grevat de aproximativ 8 milioane de euro, sumă destinată acoperirii cheltuielilor legate de plata indemnizațiilor de chirie și transport la și de la locul de muncă. 

15.000 de angajați este deficitul înregistrat, în prezent, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. 

×