x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerea Palantir: ochiul care spionează pe toată lumea

Afacerea Palantir: ochiul care spionează pe toată lumea

de Florian Saiu    |    03 Sep 2021   •   07:50
Afacerea Palantir: ochiul care spionează pe toată lumea

În pelicula Minority Report, adaptarea cinematografică a romanului lui Philip K. Dick, Tom Cruise joacă rolul unui ofițer din cadrul unității „Pre-Crimă” a Poliției din Los Angeles. Folosind premonițiile unor mutanți numiți „pre-cogi”, poliția poate să întrevadă comiterea unei crime înainte ca aceasta să aibă loc. Palantir, compania startup susținută de CIA și condusă de fondatorul PayPal, Peter Thiel, este transformarea ficțiunii din Minority Report în realitate.

 

 

Compania Palantir este în domeniul datelor ceea ce McKinsey este în domeniul consultanței. Este atotputernică și, cu toate acestea, nimeni nu știe că există. Palantir nu are un sediu, ci un SCIF pe o stradă lăturalnică din Palo Alto (California). SCIF vine de la „Sensitive Compartmentalised Information Facility“ („Facilitate Compartimentată pentru Informații Sensibile”). În ceea ce privește clădirea lor, cei de la Palantir sunt de părere că ea trebuia construită astfel încât să reziste în fața încercărilor de accesare a informațiilor din interiorul ei. Rețeaua trebuia să fie izolată printr-o „anvelopă” de internetul public pentru a preveni scurgerea de informații. Și a fost. Sistemele de protecție ale companiei Palantir includ tehnologie biometrică avansată și ziduri impenetrabile la unde radio, semnal de telefon sau internet. Depozitul lor de date este protejat prin tehnologie blockchain: informațiile nu pot fi accesate ca urmare a unei simple proceduri sofisticate de spargere a bazei de date. Pentru accesarea acesteia este nevoie de parole digitale deținute de zeci de părți independente, ale căror identități sunt ele însele protejate prin tehnologie blockchain. În „Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien, un palantir este „o piatră văzătoare”, un glob folosit de Saruman pentru a putea să vadă în întuneric sau în lumina orbitoare. 

 

De la teroriști la șarlatani corporatiști

 

Palantir înseamnă „cel care vede de departe”. Un instrument mitic al omnipotenței. În 2004, Peter Thiel a creat Palantir împreună cu fostul inginer de la PayPal Nathan Gettings și cu Joe Lonsdale, Stephen Cohen și Alex Karp de la Universitatea Stanford. Intenția lor era să creeze o companie care să ducă Big Data acolo unde nimeni altcineva nu îndrăznea să ajungă. În 2013, Alex Karp, directorul general al Palantir, a anunțat că firma nu va face o OPI (Ofertă Publică Inițială). Ar fi fost culmea! Cei de la Palantir urmăresc tot ceea ce faci și prezic următoarea ta mișcare. Au o filială secretă, numită Palantir Gotham. Printre clienții lor se numără CIA, FBI, NSA (Agenția Națională de Securitate), CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), U.S. Marine Corps, U.S. Air Force, Comandamentul de operații speciale, Academia Militară West Point și IRS. Până la 50% din activitatea lor economică presupune contracte cu sectorul public. In-Q-Tel, filiala CIA pentru investiții, a fost unul dintre primii investitori în această firmă cu activități deosebite. „Palantir monitorizează pe toată lumea, de la potențiali teroriști suspecți până la șarlatani corporatiști (Bernie Madoff a fost întemnițat cu ajutorul Palantir), traficanți de copii și «subversivi». Totul se face pe baza predicției”, dezvăluia jurnalistul de investigații Jacques Peretti într-o anchetă BBC, publicată ulterior în studiul „Înțelegerile care ne-au schimbat lumea” (Litera, 2019). Ce înseamnă însă predicție? 

 

Cine conduce, de fapt, Wall Street?

 

În Irak, Pentagonul a folosit software Palantir pentru a prezice unde avea să explodeze o bombă, ca urmare a monitorizării modelelor de plasare a bombelor pe căile rutiere, precum și a modelelor de utilizare a dispozitivelor de deschidere a garajelor ca detonatoare de la distanță - amintea Peretti în lucrarea citată. Palantir le-a permis pușcașilor marini să acceseze mostre de ADN din locuri îndepărtate și să se folosească de informațiile adunate în ani întregi de colectare de amprente și de probe ADN: rezultatele s-au văzut aproape imediat. Fără Palantir, suspecții s-ar fi mutat deja într-un alt loc până când agenții de pe teren ar fi primit rezultatele. Folosind cele mai sofisticate metode de analiză a datelor, Palantir poate să prezică viitorul cu secunde sau cu ani înainte de a se întâmpla. Samuel Reading, un fost pușcaș marin care a lucrat în Afganistan pentru NEK Advanced Securities Group, un contractor al Armatei americane, declara pe marginea acestui subiect: „Este combinația tuturor instrumentelor analitice pe care ai putea să le visezi vreodată. Îi vei ști pe toți băieții răi din zona ta”. Palantir - mai observa Jacques Peretti - se află în centrul guvernului american, dar prin intermediul unei filiale, Palantir Metropolis. Compania furnizează instrumente analitice pentru fonduri de investiții, bănci și firme de servicii financiare pe care acestea le folosesc în competiția dintre ele, în care fiecare rival încearcă să îl depășească pe celălalt. „Palantir nu doar că furnizează Pentagonului o mașină destinată supravegherii globale și luptei eficiente, dată fiind utilizarea inteligentă a datelor, în războaiele în care sunt angajate Statele Unite, ci conduce și Wall Street-ul. Palantir este exact ceea ce spune că este: un ochi digital gigantic, ca piatra văzătoare a lui Saruman, din «Stăpânul inelelor»”, sintetiza Peretti. 

 

Când Palantir ia cu asalt străzile

 

Pe străzile din Chicago și Los Angeles, Palantir se apropie cel mai mult acum de viziunea lui Philip K. Dick asupra viitorului. În film, premoniție a unui stat polițienesc orwellian ce controlează gândirea, rata criminalității scade până la zero, în condițiile în care unitatea „pre-crimă“ întemnițează cu succes mii de indivizi doar pentru că s-au gândit să comită un omor. Dar când personajul interpretat de Cruise începe să pună sub semnul întrebării moralitatea a ceea ce face, superiorii lui detectează o amenințare la adresa întregului program „pre-crimă”. Ca să scape de el, lui Cruise i se înscenează o crimă prin modificarea datelor istoriei gândirii sale. În confruntarea finală cu șeful său, lui Cruise i se explică faptul că uneori numerele trebuie să mintă pentru binele superior al societății. „Acțiunea din filmul Minority Report se desfășoară în 2054, dar Palantir pune în practică «pre-crima» acum. Departamentul de Poliție din Los Angeles a folosit Palantir pentru a prezice cine va comite o crimă, năpustindu-se asupra suspecților în stil Minority Report. Cei de la Palantir au definit colaborarea cu poliția din Los Angeles drept o îmbunătățire a vigilenței situaționale și o reacție la infracțiune în timp real”, mai arăta Peretti în ancheta sa. Tehnologia de supraveghere utilizată de armată a migrat acum de la Fallujah către cartierele periferice ale orașului Los Angeles, metodele de supraveghere polițienească predictivă fiind folosite pentru combaterea condusului fără carnet și a infracțiunilor minore, ca urmare a unui transfer al tehnicilor și algoritmilor folosiți de Armata americană în lupta cu insurgenții din Irak.

 

Aprinderea butoiului cu pulbere

 

„Când America este descrisă ca o zonă de război în care se înfruntă poliția și tineri negri, rareori se menționează că în acest conflict chiar se utilizează tactici elaborate de Armata americană în zone de război în adevăratul sens al cuvântului. Utilizarea de software pentru supraveghere polițienească predictivă de către Poliția din Chicago și de către cea din Los Angeles a coincis cu o creștere bruscă a împușcării cu consecințe fatale a tinerilor suspecți negri”, sesiza jurnalistul BBC Jacques Peretti. Imediat, o întrebare: „În calitatea ei de tactică contrainsurgentă, este supravegherea polițienească predictivă din ultimii ani un factor ce contribuie la epidemia de împușcări a tinerilor negri, neînarmați, de către poliție?”. Răspunsul a venit tot de la cercetătorul britanic, sub forma unei supoziții: „Cineva ar putea să susțină că algoritmii pre-crimă nu sunt necesari când simplul fapt că ești un bărbat negru este socotit motiv suficient pentru ca poliția să se năpustească asupra ta”. Și concluzia: „Supravegherea polițienească predictivă a dus la militarizarea orașelor Americii, creând o cultură tot mai pronunțată a suspiciunii și a fricii în zonele cele mai tensionate, unde misiunea poliției este deja deosebit de dificilă”. Profesorul Geoff Parker, expert în studiul culegerii de date și în schițarea de profiluri create pe baza acestor date, apreciază că simpla prezență a poliției într-o zonă, prezență datorată bineînțeles unui algoritm marca Palantir, induce tensiune. 

O tensiune îndeajuns de mare încât să aprindă butoiul cu pulbere și a face misiunea poliției și mai grea. Iată că, până la urmă, soluțiile furnizate de Palantir nu răspund de fiecare dată așteptărilor. Dimpotrivă. 

 

 

La două capete

 

Inclusiv nașterea companiei Palantir este învăluită în mister. Alexander Karp, fiul unui evreu și al unei artiste de culoare, ar fi înființat organismul aflat sub aripa serviciilor secrete americane cu banii primiți moștenire de la bunici. Socialist, progresist, schior, practicant împătimit al artelor marțiale și al meditației, Karp conduce Palantir dintr-un birou decorat cu săbii japoneze și pumnale arabe. A intrat în atenția publicului în 2017, în urma devoalării unei înregistrări în care refuza ferm invitația președintelui SUA, Donald Trump: „Nu mă pot întâlni cu un tip pe care nu-l respect”, ar fi spus Karp. Oare? Ulterior, s-a speculat că, de fapt, Palantir ar fi fost ochii și urechile administrației Trump.

 

 

Palantir exercită la fel de multă putere efectivă, în lumea reală, ca și Google, Facebook, Amazon, Microsoft și Apple, dar, spre deosebire de acestea, Palantir operează în secret, intrând în categoria forțelor speciale

 

 

Sistemele de protecție ale companiei Palantir includ tehnologie biometrică avansată și ziduri impenetrabile la unde radio, semnal de telefon sau internet

 

Printre clienții companiei Palantir se numără CIA, FBI, NSA (Agenția Națională de Securitate), CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), U.S. Marine Corps, U.S. Air Force și Academia Militară West Point

 

Palantir Technologies este o companie americană producătoare de software, specializată în analiza seturilor mari de date - numite generic Big Data - cu scopul înțelegerii trendurilor și macrotrendurilor 

 

Folosind cele mai sofisticate metode de analiză a datelor, Palantir poate să prezică viitorul cu secunde sau cu ani înainte de a se întâmpla

 

„Să crezi că urmezi o regulă nu înseamnă că urmezi o regulă”, Alexander Karp, citându-l pe Ludwig Wittgenstein

×