x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Alba-neagra” cu funcții guvernamentale, după ruperea Coaliției. Violeta Vijulie s-a reîntors la conducerea ANFP, în locul USR-istului care a înlocuit-o

“Alba-neagra” cu funcții guvernamentale, după ruperea Coaliției. Violeta Vijulie s-a reîntors la conducerea ANFP, în locul USR-istului care a înlocuit-o

15 Sep 2021   •   07:05
“Alba-neagra” cu funcții guvernamentale, după ruperea Coaliției. Violeta Vijulie s-a reîntors la conducerea ANFP, în locul USR-istului care a înlocuit-o

Pe toate vocile, comunicatorii PNL susțin că singura soluție pentru România este refacerea Coaliției de „dreapta”, alături de cei de la USR-PLUS. Iar una dintre aceste voci care militează pentru o împăcare politică este a Violetei Vijulie, schimbată, în luna februarie a anului curent de la șefia Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, deoarece postul său a revenit vicepreședintelui USR-PLUS, Liviu Mălureanu. După plecarea progresiștilor de la Palatul Victoria, Florin Cîțu a început să-i execute și pe USR-iștii din eșaloanele doi ale aparatului guvernamental, printre cele mai recente demiteri fiind și cea a lui Liviu Mălureanu. În locul său, premierul a numit-o pe... Violeta Vijulie. Scenele par desprinse din schițele lui Ion Luca Caragiale. O eventuală reîmpăcare cu USR-PLUS ar însemna, probabil, o nouă înlocuire a Violetei Vijulie cu Liviu Mălureanu.

 

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Liviu Mălureanu, de la USR-PLUS, a fost eliberat din funcție, prin decizie a premierului Florin Cîțu, luni seară. Șeful Executivului a dispus, prin același act, ca la conducerea instituției să fie numită liberala Violeta Vijulie. Aceasta din urmă nu doar că este o susținătoare a candidaturii lui Florin Cîțu la șefia PNL, la congresul din 25 septembrie, dar a mai condus această instituție guvernamentală, fiind numită în funcție de contracandidatul lui Cîțu, Ludovic Orban.

Violeta Vijulie a preluat conducerea ANFP în luna octombrie a anului trecut, însă, în 16 februarie 2021, a fost, practic, destituită ca urmare a înțelegerilor politice dintre PNL, USR-PLUS și UDMR pentru formarea Coaliției. Iar demiterea a fost făcută prin semnătura lui Florin Cîțu. Anterior, ANFP a fost condusă de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, actual președinte al PNL București, filială care îi susține, de asemenea, candidatura lui Florin Cîțu.

 

Cu soția, la Fondurile Europene

 

Partea hazlie a acestei povești este că, în luna februarie, Violeta Vijulie a fost înlocuită, din partea USR-PLUS, chiar de către Liviu Mălureanu, cel dat afară, acum, de Cîțu, pentru a o renumi pe post pe Violeta Vijulie. 

La momentul preluării mandatului de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, „Jurnalul” a publicat o anchetă, în care arăta că Liviu Mălureanu a lucrat, din septembrie 2007, până în septembrie 2011, la auditor la compania KMPG România, iar următorii cinci ani a lucrat în cadrul fundației World Vision România. Din 2016, a devenit membru USR și consilier local la sectorul 3. La finalul mandatului, anul trecut, aflam, din declarația de avere depusă, că Mălureanu  a încasat venituri de natură salarială de la Uniunea Salvați România, în sumă de 79.480 de lei, iar soția sa, Maria, era deja angajată la Ministerul Fondurilor Europene, de unde realiza venituri salariale, conform ultimului an fiscal, în sumă de 14.842 de lei. Maria Mălureanu a ajuns la Ministerul Fondurilor Europene în ultima perioadă a guvernării PSD. 

 

ONG-ul care a salarizat familia, asociat cu guvernele Cioloș și Orban

 

În numai patru ani, familia Mălureanu a trecut de la o asociație non-guvernamentală despre care presa a spus că s-ar afla în siajul intereselor ONG-urilor finanțate de George Soros, direct în politica de tip nou, după care a activat direct în instituțiile statului, atât locale, guvernamentale sau parlamentare. Spre exemplu, în data de 27 aprilie 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, a emis o decizie cu numărul 224/2020, privind înființarea Comitetului pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă. Potrivit anexei la această decizie de premier, din componența Consiliului fac parte Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de coordonator, Cancelaria Prim-ministrului și Secretariatul General al Guvernului, în calitate de membri din partea Executivului, precum și alte 35 de asociații și fundații, majoritatea din zona sorosistă, din partea societății civile. Printre aceste organizații se numără și fostul angajator al soților Mălureanu, Fundația World Vision România. Un astfel de comitet a mai fost înființat, în România, cu sprijinul Guvernului, în timpul mandatului lui Dacian Cioloș la Palatul Victoria. 

 

 

Lider important al PNL: USR, dacă se întoarce, nu va mai primi ministere grele

 

În condițiile în care Florin Cîțu repune în funcții membrii PNL care au fost nevoiți să facă loc membrilor USR-PLUS, este cel puțin ciudat că aceiași liberali îi doresc pe progresiști înapoi, alături de ei, la guvernare. Riscând, probabil, să-și piardă, din nou, funcțiile proaspăt obținute.

Un posibil răspuns la această chestiune l-a dat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care lasă de înțeles că, după 25 septembrie 2021, după congresul în care Florin Cîțu va deveni președintele principalului partid al Coaliției, USR-PLUS se va întoarce la guvernare, însă va primi, cel mai probabil, mai puține portofolii.

Rareș Bogdan a precizat, în acest context, că, în cazul unor renegocieri cu USR-PLUS, liberalii nu vor mai renunța la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Transporturilor, ținând cont de câți bani pot veni de la Bruxelles și de faptul că majoritatea proiectelor au fost realizate, la Transporturi, de Lucian Bode. Întrebat în concret ce portofoliu ar putea reveni celor de la USR-PLUS, acesta a răspuns: „Eu zic că într-o țară unde nevoia de a citi e imensă, Cultura e o chestiune importantă, mai ales că au susținere publică importantă din zona culturală”.

×