x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Artiştii excepţionali ai muzeului

Artiştii excepţionali ai muzeului

de Diana Scarlat    |    30 Aug 2012   •   21:00
Artiştii excepţionali ai muzeului

Muzeul Hartilor si Cartii Vechi a fost infiintat, la Bucuresti, in anul 2003 la initiativa si cu ajutorul donatiilor lui Adrian Nastase, care era premier in acea perioada. Cele mai importante exponate ale muzeului sunt donatiile facute de fostul premier si de sotia sa. "Toate hartile acestea sunt realizate manual, pe placa metalica, atacate cu acizi, apoi imprimate si colorate manual. Acestea sunt tehnici traditionale de gravura care incep sa se piarda, din nefericire', explica Ovidiu Dumitru, directorul muzeului.


In aceasta toamna, Muzeul Hartilor va inaugura, printr-un eveniment complex, 500 de ani de la nasterea lui Gerardus Mercator, cel care a intocmit prima harta completa a lumii, si 400 de ani de la moartea altui cartograf celebru, continuatorul sau, Jodocus Hondius. Multe dintre hartile celor doi cartografi celebri se afla expuse la Muzeul Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti.

Muzeul adaposteste, pe langa expozitia permanenta, o serie de expozitii temporare, printre care si lucrari ale artistilor plastici contemporani, carora li se ofera oportunitatea de a expune in acest spatiu extrem de generos, pentru o chirie extrem de mica.

Muzeul s-a bucurat de o prezenta foarte numeroasa, de aproximativ 5.000 de vizitatori la evenimentele intitulate "Noaptea Muzeelor', iar anul acesta a fost una dintre putinele institutii care au marcat, printr-un eveniment deosebit, implinirea a 135 de ani de la Razboiul de Independenta.

Mai mult, vizitatorii trebuie sa stie ca angajatii muzeului sunt specialisti si artisti restauratori de mare valoare, iar muzeul in sine reprezinta o expozitie permanenta a operelor de arta realizate de ei. Acestea sunt vitraliile lucrate manual, ce pot fi admirate peste tot in cladirea de pe strada Londra nr. 39. "Putem realiza vitralii in muzeu, deoarece avem cuptor special. Vitraliile acestea sunt realizate manual, fiecare placuta este arsa separat, apoi sunt puse culorile speciale. Sunt facute de un grup important de artisti', mai spune directorul muzeului. Artistii se deosebesc de alti realizatori de vitralii, mai ales prin faptul ca sunt foarte buni cunoscatori ai tehnicilor speciale si, nu in ultimul rand, cunoscatori de heraldica, semiotica si hermeneutica. Unul dintre cei care si-au adus contributia la realizarea acestor vitralii este fostul director al Muzeului, Octavian Ion Penda, artist de exceptie care s-a stins din viata anul trecut, cunoscut contemporanilor ca autor al gravurii de pe actuala bancnota de 500 de lei. Tavi Penda, cu ajutorul caruia a fost infiintat Muzeul Hartilor, in anul 2003, a fost un adevarat om al Renasterii: pictor si gravor, sculptor si medalist, ceramist si sticlar, scriitor si profesor. Munca lui este continuata acum de discipolul sau, directorul Ovidiu Dumitru, care vrea sa duca mai departe aceasta cunoastere, impartasindu-si secretele si altora, in cadrul unui atelier de gravura pe care-l va infiinta in cadrul muzeului in aceasta toamna.

×