x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cariera începe de pe băncile şcolii

Cariera începe de pe băncile şcolii

de Diana Scarlat    |    21 Iul 2012   •   18:40
Cariera începe de pe băncile şcolii

Romania incepe sa semene cu tarile din vestul Europei de cand elevii si studentii au inceput sa-si ia in serios meseria pentru care se pregatesc, participand la stagii de practica si venind in contact cu angajatorii care ulterior ii pot introduce in echipa.

Unul dintre proiectele care ajuta peste 2.000 de elevi si studenti sa-si dezvolte aptitudinile profesionale inca din timpul scolii, astfel incat sa creasca absorbtia pe piata muncii a tinerilor absolventi, este derulat de Asociatia ACEPRO, alaturi de partenerii sai, printre care se numara si Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In cadrul proiectului denumit "Construieste-ti inteligent, din timp, cariera profesionala", s-a creat o retea de institutii de invatamant de specialitate, licee, universitati si companii care activeaza pe piata de profil, in vederea facilitarii unui transfer de know-how de la profesionisti catre elevi si studenti. Astfel, elevii si studentii implicati in proiect au beneficiat si vor beneficia in continuare de stagii de pregatire practica in cadrul unor companii industriale, sesiuni de orientare si consiliere profesionala gratuite, servicii de recrutare si plasare in locuri de munca adecvate a celor mai talentati dintre ei, dupa finalizarea studiilor.

"Din pacate, vigoarea cu care inentiile societatii romanesti se manifesta in paralel cu realitatea a devenit notorie. Pe de o parte, desi sunt "ieftini", marile companii nu angajeaza tineri, invocand lipsa acestora de experienta profesionala. Efectul: pe acest segment inregistram cea mai mare rata a somajului din spatiul comunitar. Pe de alta parte, tinerii insisi par a fi complet dezinteresati de ceea ce se va intampla cu ei dupa absolvirea scolii sau a facultatii, dar se declara discriminati, spunand ca nimeni nu alearga dupa ei sa le ofere un loc de munca, uitand ca, la orice interviu de angajare, primul lucru in legatura cu care sunt chestionati este ce anume stiu sa faca, in ce profesie exceleaza dupa ce au parasit bancile scolii.

Astfel, cercul se inchide, iar familiile tinerilor asista resemnate la o situatie care pare fara iesire", a declarat Dan Silviu Chirita, Presedinte ACEPRO, managerul proiectului, cu ocazia conferintei "Stagiile de practica, un prim contact cu viata profesionala a elevilor si studentilor din institutiile de invatamant cu profil tehnic", de saptamana trecuta. Pana in prezent, 858 de elevi din 19 Colegii Tehnice si Grupuri Scolare Industriale din mai multe zone ale tarii si 60 de studenti de la Universitatea Politehnica Bucuresti au efectuat stagii de practica la companiile partenere, 848 de elevi din Bucuresti, 449 din Buzau, 439 din Ploiesti si 139 studenti din cadrul Facultatii de Mecanica si Mecatronica au beneficiat de servicii de consiliere profesionala, iar 13 companii de profil si-au deschis portile si si-au oferit expertiza pentru efectuarea stagiilor de practica profesionala. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

×