x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Cele mai frumoase poveşti": Vol 10 - "Scufiţa Roşie"

"Cele mai frumoase poveşti": Vol 10 - "Scufiţa Roşie"

09 Apr 2010   •   00:00
"Cele mai frumoase poveşti": Vol 10 - "Scufiţa Roşie"

Colecţia "Cele mai frumoase poveşti" continuă. Luni, 12 aprilie, apare volumul 10: "Scufiţa Roşie" de Fraţii Grimm. Cartea conţine poveştile: "Scufiţa Roşie", "Rumpelstilzchen", "Măsuţa fermecată, măgarul de aur şi bâta din desagă", "Regele broscoi" şi "Croitoraşul cel Viteaz".



"A fost odată ca niciodată, într-o ţară foarte îndepărtată, un morar cum nu se poate mai sărac. Avea doar o moară ca vai de ea, pe malul pârâului ce curgea la poalele unei păduri întinse. Odorul lui nepreţuit era o fată, frumoasă cum nu se mai văzuse, dar şi isteaţă şi înţeleaptă. Iar morarul, de bună seamă, era peste măsură de mândru de ea.

Într-o bună zi, se făcu aşa că omul dădu nas în nas tocmai cu regele însuşi, care fusese la vânătoare prin pădurea aceea. Morarul, ca să iasă şi el cumva mai în faţă şi să pară mai important, îi spuse:
- Află, măria ta, că eu am o fată, iar fata mea este mai vrednică decât toate fetele la un loc. Şi-i atât de pricepută, încât toarce fir de aur din chiar paie chioare.(...)."

Regele l-a crezut pe morar şi acesta a fost nevoit să o ducă pe fiica lui la palat ca să dovedească faptul că putea să tranforme paiele în aur. Lucru foarte greu, imposibil chiar pentru un om. Dar fata avea să reuşească şi, mai mult, a devenit regină. Pentru asta, însă, trebuia să plătească un preţ foarte mare şi numai o minune o putea scăpa pe sărmana regină de acest necaz. Cine a ajutat-o, dar i-a cerut şi plata, aflaţi citind povestea "Rumpelstilzchen".

Dar povestea măsuţei fermecate, a măgăruşului de aur şi a bâtei din desagă o ştiţi? Ei bine, aceste trei minuni i-au scos din sărăcie lucie pe un bătrân croitor şi pe cei trei fii ai săi.

Dar despre Regele Broscoi şi prinţesa cea frumoasă care l-a scăpat de blestem aţi auzit? "Însă când a venit dimineaţa şi prinţesa s-a trezit, nu mică i-a fost mirarea să vadă că, în locul urâcioasei lighioane, lângă patul ei stătea un prinţ chipeş şi înalt, care o privea cu nişte ochi din cale-afară de frumoşi. (...) - Tu, scumpa mea prinţesă, ai reuşit să rupi acest crud blestem. Acum nu-mi mai doresc altceva decât să poţi veni cu mine, să te duc în împărăţia tatălui meu şi să te fac mireasa mea, ca să te iubesc până la sfârşitul vieţii mele. Nu mai trebuie să vă spun că prinţesa primi deîndată să-i devină soţie. Şi cât mai stătură ei de vorbă, sosi la poarta palatului o minunată caleaşcă trasă de cai albi, împodobiţi cu panaşe şi cu hăţuri din aur. Iar în spatele ei stătea Henrik, slujitorul credincios al prinţului. Cu atâta amar jelise el nenorocirile stăpânului său cel fermecat, încât biata inimă abia-abia că nu-i plesnise. Când stăpânul său fusese transformat în broscoi, credinciosul Henrik a fost aşa de supărat, că poruncise să i se pună în jurul inimii trei doage de fier, ca ea să nu-i plesnească de întristare."


CD cu basme
5642-117595-vol10.jpgPe CD sunt trei poveşti audio: "Scufiţa Roşie", "Împăratul-Cioc-de-Sturz" şi "Soldăţelul de plumb".
"Scufiţa Roşie", în regia lui Dan Puican, distribuţie Florenţa Cioromela - Scufiţa Roşie, G. Ionescu-Gion - Lupul. "Împăratul-Cioc-de-Sturz", dramatizare de Nicolae Neagoe, regia Dan Puican, cu o distribuţie senzaţională: Theodor Danetti - Împăratul, Mihai Dinvale ş Cântăreţul, Dana Dogaru - Fata, Eugen Cristea şi Candid Stoica - Slujitorul, Virgil Ogăşanu - Povestitorul.

Cea de-a treia poveste de pe CD este "Soldăţelul de plumb", dramatizare de Octavia Mândruţ, în regia lui T. Constantinescu, iar rolurile sunt interpretate de Mircea Constantinescu - Soldatul, Rodica Sanda-Ţuţuianu - Mama, Valeria Ogăşanu, Daniela Anencov, Ileana Şerban - Copiii şi alţii.

×
Subiecte în articol: special