x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parlamentul României bate Parlamentul European la bani dați pe mâna aleșilor. Cine și cât a cheltuit

Parlamentul României bate Parlamentul European la bani dați pe mâna aleșilor. Cine și cât a cheltuit

de Adrian Stoica    |    25 Apr 2023   •   08:00
Parlamentul României bate Parlamentul European la bani dați pe mâna aleșilor. Cine și cât a cheltuit

Într-o perioadă în care Guvernul anunță tăieri de cheltuieli și înghețări salariale în sectorul bugetar pentru a ține în frâu deficitul financiar, birourile parlamentare ale deputaților din cele 330 de circumscripții electorale au cheltuit în luna februarie peste 5 milioane de lei, echivalentul a unui milion de euro.

Chiriile, cheltuielile de protocol, achizițiile de mobilier, abonamentele de telefonie și TV, diurnele, cazarea și transportul angajaților și colaboratorilor birourilor parlamentare, toate se regăsesc în aceste cheltuieli. Pe lângă acestea se mai adaugă salariile personalului angajat la birourile parlamentare, care în februarie au depășit 6 milioane de euro.

Cea mai mare cheltuială cu achizițiile de bunuri și servicii la birourile parlamentarilor, 32.700 de lei (echivalentul a circa 6.500 de euro), a fost făcută de deputata independentă (aleasă inițial pe listele AUR) Anamaria Gavrilă. Aceste cheltuieli sunt extrem de mari, în condițiile în care biroul parlamentar din Deva se afla într-un apartament de bloc, iar chiriile din zona centrală nu depășesc 400-500 de euro pentru un apartament de 3-4 camere, complet utilat. De asemenea, ea mai figurează cu un birou parlamentar la Hunedoara, adresa indicând o casă la curte. Dacă pentru buna desfășurare a activității în teritoriu deputata nu s-a uitat la bani, pentru plata persoanei/persoanelor care deservesc biroul său a alocat doar 2.119 lei. În luna ianuarie, cheltuielile cu achiziții de bunuri și servicii la biroul teritorial al deputatei Anamaria Gavrilă au fost de 18.300 de lei, în timp ce cheltuielile legate de plata personalului au fost tot de 2.119 lei. Deputata nu a putut fi contactată pentru a ne oferi mai multe informații despre cum a cheltuit cei aproape 33.000 de lei.

 

La București, deputatul Sebastian Burduja (PNL) este lider

 

În ceea ce privește birourile parlamentare ale deputaților de București, aici s-a remarcat liberalul Sebastian Burduja care a cheltuit 28.000 de lei pe bunuri și servicii, aceeași sumă cheltuind-o și în luna ianuarie. Cu aceste sume, cheltuielile au reușit să le întreacă chiar și pe cele ale colegilor aleși în circumscripțiile din diaspora, unde cea mai mare sumă tocată pentru întreținerea unui birou parlamentar s-a ridicat la 27.000 de lei. Cea mai mică sumă alocată unor astfel de cheltuieli în București a fost de 3.000 de lei, ea figurând în dreptul biroului parlamentar al deputatei Țoiu Oana-Silvia, de la Alianța USR-PLUS.  

 

În Ilfov, cea mai mare sumă pentru salarii

 

În schimb, cea mai mare cheltuială cu salariile personalului de la birourile parlamentare din Capitală a fost de 20.433 de lei, ea fiind făcută de Seidler Cristian-Gabriel, deputat de la Alianța USR-PLUS. Aceasta nu este însă cea mai mare cheltuială cu salariile înregistrată de birourile parlamentare la nivel național. Recordul îl deține Ilfovul, unde deputatul liberal Gheorghe Andrei-Daniel a cheltuit 22.928 de lei în februarie. Datele economice publicate pe site-ul Camerei Deputaților arată că unii parlamentari aleg să-și plătească mai bine angajații din teritoriu, în timp ce alții preferă să aloce mai mult pentru achiziția de bunuri și servicii. Statistica arată că aceia care își plătesc salariații mai bine, fac achiziții de bunuri mai puține.

 

Top 10 cele mai mari cheltuieli cu bunuri și servicii la birourile parlamentare din teritoriu a depășit în luna februarie suma de 265.000, aproximativ 54.000 de euro. 

 

1 milion de lei au primit deputații pentru diurnă în februarie, inclusiv pentru deplasările în circumscripțiile electorale. 

 

Cheltuială disproporționată comparativ cu prestația parlamentară

 

Deputata independentă Gavrilă Anamaria a reușit în luna februarie să se remarce doar prin suma cheltuită pentru achizițiile de bunuri și servicii. Activitatea legislativă a fost foarte ștearsă, singurele prestații notabile fiind trei intervenții în cadrul lucrărilor Camerei Deputaților. Este vorba despre o interpelare adresată ministrului Energiei, și două declarații politice. Una dintre acestea se referea la situația de pe canalul Bâstroe, iar cea de-a doua reclama inexistența unei strategii energetice în România. În urmă cu un an, Gavrilă Anamaria a inițiat un proiect de lege prin care obliga instituțiile publice și private să folosească diacriticile în comunicările scrise. De asemea, ea s-a făcut remarcată în timpul pandemiei de COVID când a făcut scandal pentru că nu a fost primită în sediului din Deva al Serviciului Public Comunitar de Înmatriculări şi Permise de Conducere deoarece nu avea certificatul verde care atesta vaccinarea.

 

Odată cu majorarea sumei forfetare primite de la bugetul Parlamentului, senatorii și deputații români vor putea cheltui până la 84.000 de euro anual, în timp ce parlamentarii europeni au dreptul la o sumă anuală mult mai mică, de numai 50.000 de euro.

 

 

Cât au „spart” președinții de partide care sunt și deputați

 

- Deputatul George Simion, președintele AUR, a cheltui pe bunuri și servicii în luna februarie 27.000 de lei și niciun leu pentru plata angajaților de la biroul parlamentar teritorial, pentru că nu are acest personal.

 

- Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, a cheltuit 10.500 de lei pe bunuri și servicii, la care s-au mai adăugat 17.561 de lei pentru salarii.

 

- Marcel Ciolacu, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, a cheltuit 13.500 de lei pentru bunuri și servicii, plus 14.208 lei pentru salariile angajaților de la biroul parlamentar teritorial.


 

- Kelemen Hunor, președintele UDMR, a cheltuit doar 9.000 de lei pentru achiziția de bunuri și servicii, iar pentru plata angajaților de la biroul parlamentar - 18.483 de lei.

 

Senatul ascunde cheltuielile individuale

 

La Senat, publicarea cheltuielilor cu birourile parlamentare nu se face individual, ci pe circumscripții electorale. Conform acestora, ele arată astfel:

 

- Nicolae Ciucă, președintele PNL, senator. În Circumscripția electorală 17 Dolj din care face parte alături de încă trei senatori, s-au cheltuit în total 46.011 lei pentru servicii și bunuri, iar pentru plata personalului din birourile parlamentare - 20.219 lei. Datele comunicate de Senat sunt aferente lunii ianuarie.

 

- Alina Gorghiu (PNL), președinta Senatului. În Circumscripția electorală 37 Timiș, din care face alături de încă trei senatori, s-au cheltuit în total 58.459 de lei pentru servicii și bunuri, iar pentru plata personalului din birourile parlamentare - 22.277 de lei. Datele comunicate de Senat sunt aferente lunii ianuarie.

 

Cum arată boieria pe bani publici la Senat

 

Cele mai mari cheltuieli cu bunuri și servicii au fost în Circumscripțiile 14 Constanța - 86.779 de lei, 31 Prahova - 77.746 de lei și 13 Cluj - 76.261 de lei. În ceea ce privește cheltuielile salariale, cele mai mari au fost făcute în Circumscripția 34 Timiș - 22.277 de lei. În ceea ce privește Bucureștiul, unde sunt aleși cei mai mulți senatorii, aici s-au cheltuit 178.427 de lei pentru bunuri și servicii, la care s-au mai adăugat 72.479 de lei cheltuieli salariale.

 

Întreținerea parlamentarilor costă mai mult bugetul de stat de la 1 martie


 

În acest an, senatorii și deputații au decis majorarea sumelor forfetare pe care le primesc. Începând cu data de 1 martie, suma forfetară primită de fiecare parlamentar s-a majorat cu aproximativ 7.500 de lei, ea ajungând la 35.000 de lei. Jumătate din ea poate fi justificată doar pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. De asemenea, tot de la 1 martie, parlamentarii au aprobat majorarea nivelului maxim la care pot fi plătiți angajații din birourile parlamentare. Spre deosebire de funcționarii parlamentari, care sunt angajați ai statului, cei angajați la birourile parlamentare din țară sunt angajați de fiecare parlamentar și primesc salariile din suma forfetară pusă la dispoziția acestuia. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×
Subiecte în articol: cheltuieli parlamentari