x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cîțu și targetul de vaccinați: 10 milioane... 5 milioane... Merge și așa!

Cîțu și targetul de vaccinați: 10 milioane... 5 milioane... Merge și așa!

de Monica Cosac    |    21 Mai 2021   •   06:54
Cîțu și targetul de vaccinați: 10 milioane... 5 milioane... Merge și așa!

Ținta de 10 milioane de români vaccinați anti-COVID, vehiculată inițial de premierul Florin Cîțu, a fost ajustată mai tare decât coada vulpii din celebra poveste „Vulpea bearcă” a lui Alexandru Odobescu. România se va relaxa oricum de la 1 iunie, chiar dacă nu vom atinge nici jumătate din targetul inițial, despre care medicii spun că este, de altfel, și cel real pentru a evita o nouă tragedie în toamnă. Recompensarea unui eșec important al campaniei de vaccinare cu relaxare nu va motiva în niciun fel scepticii să se vaccineze, avertizează medicul și cercetătorul Octavian Jurma

Dacă la începutul acestui an, premierul Florin Cîțu declara sus și tare că, până la finalul verii, România va avea peste 10 milioane de persoane vaccinate anti-COVID, luna trecută, șeful Executivului și-a mai ajustat pe ici, pe colo targetul, afirmând că, până la începutul lunii iunie, vor fi 5 milioane de români vaccinaţi, și asta chiar și „în cel mai rău scenariu”. Chiar și după înjumătățirea targetului, premierul tot a ținut să sublinieze că se va renunța la mască abia după ce vom atinge ținta de 10 milioane de vaccinați. „Dacă ne vaccinăm, vom renunța și la mască. Trebuie să ne gândim după ce avem ținta de 10 milioane de vaccinați, până atunci nu are rost”, declara Cîțu pe 22 aprilie. 

 

Autoritățile încep să recunoască: România nu va reuși să vaccineze 5 milioane de oameni

„5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. România, știu că putem!”, a continuat să susțină premierul și la începutul acestei săptămâni, în ciuda statisticilor, care arătau clar că ținta vehiculată nu numai de Cîțu, ci și de președintele țării, Klaus Iohannis, este imposibil de atins.   

Minunea a ținut trei zile, ca în povești, și, după renunțarea la mască pe stradă, de săptămâna trecută, miercuri, premierul a anunțat că la 1 iunie vor exista noi măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins: „Obiectivul nu este să atingem cifra, ci să depășim pandemia”. 

De altfel, și medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a recunoscut miercuri seară că este „puțin probabil” ca România să atingă obiectivul de 5 milioane de persoane vaccinate, chiar și cu o singură doză, până la data de 1 iunie. „Uitându-mă la ritmul de vaccinare și la numărul de persoane vaccinate în ultimele zile, este puțin probabil să atingem 5 milioane la 31 mai, dar vom ajunge până la mijlocul lunii iunie”, a declarat Gheorghiță, într-o intervenție telefonică la un post de televiziune. 

Potrivit acestuia, imunitatea cumulată - imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – ar fi de circa 35-40%, însă ia în calcul cifrele cele mai convenabile: procentul celor care au primit cel puțin o doză de ser anti-COVID, adică nici 23% .

 

Doar 3 milioane de oameni, vaccinați complet

Statisticile arată că doar trei milioane de români au fost vaccinați complet, până ieri, ceea ce reprezintă circa 16% din populație, iar imunizați natural, după ce au trecut prin boală, sunt puțin peste un milion (1.029.375 de pacienți declarați vindecați, conform site-ului stirioficiale.ro), adică aproximativ 5% din populație. 

Chiar și fără a lua în calcul că o bună parte dintre cei vindecați s-au și vaccinat și, practic, se regăsesc în ambele categorii de „imunizați”, abia se ajunge la cifra de 4 milioane de oameni. 


 

Jurma: Nu se justifică euforia autorităților

„Vaccinarea merge bine, dar nu atât de bine încât să justifice euforia autorităților și în nici un caz atât de bine încât să justifice euforia relaxărilor”, atrage atenția medicul Octavian Jurma. 

„Deși ținta de 5 milioane de persoane vaccinate cu o singură doză la 1 iunie va fi cu siguranță ratată, prim-ministrul ne asigură că nu va fi amânat calendarul relaxării. Puțin probabil că recompensarea cu relaxare a unui eșec important al campaniei de vaccinare să motiveze scepticii să se vaccineze”, avertizează Jurma, pe pagina sa de Facebook, precizând că este nevoie de o schimbare radicală în campania de vaccinare pentru ca să revenim în siguranță la școală și la muncă din vacanță.

 

Doar 3 din 10 vin pentru prima doză

În ciuda faptului că rata de vaccinare, cu care se laudă autoritățile, se menține ridicată, la circa 90.000 – 100.000 de vaccinări pe zi, după data de 1 mai se constată un trend descendent al vaccinărilor cu prima doză. Practic, în prezent, peste 60% din vaccinările zilnice sunt reprezentate de cei care s-au vaccinat deja cu prima doză în urmă cu 3-4 săptămâni (în cazul celor care au făcut Pfizer sau Moderna) sau două luni (AstraZeneca) și care acum se prezintă pentru rapel. 

După cum se poate observa din graficul realizat de graphs.ro, numărul persoanelor care fac prima doză este în scădere, situându-se sub 35.000, în ultimele zile. 

 

„Nu o să oprim valul 4 cu 5 milioane de vaccinați. Ținta de 10 milioane este cea reală, pentru că avem nevoie de 10 milioane de persoane vaccinate pentru a evita o nouă tragedie în toamnă”, subliniază Octavian Jurma, cercetător.

 

Momentul în care se poate controla epidemia

Și doctorul Radu Lupescu, medicul român care a fost decorat la începutul acestui an de președintele francez Emmanuel Macron, consideră că în România relaxarea este „prea rapidă, fără protocoale sanitare stricte”. „Israel a început relaxarea când erau 37% vaccinați cu prima doză și a relaxat efectiv atunci când 50% din populație primise cel puțin o doză. Marea Britanie a deschis când practic 50% din populație primise prima doză. Suntem încă departe, cu puțin peste 23% din populație vaccinată cu prima doză în România”, spune medicul pe o rețea de socializare. Mai mult, potrivit dr. Lupescu, România nu ar trebui să rateze acest moment important, în care sunt cazuri puține, să controleze pandemia, riscul fiind să ne trezim cu un nou val înainte de vaccinarea completă și obținerea imunității colective. „Așa cum am mai spus, când cazurile sunt puține, atunci este momentul când se poate controla epidemia cu izolarea bolnavilor și a persoanelor contact. Datoria guvernelor este de a face asta cât mai bine”, precizează medicul, adăugând că printre lucrurile importante care ar trebui făcute acum se numără și testarea celor care călătoresc, deoarece virusul circulă încă intens în unele țări, dar și ridicarea restricțiilor pentru cei vaccinați complet.

 

×
Subiecte în articol: florin citu Octavian Jurma vaccinare