x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Colecţia "Cele mai frumoase poveşti": "Frumoasa cu părul de aur"

Colecţia "Cele mai frumoase poveşti": "Frumoasa cu părul de aur"

19 Mar 2010   •   00:00
Colecţia "Cele mai frumoase poveşti": "Frumoasa cu părul de aur"
5611-116374-pov08.jpgVreţi să aflaţi cum a ajuns un simplu bucătar stăpân peste o împărăţie şi a luat cea mai frumoasă fată de soţie? Nu rataţi volumul 8 din Colecţia "Cele mai frumoase poveşti", de la 22 martie.

E vorba despre Irjik, din povestea "Frumoasa cu părul de aur" (poveste cehă), cel care a nesocotit porunca împăratului şi... a ajuns să înţeleagă limba tuturor vietăţilor.

"Irjik le povesti (unor pescari) că are poruncă de la împărat să i-o aducă pe Frumoasa cu părul de aur. Auzindu-l, pescarii se priviră cu înţeles. Ei ştiau de aşa fată. Nu putea fi alta decât fata cu părul de aur, fiica împăratului lor. Aşa că îl ajutară pe flăcău să ajungă până la insula unde se afla palatul împărătesc.

Dar îl preveniră că nu va fi deloc uşor să o ia pe prinţesă de acolo. Şi, într-adevăr, ca să i-o dea pe fată, regele l-a pus la grele încercări: să facă rost de apă vie şi de apă moartă, să adune de pe jos boabele de mărgăritar împrăştiate, să-i aducă de la fundul mării inelul prinţesei. Însă Irjik a izbutit să le facă pe toate, ajutat fiind de vietăţile pe care le salvase. (...) Iar Irjik s-a însurat cu frumoasa prinţesă şi amândoi au trăit în dragoste şi fericire atât cât le-a fost dat. (...)"

Cele mai frumoase poveşti ale lumii sunt acum culese în această minunată colecţie. Cel de-al optulea volum conţine "Frumoasa cu părul de aur" (poveste cehă), "Prinţul Roland" (poveste englezească), "Norocul omului" (poveste românească), "Cele douăsprezece luni" (poveste slovacă) şi "Ivan Ţarevici şi lupul cel sur" (poveste rusească). Poveşti cu multe aventuri. Şi mai ales cu multe învăţăminte pentru copii cuminţi sau mai năzdrăvani.

Pe CD-ul audio, care însoţeşte cartea, sunt dramatizările "O căsuţă-ntr-un dovleac", după o poveste cubaneză. Personajele au prins viaţă prin vocile şi arta actorilor: Alexandru Arşinel - Veneru, Horia Căciulescu - Cartacuba, Petru Assan - Colibri, Coca Enescu - Savanera, iar Jeanine Stavarache, Elena Nica-Dumitrescu, Emil Liptac, Mihai Mereuţă, Constantin Dinulescu şi alţii şi-au adunat toată măiestria pentru a spune povestea "Bătrânul luntraş".

 

5611-116372-pov09.jpgDegeţica
Luni, 29 martie, va apărea cel de-al nouălea volum al colecţiei: "Degeţica" de H.C. Andersen. Cartea este însoţită de un CD. "Degeţica", "Prinţesa şi bobul de mazăre", "Hainele noi ale împăratului", "Soldăţelul de plumb" şi "Lebedele" sunt unele dintre cele mai cunoscute poveşti scrise de H.C. Andersen. De pe CD puteţi asculta "Rândunica spune o poveste", dramatizare de Silvia Kerim după "Degeţica", şi "Hainele împăratului", dramatizare de Alexandra Teodoriu, ambele în regia lui Dan Puican.

Următoarele volume ale Colecţiei "Cele mai frumoase poveşti" sunt: "Scufiţa Roşie" de Fraţii Grimm, "Muck cel Mic" de Wilhem Hauff, "Povestea Porcului" de Ion Creangă. Fiecare dintre aceste cărţi va fi însoţită de un CD cu poveşti. "Cele mai frumoase poveşti". O colecţie.

×
Subiecte în articol: special