x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dan Voiculescu: Este nevoie de națiuni puternice și de patriotism pragmatic

Dan Voiculescu: Este nevoie de națiuni puternice și de patriotism pragmatic

de Ion Alexandru    |    17 Mar 2020   •   07:40
Dan Voiculescu: Este nevoie de națiuni puternice și de patriotism pragmatic

Citând trei fraze din discursul președintelui Statelor Unite, Donald Trump, la Organizația Națiunilor Unite, profesorul Dan Voiculescu sintetizează esența oricărui proiect de țară vizionar, în contextul crizei pandemiei de coronavirus și nu numai. “Viitorul aparține națiunilor suverane și independente care își protejează cetățenii. Liderii înțelepți pun mereu, pe primul loc, interesul națiunii și al țării lor. Viitorul nu aparține globaliștilor, viitorul aparține patrioților”, sublinia liderul lumii libere, în discursul citat.

 

Profesorul Dan Voiculescu scrie, pe blogul său personal, că, “așa cum ne demonstrează și actuala tensiune internațională generată de pandemia de coronavirus, în momentele de criză acută, greul cade, cu intensități și consecințe diferite, pe fiecare națiune în parte”. Voiculescu este de părere că, în mod evident, atât pentru binele fiecărei națiuni, cât și pentru asigurarea echilibrului internațional, “este nevoie de state suverane puternice, capabile să își administreze autonom problemele specifice și să furnizeze stabilitate pe plan mondial”. În schimb, atrage atenția profesorul, “statele slabe rămân veritabile focare de instabilitate, care pot «contamina» și dincolo de propriile granițe”.

 

Să nu uităm că “noi suntem români”

Asumând principiile enunțate de președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Dan Voiculescu precizează că “reiese că patriotismul, consolidarea instituțiilor statului, dezvoltarea pieței interne și a clasei de mijloc (motorul oricărei economii naționale eficiente) sunt esențiale, mai ales în contextul globalizării”. “De altfel, la o analiză profundă, se poate observa că între patriotism și globalizare nu există o incompatibilitate pe fond. Din contră”, mai scrie profesorul.

Concret, arată acesta, globalizarea rămâne un fenomen preponderant pozitiv “atât timp cât se manifestă între națiuni puternice care, întâlnindu-se, se dezvoltă reciproc. Iar patriotismul este o calitate absolut benefică, atâta vreme cât nu devine intolerant, cât nu exclude cooperările pe plan extern”.

Profesorul Dan Voiculescu adaugă, în textul publicat pe blogul său, că, în prezent, globalizarea reprezintă o realitate obiectivă și ireversibilă. “Pentru ca această realitate să nu creeze crize mondiale imposibil de administrat, este nevoie, mai mult decât oricând, de națiuni puternice, de patriotism echilibrat și pragmatic. În sinteză, menținând și dezvoltând actualele parteneriate internaționale, este necesar să nu uităm, niciun moment, că «noi suntem români»”, conchide Voiculescu.

 

Lumea nu trebuie împărțită între “noi” și “ei”

Anterior, într-o altă postare care făcea o analiză a fenomenului revenirii în țară a românilor care locuiesc sau muncesc în vestul Europei, Dan Voiculescu atrăgea atenția asupra faptului că, pentru cei care împart lumea în buni și răi, „în «noi» care ne descurcăm acasă și «ei» care trebuie «să se descurce dincolo», subliniez că aceste delimitări sunt întotdeauna foarte fragile. În general, granițele dintre «zona verde» și «zona roșie» (nu doar în cazul epidemiilor) se retrasează constant. Cei care azi sunt în siguranță, pot deveni, mâine, vulnerabili, așteptând, la rândul lor, să primească ajutor. Știința, religia, psihologia – dincolo de numeroasele lor dispute – au și câteva concluzii comune. Una dintre ele: mai devreme sau mai târziu, primești ceea ce oferi”. „Modul în care ne raportăm la cei care, în aceste zile, sunt foarte vulnerabili, nu reprezintă doar un test al umanității noastre, ci și un model de comportament care, la un moment dat, ni se poate aplica și nouă”, adaugă Dan Voiculescu.

Profesorul atrage atenția că, în contextul global actual, consolidarea instituțiilor statului, dezvoltarea pieței interne și a clasei de mijloc sunt esențiale.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu