x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastrul din agricultură crește de la o zi la alta

Dezastrul din agricultură crește de la o zi la alta

29 Iul 2022   •   07:15
Dezastrul din agricultură crește de la o zi la alta

La începutul primăverii, meteorologii avertizau că 2022 ar putea fi unul dintre cei mai secetoși ani din istorie, după ce cantitățile de precipitațiile căzute până la începutul anului agricol erau de două ori mai mici decât necesarul.

Din păcate, avertismentul s-a adeverit, iar acum suprafețele de culturi distruse de lipsa apei cresc de la o zi la alta. Potrivit ultimei raportări a Ministerului Agriculturii,  culturile au fost calamitate pe o suprafață de peste 150.000 de hectare, după ce în urmă zece zile această suprafață era la jumătate.

Cele mai afectate județe sunt Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Tulcea, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea, potrivit Ministerului Agriculturii. Aici deja a început contabilizarea pierderilor la culturile însămânțate în toamnă, urmând ca pentru cele însămânțate în primăvară acest lucru să se facă la sfârșitul anului.

„Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem de urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, aşa cum v-am informat şi eu astăzi, (...) până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, şi punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii

În plină secetă, facem ghid de bune practici

Pentru a-i proteja în viitor pe fermieri, Executivul a decis înființarea unui colectiv multidisciplinar pentru elaborarea unui ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice. Pe termen scurt, Ministerul Agriculturii a dispus acordarea de sprijin agricultorilor la recoltarea şi gestionarea producţiei, menţinerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi creşterea capacităţii de irigat, evaluarea tuturor resurselor de apă şi irigare a culturilor, dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitaţiilor în cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, asigurarea subvenţiei pentru lucrările agricole etc.

Prețul cerealelor crește și asta duce la scumpirea furajelor. Probabil că vom face în continuare ce facem mai de mult, vom importanta furaje. Scumpirea cerealelor și a furajelor va duce, inevitabil, la scumpirea cărnii, a produselor din carne, a laptelui și a produselor derivate. Cu cât se vor scumpi, este deocamdată greu de spus. Trebuie văzut prețul cerealelor la bursă, pentru că totul va fi stabilit acolo. Pe de altă parte, să nu uităm faptul că războiul din Ucraina a dus la limitarea exporturilor de cereale provenite din această țară și din Rusia, fapt ce pune o presiune în plus pe prețuri.

Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA

Zootehnia, lovită în plin

Pe fondul acestei secete extreme, sectorul zootehnic are și el de suferit. Datele Ministerului Agriculturii arată că în multe judeţe ale ţării fermele nu se mai pot alimenta cu porumb, acesta fiind utilizat în rația furajeră a animalelor. În fața acestei situații de urgență, ministerul va stabili care mai sunt sursele posibile de asigurare a furajelor și va încerca să intermedieze legătura între cei care le dețin în exces și cei cărora le-ar putea vinde. Sunt deja fermieri care vor să renunțe la animale, pentru că nu le mai pot asigura hrana. Iarba de pe pajiști s-a uscat și tot mai multe ferme au fost obligate să scoată furaje din rezerva de iarnă. Pe de altă parte, pentru că este puțină, hrana animalelor s-a și scumpit foarte mult.

Meteorologii nu vin cu vești bune. Seceta se va prelungi și în perioada următoare

A scăzut producția de lapte

Din cauza secetei prelungite care a dus la majorarea prețurilor la furaje, este de așteptat ca laptele și produsele din lapte să se scumpească în perioada următoare. Situația este agravată și de faptul că producția de lapte s-a redus puternic din cauza lipsei suplimentelor naturale din hrana bovinelor. 

 

×