x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Discriminare, prin lege, desființată de CCR, în cazul pensiilor de serviciu ale grefierilor

Discriminare, prin lege, desființată de CCR, în cazul pensiilor de serviciu ale grefierilor

de Ion Alexandru    |    19 Mai 2022   •   07:10
Discriminare, prin lege, desființată de CCR, în cazul pensiilor de serviciu ale grefierilor

Grefierii, personalul auxiliar de specialitate de la nivelul instanțelor și parchetelor, dar și cei care au activat în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice și care și-au încetat activitatea au parte de un tratament diferențiat la pensie.

Asta, pentru că pensiile de serviciu obținute în baza unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile nu sunt actualizate și recalculate, așa cum se întâmplă cu aceleași pensii de serviciu obținute prin decizii ale caselor de pensii. Diferențierea a fost făcută de Parlament printr-o lege din anul 2015 și a fost desființată, în această primăvară, de către Curtea Constituțională. Săptămâna aceasta, decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând, astfel, în vigoare.

Uriașa controversă care a condus la un tratament discriminatoriu între categoriile de pensionari din instanțe, parchete și Institutul Național de Expertize Criminalistice a apărut odată cu emiterea de către Parlament a Legii nr. 130/2015, mai exact prin reglementarea de la articolul al II-lea, alineatul 6. Cei vizați de reglementările acestui articol au dat în judecată casele de pensii, arătând că pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate, conform prevederilor legale, se actualizează ori de câte ori se majorează salariul de bază brut lunar al celor aflați încă în activitate, în aceste instituții, în condiții identice de funcție, de vechime, de nivel de instanță sau parchet, cu menținerea numai a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu.

Cum a apărut tratamentul diferit

Însă, din data de 3 aprilie 2011 și până în 16 mai 2018, când a ajuns în instanță un astfel de proces, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a solicitat actualizarea pensiei de serviciu încasată de unele grefiere care și-au încetat activitatea prin pensionare. 

Asta, deoarece prevederile legale ale articolului II, alineatul 6, din Legea nr, 130 din 2015 nu se aplică și persoanelor care beneficiază de pensie de serviciu, în temeiul unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Așadar, reglementarea legală în cauză stabilește o discriminare pentru o parte a pensionarilor grefieri.

În sesizarea de neconstituționalitate a acestui articol se arată că „practic, un grefier pensionat în același timp cu alții, cu aceeași vechime, care nu a beneficiat de hotărâri judecătorești prin care s-a menținut pensia de serviciu stabilită inițial, are o pensie mai mare decât cel care a beneficiat de astfel de hotărâri judecătorești”.

Decizia

Curtea Constituțională a constatat, analizând această situație, că excluderea pensionarilor care au beneficiat de pensia de serviciu în temeiul unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile sau, după caz, doar definitive, de la dreptul și posibilitatea recalculării sau actualizării dreptului de pensie conduce la instituirea unui tratament discriminatoriu, fără nicio justificare obiectivă și rezonabilă.

„Prin excluderea instituită, legiuitorul a ignorat faptul că pensia de serviciu stabilită în temeiul unei hotărâri judecătorești se întemeiază pe aceleași prevederi legale pe baza cărora autoritatea administrativă competentă - casa de pensii – stabilește drepturile la pensie ale judecătorilor”, arată magistrații.

Judecători: Legiuitorul ignoră rolul justiției

În Decizia CCR nr. 145/2022, pronunțată încă din data de 16 martie, dar care a fost publicată în Monitorul Oficial al României zilele trecute, Curtea arată că, prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești, „instanța nu face altceva decât să analizeze legalitatea și temeinicia deciziei de pensionare emisă, anterior, de către casa de pensii, fără a se transforma în emitentul acestei decizii și fără a aplica alte dispoziții legale decât cele care au stat la baza deciziilor emise de casele de pensii. Acest lucru nu poate justifica, ulterior, aplicarea unui tratament diferențiat titularului dreptului la pensie din perspectiva dreptului la recalculare sau la actualizare”.

Judecătorii mai subliniază că legea creează o discriminare în cadrul aceleiași categorii de beneficiari ai pensiei de serviciu.

Cu unanimitate de voturi, CCR a decis că respectivul articol este neconstituțional, desființându-l, precizând că încalcă și prevederile constituționale referitoare la autoritatea instanțelor judecătorești. Iar decizia a fost transmisă, odată cu publicarea ei, atât Parlamentului, Guvernului și instanțelor judecătorești.

 

×