x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dosarul „Dragnea la Trump”, piedică-n calea eliberării

Dosarul „Dragnea la Trump”, piedică-n calea eliberării

de Ion Alexandru    |    18 Mai 2021   •   07:08
Dosarul „Dragnea la Trump”, piedică-n calea eliberării

Dacă ieri dimineață magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au decis, definitiv, că fostului președinte al PSD Liviu Dragnea i-au fost încălcate, în penitenciar, drepturile la apărare și la sănătate, după-amiază DNA a găsit necesar să intervină. Procurorii anticorupție l-au trimis pe fostul politician în judecată, în dosarul privind participarea acestuia, la începutul anului 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump. Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență și de obținerea de foloase necuvenite, împreună cu el fiind trimiși în fața instanței fostul consul general al României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, precum și omul de afaceri Cristian Burci.

 

Direcția Națională Anticorupție nu a mai așteptat decizia instanței de apel cu privire la cererea de liberare condiționată pe care a formulat-o Liviu Dragnea și a decis, ieri după-amiază, să-l trimită pe fostul lider PSD în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență și pentru una de folosire a influenței ca șef de partid în scopul obținerii de foloase necuvenite. Este vorba despre finanțarea vizitei pe care Dragnea, împreună cu fostul premier Sorin Grindeanu, au efectuat-o în SUA, în luna ianuarie a anului 2017, pentru a participa la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. 

În același dosar, au mai fost trimiși în judecată afaceristul Cristian Burci, fiul acestuia, Carlo Burci, omul de afaceri Dan Valentin Belcea și ex-consulul general al României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu. 

Dosarul a fost instrumentat, până în urmă cu câteva luni, de celebrul Jean Uncheșelu, care însă a părăsit, temporar, DNA, pentru a lucra, cu detașare, pentru fosta șefă a DNA, Laura Kovesi, la EPPO. 

 

Lobby pentru afaceri în domeniul militar și de intelligence


În rechizitoriul ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului București, procurorii scriu că, între ianuarie și mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la Cristian Burci asigurarea accesului la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump, la Washington, „în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare”, dar și servicii de lobby și de consultanță în valoare de 30.000 de dolari, plătite de o companie offshore cu sedii în Cipru și în Insulele Virgine. 

Alte foloase necuvenite obținute de Dragnea, în viziunea DNA, au constat în promisiunea de întâlnire a ex-liderului PSD cu doi oficiali americani. Iar, la schimb, ar fi traficat, în favoarea lui Cristian Burci, influența pe care o avea față Guvern, promițându-i sprijin „pentru interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence”.

 

Dosarul îl vizează și pe fostul consul general la Bonn 

 

Mai departe, procurorii, plecând de la acuzațiile din dosar formulate de Jean Uncheșelu, mai scriu că, între mai și septembrie 2017, Liviu Dragnea ar fi folosit autoritatea de lider PSD față de consilierul său Gheorghe Dimitrescu, pentru a obține, nelegal, pentru partid, „foloase necuvenite constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani”. 

În rechizitoriu se mai arată că, în schimbul acestor foloase, Gheorghe Dimitrescu ar fi beneficiat, la rândul său, de sprijinul lui Dragnea și de influența pe care acesta din urmă o avea față de ministrul de Externe, „promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”. 

 

Mâine, Tribunalul ar trebui să decidă dacă îl pune sau nu în libertate

 

Trimiterea în judecată a acestui dosar are loc într-o perioadă în care instanțele bucureștene judecă sau chiar au terminat de judecat două spețe mai mult decât importante în ceea ce privește situația lui Liviu Dragnea. 

Astfel, ieri dimineață, fostul lider social-democrat a câștigat definitiv, la Judecătoria Sectorului 5, procesul pe care l-a intentat Penitenciarului Rahova, magistrații stabilind, fără posibilitatea unei căi de atac, că lui Dragnea i-a fost încălcat dreptul la muncă, dreptul la sănătate și dreptul la apărare. Acesta a fost împiedicat să muncească în atelierul auto al unității de detenție, a fost plasat de trei ori, fără justificare, în carantină, pe motiv de infectare cu SARS-CoV-2 și i-a fost interzisă efectuarea unei operații la coloană într-un spital din rețeaua Ministerului Sănătății. 

Pe data de 27 mai 2021, se împlinesc trei ani de când Liviu Dragnea a fost încarcerat, pentru a ispăși pedeapsa de trei ani și 6 luni de închisoare, în dosarul „Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”. Se împlinește, așadar, fracția de două treimi prevăzută de legislație pentru a putea fi liberat condiționat. Însă chiar dacă membrii comisiei penitenciarului și-au dat girul, Judecătoria Sectorului 5 au respins punerea în libertate. Mâine, Tribunalul București judecă apelul cu privire la această situație.

 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Donald Trump