x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special GALERIE FOTO În urmă cu 30 de ani, am scăpat de comunism. A fost singura revoluţie sângeroasă din întreaga Europă

GALERIE FOTO În urmă cu 30 de ani, am scăpat de comunism. A fost singura revoluţie sângeroasă din întreaga Europă

20 Dec 2019   •   08:31
GALERIE FOTO În urmă cu 30 de ani, am scăpat de comunism. A fost singura revoluţie sângeroasă din întreaga Europă

1. Pe 21 decembrie 1989, după ultimul discurs al lui Ceauşescu în cadrul manifestaţiei din Piaţa Palatului, în care acesta rosteşte celebrul îndemn "Aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!", mii de tineri demonstranţi se adună în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității. Ei ridică în fața dispozitivului de intervenție, care va fi cunoscută drept "Baricada de la Inter". Cum ordinele sunt de a "curăţa zona”, în cursul nopții, se trage asupra demonstranților. Bilanţul negru: 49 de morţi, 112 răniţi, 877 de arestaţi.

2. Se trage în populaţie cu muniţie de război. În total, conform reprezentanţilor revoluţionarilor, în total s-au tras peste 18 milioane de gloanţe, sute de obuze, grenade şi gaze lacrimogene în timpul Revoluţiei.

3. Pe 22 decembrie, la ora 12.06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp părăsesc clădirea C.C. al PCR, la bordul unui elicopter. În jurul orei 15.00 sunt arestaţi lângă Târgovişte.

4.5."Armata e cu noi!". Odată cu fuga lui Ceauşescu şi cu sinuciderea generalului Vasile Milea, armata, rămasă fără comandant, dispune retragerea spre cazărmi. Revoluţionarii se îmbrăţişează cu militarii şi se urcă pe tancuri, sărbătorind victoria.

6. Timişoara, locul unde a izbucnit Revoluţia, nu este uitată de bucureşteni.

7. Alungarea dictatorilor trebuie sărbătorită în stradă de toată lumea. Chiar şi bolnavii din spitale au ieşit în pijamale şi halate să se bucure de fuga lui Ceauşescu.

8. Manifestanţii, alături de militarii cu care au fraternizat, ascultă cuvântările liderilor Revoluţiei.

9. Ateneul Român este martor unor scene de război. Tancuri ale armatei defilează pe străzi, în căutarea teroriştilor.

10.11.12.13 Începe războiul contra teroriştilor nedescoperiţi niciodată. Se trage încontinuu din clădirea fostului Palat Regal, ce adăpostea Muzeul de Artă, spre clădirea CC al PCR şi asupra mulţimii din piaţă. Se trage din stradă şi din tancuri. Balcoanele blocurilor care ar fi putut ascunde terorişti sunt ciuruite. Manifestanţii se lasă la pământ, dar nu părăsesc piaţa. Se lasă cu morţi şi răniţi în rândul populaţiei civile.

14. Clădirea Bibliotecii Centrale Universitare este incendiată. Se pierd cărţi, manuscrise şi documente de o valoare inestimabilă.

15.16 Morţii sunt plânşi de cei dragi. Flacăra lumânărilor nu se va stinge niciodată. Cele 10 zile sângeroase ale Revoluţiei se lasă cu 1.104 victime decedate. Plus încă două, soţii Ceauşescu, executate în faţa unui pluton, la Târgovişte, chiar în ziua de Crăciun.

Fotografii DInu Lazăr

×