La un an de cand primarii de sector au intrat in paine, Jurnalul National prezinta realizarile celor sase edili de sector. Primul pe lista noastra a fost Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, cel care a refuzat sa-i mai ofere lui Hayssam controlul asupra catorva piete din sector.
|
|
CHILIMAN.
Are 5 case si 13 terenuri dar nu se
considera un om bogat |
Jurnalul National:Ati facut ceva de cand ati fost ales primarul Sectorului 1?
Andrei Chiliman: Cele mai importante programe pe care le-am avut in vedere au fost ca pana in 2007 sa nu mai am strazi neasfaltate. Asta inseamna apa, canal si asfalt. Am preluat un program de modernizare a strazilor incepute pe un credit luat de la BCR, de fostul primar Gherasim.
Sunt multe proiecte in derulare. Ce-ati facut concret?
Anul trecut, am mai gasit bani pentru inca 23 de strazi pe care le-am introdus in modernizare. In perioada iernii am pregatit un program pentru lucrari de apa, canal si asfalt pentru alte 150 de strazi. Investitia este de aproape 100 de milioane de euro. Am incercat sa pornesc cu strazile de la periferie si sa modernizez strazile principale de legatura. Strada Tudor Stefan care leaga Piata Dorobanti de Floreasca, este o strada pe care circula foarte mult. Mai am de facut o legatura intre Polona si Strada George Enescu, Strada Xenopol.
Sa inteleg ca tot strazile din centru vor avea prioritate?
Nu, in paralel trebuie sa le fac si pe astea. Am luat un credit de la Banca Comerciala Romana, in valoare de 900 de miliarde pentru 2005 si o parte 2006, pe doi ani. Si in afara de asta incerc sa obtin un credit de la Banca Mondiala pentru inceperea lucrarilor din Vatra Noua, Giulesti-Sarbi si Straulesti.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
"Totul s-a facut pe sub mana"
Citește pe Antena3.ro
Cand ati venit, primul lucru pe care l-ati facut a fost sa criticati proiectele fostei conduceri si totusi le-ati continuat. Erau pana la urma in regula?
Una e sa critici modul in care
s-au cheltuit banii si alta este sa continui niste programe care au sens. Am incercat chiar sa le dezvolt si sa accelerez programele respective. Voi continua proiectul de reabilitare stradala si modernizare a scolilor si gradinitelor.
Ce s-a mai intamplat cu pietele lui Omar Hayssam?
Am constatat mari disfunctionalitati in modul de inchiriere al spatiilor comerciale, totul s-a facut pe sub mana, fara chitante normale. Asocierea intre Primaria Sectorului 1 si anumite firme s-a facut ilegal. Ma refer la Piata Amzei, Piata 1 Mai, Domeni si 16 Februarie. Am cerut in justitie in august sa se constate nulitatea acestor acte. Am primit imediat amenintari de la administratori.
Ati primit amenintari si din partea lui Hayssam?
Hayssam personal nu m-a amenintat, dar sunt convins ca a avut un sprijin puternic politic de la oameni care stiau despre ce este vorba.
Procesul este pe rol, in cat timp veti avea din nou cele patru piete?
S-a tergiversat foarte mult, dar cred ca sunt interese foarte mari. Prin ianuarie Omar Hayssam a cesionat toate actiunile la SC Bucovina Water, sotiei lui Munaf, Georget, care a devenit actionar. Bucovina Water are o firma pui, Rio Bucovina, care este asociata pe Piata Amzei, 1 Mai si are 10% din 16 Februarie.
Ati discutat cu Georget Munaf?
Nu, mi-a trimis directorul SC Bucovina Water sa eliminam procesele aflate pe rol si sa cadem la pace. I-am spus ca nu putem sa cadem la pace atata timp cat asocierea s-a facut ilegal si singura solutie e sa cesioneze Primariei Sectorului 1 partile pe care le detine Rio Bucovina in aceasta asociere. Mi-a spus ca nu este de acord si a plecat.
Hayssam a venit personal sa discute cu Dvs.?
Hayssam a venit anul trecut, deschisesem procesul. I-am spus si lui ca putem face pace doar prin cesionarea partilor Rio Bucovina catre Primarie. A refuzat.
Cum va explicati ca un parc din Sectorul 1, Parcul Bordei, a intrat in posesia unui particular?
Mi se pare ciudata sentinta. E un abuz de putere, nu-i normal ca justitia sa ia o asemenea decizie. Intr-o tara europeana asa ceva nu este posibil. Solutia corecta ar fi expropierea pentru o cauza de utilitate publica. Si acest lucru poate fi facut de Primaria Capitalei.
Proiectul de locuinte Henri Coanda a fost trecut pe linie moarta?
Inca nu s-au rezolvat solicitarile pe Legea 10.
Ati dat oameni afara?
I-am pus pe majoritatea celor care au lucrat in primarie, pe functii de conducere, sa-mi semneze o hartie prin care sa declare pe propria raspundere ca au respectat interesele primariei si ale banului public.
"Li s-a urcat la cap"
Cati au semnat?
Directorii directiilor mari au plecat prin demisie.
Si v-ati adus imediat pilele?
Am adus niste oameni tineri.
Pe care-i cunosteati?
Da, trebuie sa ai incredere cu oamenii cu care lucrezi. Si vreau sa va spun ca am mari probleme de incredere cu cativa oameni din conducerea actuala.
Dar sunt oameni adusi de Dvs.
Da, sunt adusi de mine. Li s-a urcat la cap si i-am dat afara.
Cu sotia Dvs. cum colaborati? Stiu ca are multe proiecte in Sectorul 1, printre care si Fantana Miorita.
Da. Ea este arhitect restaurator si a lucrat la Palatul Mogosoaia. A fost rugata sa coordoneze restaurarea acestei fantani.
Dar s-a intarziat foarte mult...
Intarzierile s-au datorat frecusurilor dintre Ministerul Culturii si Primaria Generala, pana in 2004. Au aparut si alte probleme,
s-a constatat ca anumite stricaciuni erau mult mai mari. In cursul acestei veri se va termina lucrarea.
E un bucurestean, cel putin, foarte suparat pentru ca nu s-au terminat lucrarile, ma refer la presedintele Traian Basescu. Fantana Miorita ii iese in cale zilnic, fiind amplasata aproape de locuinta sa?
Are dreptate sa fie nemultumit, dar cred ca ar trebui sa fie in primul rand nemultumit de cei care lucreaza efectiv, nu de cei care au facut proiectul.
Sotia Dvs. se mai ocupa de vreo restaurare in Sectorul 1?
A primit in 2004 doua lucrari, Fantana din Parcul Carol si mai conduce proiectul de restaurare a Monumentului Aviatorului Zorileanu, din Strada Paris.
Ati ajutat-o, tinand cont de faptul ca sunteti primarul Sectorului 1?
Nu, pentru ca este un om care nu prea accepta ajutorul.
Cati consilieri aveti?
Am patru consilieri personali.
Si la ce va folosesc?
Consilierii mei ma ajuta sa rezolv problemele grele pe care le am: audiente, corespondente, administratie si infrastructura.
Cum va intelegeti cu vip-urile din sector?
Ma tot suna. Imi cer diverse lucruri, o autorizatie de construire. Dar nu-i ajut mai mult decat pe alti cetateni. Am avut doar doua reclamatii la partid ca n-am ajutat pe nu stiu cine.
"Nu sunt cel mai bogat"
Sunteti cel mai bogat primar de sector?
Nu, nici pe departe. Provin dintr-o familie burgheza.
Dar aveti 5 case, 13 terenuri.
Familia mea a adunat bunurile pe care le detin le-a adunat in 100 de ani. Detin impreuna cu fratele meu in Strada Paris o casa, tot cu el am o casa in Strada Armeneasca, plus terenurile aferente. Mai am in proprietatea mea, o casa la Predeal si una la tara la Zorilesti. Pe unele terenuri le-am mostenit, la Eforie, la Predeal, mai am unul la Snagov. Nu ma consider un om bogat, dupa standardele de acum. Nu sunt eu cel mai bogat primar de sector. Cred ca Poteras este mult mai bogat ca mine. Sunt convins. Si Vanghelie la fel.