x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Măștile medicale devin obligatorii pentru elevi și studenți

Măștile medicale devin obligatorii pentru elevi și studenți

de Monica Cosac    |    25 Aug 2021   •   07:20
Măștile medicale devin obligatorii pentru elevi și studenți

România înregistrează o nouă creștere alarmantă a infectărilor cu coronavirus: aproape 800 de cazuri noi, în 24 de ore. Acesta este cel mai mare număr de persoane infectate din ultimele trei luni și jumătate, iar medicii atrag atenția că a crescut și numărul copiilor internați în secțiile de Terapie Intensivă. Și reprezentanții Ministerului Sănătății și-au schimbat prognoza privind evoluția pandemiei în România. Dacă luna trecută vorbeau despre „1.500 de cazuri pe zi la vârful valului 4”, acum estimează că am putea ajunge la 4.000 de pacienți cu forme severe, în perioada de vârf pandemic. În plus, ministrul Sănătății anunță că măștile textile vor fi interzise în școli și universități.

 

Cu exact o lună în urmă, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vorbea cu seninătate despre cel mult 1.500 de cazuri de COVID-19 pe zi, la vârful valului 4, deși specialiștii în epidemiologie spuneau că se așteaptă ca numărul de cazuri noi să atingă un vârf de cel puțin 5.000 de infectări zilnice. Acum, pe fondul exploziei de cazuri noi, reprezentanții Ministerului Sănătății vin cu prognoze total diferite.   

„Ultima raportare de la Institutul Național de Sănătate Publică corectează, de fapt, o raportare anterioară și estimează că vârful s-ar putea să fie pe la finalul lunii septembrie. Dar este o estimare. Ne putem aștepta să apară modificări față de această estimare, iar în scenariul cel mai rău posibil INSP-ul apreciază că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienți spitalizați în perioadele de vârf pandemic”, a declarat, ieri, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. 

 

Măștile textile, interzise în școli

 

Deși autoritățile exclud eventualitatea unui lockdown total în valul 4 al pandemiei, ieri au fost anunțate noi reguli în privința măștilor. Astfel, măștile textile vor fi interzise în școli și universități, iar elevii și studenții vor purta la ore măști de uz medical, a anunțat ministrul Sănătății, care a vorbit și de două scenarii pentru cazul în care infectările vor depăși 6 la mia de locuitori.

Unul este trecerea în învățământ online integral, iar altul, sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.

 

Bebeluși intubați la ATI

 

Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” trage un semnal de alarmă: a crescut foarte mult numărul copiilor în stare gravă. Practic, toate cele cinci paturi ATI COVID ale unității medicale sunt ocupate, iar grupa de vârstă cea mai afectată este de până într-un an.

„Avem cinci paturi ATI COVID. Ele sunt pline. Valul patru a început, crește numărul de pacienți mai ales în sfera pediatrică. Grupa de vârstă cea mai afectată este șase luni – un an. Atenție! Majoritatea copiilor care vin cu COVID sunt cu părinți nevaccinați și, din păcate, mulți dintre ei nu cred în virus. Simptome grave! A crescut foarte mult numărul pacienților cu manifestări grave. Sunt pacienți intubați, cu manifestări respiratorii. La copii”, a declarat, ieri, conf. dr. Alexandru Ulici, directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu”. 

Și preşedintele Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a spus, ieri, că infecţia cu varianta Delta ar cauza forme mai grave în rândul tinerilor, „lucru care era atipic până la acest moment”.

 

 

„Din păcate, vedem ce se întâmplă şi în Statele Unite. Un număr din ce în ce mai mare de tineri, de copii, chiar cu vârsta sub 12 ani, sunt diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2, ajung în spital, chiar şi în secţiile de terapie intensivă”

Dr. Valeriu Gheorghiţă

 

 

Creștere alarmantă a cazurilor noi

 

România a ajuns, ieri, la 1.092.122 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, după ce încă 782 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19 – cel mai mare număr de cazuri noi din 14 mai 2021, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi au fost raportate 14 decese din cauza COVID-19, iar 205 pacienți cu forme severe ale bolii sunt internați la ATI, în creștere cu 12 față de ziua precedentă (193). Este cel mai mare număr de pacienți la Terapie Intensivă înregistrat după data de 14 iunie (217). În total, 1.476 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitale, în creștere cu 98 față de ziua anterioară și la nivel maxim din 8 iunie (1.526).

 

 

Prima comună în scenariul roșu

Începând de ieri, au fost impuse mai multe restricții în comuna clujeană Mărgău, după creşterea numărului de cazuri de COVID-19. Potrivit Prefecturii Cluj, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile a depăşit rata de 3 la mia de locuitori, ajungând la 5,58. Astfel, în această comună, formată din șase sate și două cătune, a fost interzisă organizarea de concerte, festivaluri în aer liber, de activităţi sportive, spectacole de tip drive in. De asemenea, nu este permisă organizarea de evenimente private cum sunt nunţile şi botezurile. Autorităţile au anunţat, totodată, că sunt închise şi restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de jocuri de noroc şi piscinele, iar accesul în restaurantele, cafenelele din interiorul hotelurilor este permis numai persoanelor care sunt cazate în unităţile respective. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.

×