x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mediu - Sulfina bate campii in problema Deltei

Mediu - Sulfina bate campii in problema Deltei

08 Mar 2005   •   00:00

EVENIMENT
"Managementul Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii nu corespunde cerintelor noastre si programului nostru de guvernare", a declarat ieri ministrul Mediului. Sulfina Barbu n-a spus niciodata de cand a fost numita in functie care sunt aceste cerinte.
ALEXANDRU NASTASE

DECLARATIE. Ministrul nu cunoaste situatia din Delta
Si de data aceasta, in centrul declaratiilor ministrului se afla Delta Dunarii. Managementul Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii nu corespunde cerintelor noastre si programului nostru de guvernare, a declarat ieri ministrul Mediului. Adevarul este ca niciodata pana acum, in ultimele doua luni si jumatate de cand a fost numit in functie, ministrul nu a precizat care sunt cerintele Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (daca acestea ar exista). Mai mult decat atat, inca din 1995, Administratia Rezervatiei are un Plan de Management, aprobat de Consiliul Stiintific al RBDD, Plan de Management apreciat de toate organismele internationale. Pana acum, in toate controalele pe care le-a dispus ministrul la ARBDD, nimeni nu a cerut macar sa vada acest Plan de Management, daramite sa-l si analizeze. Tot ceea ce i-a interesat a fost sa analizeze cum s-a facut concesionarea activitatilor de valorificare a resurselor piscicole din Rezervatie. Planul de Management este implementat de catre ARBDD, care raporteaza periodic Consiliului Stiintific modul de realizare a obiectivelor din acest Plan.

ABERATIILE. Programul de guvernare se refera la "redimensionarea economica si ecologica a Deltei Dunarii... in conformitate cu prevederile Conventiei Internationale a Deltei Dunarii. Nici pana acum, MMGA sau ministrul Sulfina Barbu nu a explicat ce intelege prin redimensionarea economica si ecologica a Deltei Dunarii. ARBDD nu poate fi administrata in conformitate cu o Conventie care nu exista! Activitatile sunt inscrise cadrului general stabilit de Strategia de la Sevilla privind rezervatiile biosferei, adoptata in 1995. Activitatea ARBDD este analizata si nu intamplator apreciata de Programul "Omul si Biosfera" - MAB UNESCO, de catre Conventia Ramsar si de multe alte organizatii internationale specializate.

DIPLOMA. Intre a fi multumita Sulfina Barbu de managementul desfasurat de ARBDD si a fi multumite organismele internationale din domeniu care monitorizeaza permanent starea Deltei, oricine ar prefera a doua varianta. Doar persoane competente pot analiza managementul de mediu al unei rezervatii a biosferei. Probabil ca acordarea Diplomei europene pentru arii protejate de catre Consiliul Europei la sfarsitul lunii februarie 2005 Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii este un fapt care nu concorda cu "cerintele" MMGA sau ale ministrului. Ministrul a anuntat ca a verificat contractele de concesionare a activitatii de pescuit. Acesta este cel de-al optulea pe acest domeniu. Verificarile pana la nivelul incheierii contractelor de concesiune se refera, de fapt, la activitatea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, care a inclus si derularea procedurii de concesionare, ARBDD urmarind, ulterior semnarii contractelor, indeplinirea obligatiilor contractuale. Sulfina Barbu probabil nu a realizat ca, de fapt, controleaza activitatea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

STURIONII. Ministrul a apreciat ca pescuitul industrial a diminuat stocurile de sturioni din Delta. Pescuitul industrial s-a desfasurat dintotdeauna in Delta, in aceasta activitate fiind cuprinsi 300 de pescari profesionisti. Masurile luate in ultimii trei ani privind pescuitul durabil al acestei resurse au determinat Conventia privind comertul international cu specii amenintate (CITES) sa aprobe cote exceptionale Romaniei, care, in 2004, a devenit primul exportator de caviar din lume. Solutia (absurda) ar fi sa se pescuiasca sportiv si sa se gaseasca o compensatie pentru veniturile celor 300 de pescari care castiga, in medie, un miliard de lei anual.

×
Subiecte în articol: eveniment ministrul