El spune că Germania este pe cale de a deveni independentă de sursele de energie rusești, dar „a face acest lucru de pe o zi pe alta ar împinge țara noastră și întreaga Europă în recesiune”.
Scholz a avertizat că „industrii întregi ar fi în pragul colapsului” și că sancțiunile antirusești existente îi afectează deja puternic pe cetățenii germani.
Anterior, cancelarul a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a fost „blocată” și că președintele Vladimir Putin trebuie să „audă adevărul”.
Joc la două capete @ Probleme legate de plăți și logistică, în urma sancțiunilor occidentale
Beijingul le cere companiilor chineze din Rusia să profite de oportunităţile create de criză
Ambasadorul chinez la Moscova, Zhang Hanhui, le-a transmis oamenilor de afaceri chinezi să nu piardă vremea şi să „umple golul” apărut pe piaţa locală, se arată pe contul oficial de WeChat al Russia Confucius Culture Promotion Association. Deşi nu există nicio referire la sancţiuni sau la respectarea acestora, Zhang a descris situaţia drept o oportunitate.
„Actuala situaţie internaţională este complexă. Marile companii au în faţă provocări majore sau chiar perturbări legate de plăţi şi lanţuri de aprovizionare. Acesta este un moment în care companiile private, mici şi mijlocii, pot juca un rol”, potrivit lui Hanhui.
Adaptare la „noua realitate”
În timp ce oficialii chinezi au criticat sancţiunile anunţate împotriva Rusiei şi s-au angajat să menţină „relaţii comerciale normale” cu Rusia, marile companii din China par până acum să respecte sancţiunile.
Ambasadorul chinez Zhang Hanhui a declarat că guvernul ţării sale încearcă să găsească modalităţi de a se adapta la problemele legate de logistică şi plăţi în „noua situaţie”, făcând se pare referire la regimul sancţiunilor.
Oficialul chinez a oferit exemple şi a sfătuit şefii de companii chineze să se „adapteze” la noua realitate cât mai curând posibil.
Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său chinez Xi Jinping într-o convorbire de săptămâna trecută cu privire la posibile „implicaţii şi consecinţe” în cazul în care Beijingul ar alege să susţină invazia preşedintelui rus Vladimir Putin din Ucraina. Japonia, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi alte ţări s-au alăturat Statelor Unite în a impune sancţiuni Rusiei, în încercarea de izolare a regimului lui Putin şi încheierii războiului.
Nu vor euro, nu vor dolari
Putin cere UE să plătească în ruble!
„Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări inamicale şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise”, a anunțat ieri Vladimir Putin, citat de Le Monde, cu ocazia participării la o şedinţă a Guvernului de la Moscova.
Vladimir Putin a cerut Băncii centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană. El a anunţat că aceasta este una dintre reacţiile la sancţiunile masive impuse de Occident din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.